Artykuły Drinki z herbatą earl grey, oolong i rooibos

Drinki z herbatą earl grey, oolong i rooibos

Drinki z herbatą to bardzo ciekawy sposób łączenia alkoholu z aromatycznym składnikiem, który zawsze mamy pod ręką. Herbata jest bardzo wdzięcznym składnikiem drinków zwłaszcza jeżeli nasz zapas trunków w domowym barku jest ograniczony. Herbata wnosi do drinka bardzo ciekawe nuty aromatyczne, które w innym przypadku musielibyśmy pozyskać między innymi z likierów czy słodkich win wzmocnionych. Tak więc teraz czas na proste i w miarę dietetyczne drinki z herbatą.

Full Regalia

Drink ten jest pewnego rodzaju „wariacją” nad tak popularną Whisky Sour. W składzie występuje kurze białko, które swobodnie można zastąpić aquafaba czyli zalewą z ciecierzycy. Regułą jest aby podmieniać około 20ml aquafaba zamiast jednego kurzego białka.

Potrzebne składniki:

  • 60 ml szkockiej whisky
  • 30 ml herbaty oolong
  • 15 ml sok z cytryny
  • 2 łyżeczki marmolady pomarańczowej
  • 15 ml białka

Sposób przygotowania:

Zaparz torebkę herbaty oolong w 100 ml wrzątku. Wystudź. Wlej wszystkie dokładnie odmierzone składniki do szejkera i mocno wstrząsaj przez 30 sekund. Dodaj kilka kostek lodu i wstrząsaj ponownie przez 30 sekund. Odcedź wszystkie składniki bez lodu do kieliszka koktajlowego. Zbierz jak najwięcej piany powstałej z białka. Dekoruj skórką z pomarańczy.

The Barkeep’s Breakfast

Żytnia whisky co raz bardziej podbija nasze kubki smakowe. W odróżnienia do typowych amerykańskich Bourbon czy Tennessee Whiskey jest bardziej pikantna i kwaskowa w smaku. Aby przygotować poniższego drinka zawczasu należy zrobić odpowiednią infuzję ☺

Potrzebne składniki:

  • 5 ml miodu
  • 5 ml soku pomarańczowego
  • 60 ml żytniej whiskey infuzowanej herbatą Earl Grey

Sposób przygotowania:

Do zakręcanego słoja włóż jedną torebkę herbaty Earl Grey i zalej 250 ml żytniej whiskey. Zakręć, mocno wstrząśnij i pozostaw na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij torebkę, wyciśnij ją, a słój zakręć i przechowuj w lodówce. Do szejkera z lodem odmierz wszystkie składniki i dokładnie wstrząśnij. Odcedź bez lodu do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj szczyptą cynamonu lub skórką z pomarańczy.

Welcome Dorothy

Połączenie nut aromatycznych herbaty rooibos i truskawek wsparte koniakiem jest absolutnie nieziemskim. Należy jednak zachować odpowiednie miary i spodziewać się, iż drink ten może potrzebować modyfikacji zależnie od naszych własnych preferencji.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml Cognac
  • 20 ml soku z cytryny
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 4 duże truskawki
  • 60 ml herbaty rooibos

Sposób przygotowania:

Zaparz torebkę herbaty rooibos w 100 ml wrzątku. Wystudź. Wlej wszystkie dokładnie odmierzone składniki do szejkera i mocno wstrząsaj przez 30 sekund. Odcedź przez szczegółowe sitko do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj plasterkiem cytryny. 

Obserwuj nas:

9,275FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...

Czym upijamy się najszybciej czyli dlaczego woda sodowa uderza do głowy.

Mogłoby się wydawać, że to wysokoprocentowy alkohol uderza do głowy z wyższą prędkością, tymczasem naukowcy już od lat wiedzą, że to nie...

17 Schodów – recenzja

To absolutnie nie był przypadek. Z pełną premedytacją zaplanowałem ten wyjazd, kupiłem bilet na samolot i poleciałem do Szczecina sprawdzić, czy „17...