Poradniki Drinki z octem. Z czym pić balsamico, sherry i cider vinegar?

Drinki z octem. Z czym pić balsamico, sherry i cider vinegar?

Drinki z octem? To nawet brzmi nieapetycznie i raczej nie kojarzy się pozytywnie. Tymczasem ocet od wieków wykorzystywany był w napojach. W obecnych czasach, kiedy bary starają się zminimalizować koszty drogich cytrusów lub w swojej filozofii chcą, jak najbardziej zniwelować „ślad węglowy”, ocet jest najlepszym kwasowym substytutem lub uzupełnieniem cytryn, czy limonek. Poniżej prezentujemy kilka receptur na drinki z użyciem balsamico, sherry i cider vinegar. Spodobają się zwłaszcza miłośnikom żytniej Whiskey Rye. 

Drink z balsamico vinegar – The Bluest Chai

Drink ten, poza balsamico, kryje w sobie jeszcze jeden magiczny składnik, a mianowicie syrop Chai. Ten aromatyczny syrop można uzyskać w prosty sposób gotując 100 ml wody ze 100 gramami cukru i jedną torebką herbaty Chai.

Potrzebne składniki:

  • 50 ml whiskey żytniej
  • 20 ml syropu Chai
  • 20 ml soku z cytryny
  • 10 ml balsamico vinegar
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Przygotuj syrop Chai według powyższych wskazówek. Wystudź. Wszystkie składniki mocno wstrząśnij z lodem i odcedź do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj skórką z cytryny.

Drink z sherry vinegar – Spanish Penny

Ocet sherry nie jest może tak popularny, jak ocet winny, czy jabłkowy, jednak jeżeli dostaniecie go w swoje ręce to musicie na pewno wypróbować tę kombinację. Poniższy drink nadaje się idealnie, jako przepis na dobrze spędzony, letni wieczór.

Potrzebne składniki:

  • 60 ml whiskey żytniej
  • 10 ml syropu klonowego
  • 5 ml sherry vinegar

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wstrząśnij z lodem, a następnie odcedź do niskiego szkła wypełnionego lodem. Dekoruj suszoną morelą.

Drink z cider vinegar – Switchback Highball

Ocet jabłkowy jest bardzo szeroko dostępny i posiada wiele zastosowań. Dlaczego nie wykorzystać go w drinku! Poniżej przepis na użycie octu jabłkowego w drinku i do tego w wersji long. Idealny na letnie południe w ogrodzie 🙂

Potrzebne składniki:

  • 60 ml whiskey żytniej
  • 15 ml cider vinegar
  • 15 ml soku z cytryny
  • 10 ml syropu klonowego
  • 50 ml Ginger Beer

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki, z wyjątkiem piwa imbirowego, wstrząśnij w szejkerze z lodem. Odcedź do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Dopełnij piwem imbirowym i udekoruj świeżą miętą.

Jeżeli zastanawiasz się, którą żytnią whisky wybrać, zerknij na nasze porównanie najlepszych dostępnych na rynku w artykule Buszujące w zbożu.

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...