Artykuły Drinki z Mango, Kokosem i Marakują.

Drinki z Mango, Kokosem i Marakują.

Są takie smaki choć poprawnie należy powiedzieć aromaty, które kochamy najbardziej. Oczywiście znajdą się i Ci którzy w nich nie gustują, jednak trzeba spojrzeć prawdzie w oczy – najczęściej zamawianymi drinkami w barach są te zawierające mango, kokos czy marakuję występującą też pod nazwa passion fruit. Poniżej przedstawiamy nasze ulubione orzeźwiające drinki zawierające tytułowe smaki.

Drink z mango

Owoce egzotyczne dostępne na naszym rynku nie do końca odzwierciedlają swój potencjał. Bardzo często nie są w smaku tak soczyste i pełne jak w ich oryginalnym kraju pochodzenia, dlatego w drinkach najlepiej wykorzystywać je pod postacią przecierów. 

Mango Daiquiri

Daiquiri jest flagowym drinkiem na bazie jasnego rumu. W tym wypadku zwykle używany cukier zastąpimy przecierem z mango, ogólnie dostępnym w sklepach z egzotyczną żywnością.

Potrzebne składniki: 

  • 40 ml jasnego rumu
  • 10 ml soku z limonki
  • 20-40 ml przecieru mango

Sposób przygotowania:

Wstrząśnij wszystkie składniki z lodem i odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekoruj cząstką limonki. Ilość użytego przecieru zależy od stopnia zawartego w nim cukru.

Drink z kokosem

Z całej trójki kokos jest chyba najłatwiejszym dostępnym składnikiem. Występuje pod postacią syropów, mleczka czy też napoju. Wybór sposobu w jaki dostarczymy kokosowy aromat zależy od naszych własnych preferencji i tego ile cukru chcemy przyswoić wraz z koktajlem.

 PisCoCo

Wszyscy miłośnicy Pińa Colady na pewno zechcą spróbować poniższej receptury, zważywszy iż składniki są ogólnie dostępne. Problem może stanowić zdobycie dobrego Pisco, jednak każdy dobrze zaopatrzony, specjalistyczny sklep alkoholowy ma chilijskie Pisco na półce.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml Pisco Blanco Reservado 
  • 60 ml mleczko kokosowe
  • 30 ml sok z limonki
  • 20 ml syrop cukrowy

Sposób przygotowania:

Schłódź kieliszek koktajlowy wstawiając go do zamrażarki lub zasypując lodem. W tym czasie wstrząśnij wszystkie składniki z lodem. Następnie odcedź zawartość bez lodu do schłodzonego kieliszka. Dekoruj świeżą miętą.

Drink z marakują

Marakuja czy też passion fruit to niepozornie z zewnątrz wyglądająca ciemno fioletowa kulka wielkości małej pomarańczy. Jednak w środku kryje się przepyszny miąższ idealnie pasujący do egzotycznych drinków.

Passion Fruit Margarita

Margarita w swojej klasycznej wersji jest drinkiem kwaśnym, a nawet trochę cierpkim. W naszym kraju Margarita bardzo często jest lekko dosładzana lub podawana w wersji smakowej. Oczywiście najbardziej znana jest Margarita truskawkowa jednak warto spróbować jej egzotycznej wersji.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml srebrnej tequili
  • 10 ml Cointreau
  • 10 ml soku z limonki
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 20 ml puree z marakuji

Sposób przygotowania:

Do szejkera z lodem wlej wszystkie składniki. Dodaj lód i mocno wstrząśnij. Odcedź do zawczasu schłodzonego kieliszka. Jeżeli nie masz specjalnego szkła do Margarity możesz wykorzystać kieliszek do wina. Dekoruj cząstką limonki.

Obserwuj nas:

9,269FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...

Czym upijamy się najszybciej czyli dlaczego woda sodowa uderza do głowy.

Mogłoby się wydawać, że to wysokoprocentowy alkohol uderza do głowy z wyższą prędkością, tymczasem naukowcy już od lat wiedzą, że to nie...

17 Schodów – recenzja

To absolutnie nie był przypadek. Z pełną premedytacją zaplanowałem ten wyjazd, kupiłem bilet na samolot i poleciałem do Szczecina sprawdzić, czy „17...