Artykuły Drinki z Mango, Kokosem i Marakują.

Drinki z Mango, Kokosem i Marakują.

Są takie smaki choć poprawnie należy powiedzieć aromaty, które kochamy najbardziej. Oczywiście znajdą się i Ci którzy w nich nie gustują, jednak trzeba spojrzeć prawdzie w oczy – najczęściej zamawianymi drinkami w barach są te zawierające mango, kokos czy marakuję występującą też pod nazwa passion fruit. Poniżej przedstawiamy nasze ulubione orzeźwiające drinki zawierające tytułowe smaki.

Drink z mango

Owoce egzotyczne dostępne na naszym rynku nie do końca odzwierciedlają swój potencjał. Bardzo często nie są w smaku tak soczyste i pełne jak w ich oryginalnym kraju pochodzenia, dlatego w drinkach najlepiej wykorzystywać je pod postacią przecierów. 

Mango Daiquiri

Daiquiri jest flagowym drinkiem na bazie jasnego rumu. W tym wypadku zwykle używany cukier zastąpimy przecierem z mango, ogólnie dostępnym w sklepach z egzotyczną żywnością.

Potrzebne składniki: 

  • 40 ml jasnego rumu
  • 10 ml soku z limonki
  • 20-40 ml przecieru mango

Sposób przygotowania:

Wstrząśnij wszystkie składniki z lodem i odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekoruj cząstką limonki. Ilość użytego przecieru zależy od stopnia zawartego w nim cukru.

Drink z kokosem

Z całej trójki kokos jest chyba najłatwiejszym dostępnym składnikiem. Występuje pod postacią syropów, mleczka czy też napoju. Wybór sposobu w jaki dostarczymy kokosowy aromat zależy od naszych własnych preferencji i tego ile cukru chcemy przyswoić wraz z koktajlem.

 PisCoCo

Wszyscy miłośnicy Pińa Colady na pewno zechcą spróbować poniższej receptury, zważywszy iż składniki są ogólnie dostępne. Problem może stanowić zdobycie dobrego Pisco, jednak każdy dobrze zaopatrzony, specjalistyczny sklep alkoholowy ma chilijskie Pisco na półce.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml Pisco Blanco Reservado 
  • 60 ml mleczko kokosowe
  • 30 ml sok z limonki
  • 20 ml syrop cukrowy

Sposób przygotowania:

Schłódź kieliszek koktajlowy wstawiając go do zamrażarki lub zasypując lodem. W tym czasie wstrząśnij wszystkie składniki z lodem. Następnie odcedź zawartość bez lodu do schłodzonego kieliszka. Dekoruj świeżą miętą.

Drink z marakują

Marakuja czy też passion fruit to niepozornie z zewnątrz wyglądająca ciemno fioletowa kulka wielkości małej pomarańczy. Jednak w środku kryje się przepyszny miąższ idealnie pasujący do egzotycznych drinków.

Passion Fruit Margarita

Margarita w swojej klasycznej wersji jest drinkiem kwaśnym, a nawet trochę cierpkim. W naszym kraju Margarita bardzo często jest lekko dosładzana lub podawana w wersji smakowej. Oczywiście najbardziej znana jest Margarita truskawkowa jednak warto spróbować jej egzotycznej wersji.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml srebrnej tequili
  • 10 ml Cointreau
  • 10 ml soku z limonki
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 20 ml puree z marakuji

Sposób przygotowania:

Do szejkera z lodem wlej wszystkie składniki. Dodaj lód i mocno wstrząśnij. Odcedź do zawczasu schłodzonego kieliszka. Jeżeli nie masz specjalnego szkła do Margarity możesz wykorzystać kieliszek do wina. Dekoruj cząstką limonki.

Obserwuj nas:

8,737FaniLubię
7,132ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...