Artykuły Drinki z cold brew, czyli kawą "parzoną" na zimno

Drinki z cold brew, czyli kawą “parzoną” na zimno

Moda na alternatywne metody parzenia kawy trwa w naszym kraju na dobre. Nie wystarcza już kawa z ekspresu, teraz w modzie są aeropress, chemex, dripper, frenchpress, czy syfon. Alkoholowe drinki z kawą znane były od wieków, teraz przyszedł czas na drinki z „alternatywami”. Poniżej prezentujemy przepisy na drinki z cold brew. Naprawdę warte są spróbowania. Nam zasmakowały, a Wam?

Tango Nuevo

Kawa i rum to niebiańskie połączenie, a w tym wypadku dodatkowo jest lekkie, jak chmurka. Szczypta wędzonej soli nieoczekiwanie otwiera smak tego wspaniałego drinka. Łatwy w przygotowaniu, na pewno zaskoczy wszystkich „kawoszy”. Nadaje się do podania o każdej porze dnia.

Potrzebne składniki:

  • 50 ml starzonego rumu
  • 20 ml syropu miodowego (1:1)
  • 20 ml niesłodzonego cold brew
  • szczypta wędzonej soli
  • chlust wody gazowanej

Sposób przygotowania:

Pierwsze cztery składniki wstrząśnij w szejkerze z lodem. Odcedź do szklanki wypełnionej lodem. Dodaj wody gazowanej. Dekoruj szczyptą wędzonej soli i skórką z cytryny.

Cold Brew Negroni

Negroni to klasyk wśród koktajli. Jest chyba drugim najchętniej wybieranym przez Gości, a pierwszym najchętniej polecanym przez barmanów drinkiem. W tym wypadku aromatyczny gin zastąpiony został aromatyczną kawą ☺.

Potrzebne składniki:

  • 50 ml niesłodzonego cold brew
  • 20 ml Campari lub innego bittera
  • 20 ml słodkiego wermutu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wstrząśnij w szejkerze z lodem. Odcedź do szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj skórką z pomarańczy.

On the Sly

Ten bardzo złożony drink jest jednym z naszych ulubionych. Łączy w sobie gorycz kawy, słodycz syropu klonowego i gładkość śmietany. Dodatkowo jest lekko pikantny i dymny. Ulubiony kawowy drink miłośników szkockiej whisky wyspiarskiej.

Potrzebne składniki:

  • 60 ml szkockiej dymnej whisky
  • 60 ml niesłodzonego cold brew
  • 20 ml syropu klonowego
  • 15 ml śmietanki (18%)
  • 2 szczypty zmielonego ziela angielskiego
  • 1 szczypta kakao
  • 1 szczypta chilli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wstrząśnij w szejkerze z lodem. Odcedź do szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj szczyptą chilli. 

Obserwuj nas:

7,512FaniLubię
4,096ObserwującyObserwuj
63,300SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Jägermeister – „trunek, który pokochały masy” – jego historia, czym jest, skład i sposób produkcji

Historia zaczyna się w  1934, w  Wolfenbüttel gdzieś w Niemczech. Po wielu latach eksperymentów, Curt Mast opracowuje finalny skład trunku, z którego...

Aura – recenzja

Spośród lokali ostatnio przeze mnie odwiedzanych, ten wydaje się miejscem najbardziej przytulnym, miłym i ciepłym. Choć prawdopodobnie aura jesienna sprzyja takim odczuciom,...

Jak Stany Zjednoczone na rumie zbudowano

Syntetyczne pytanie na początek. Jaki alkohol kojarzy nam się kiedy myślimy o USA? Oczywiste jest, że pierwszy na myśl przychodzi nam Bourbon...

Przepis na idealną gruszkówkę, oraz jak zrobić domowy likier z gruszek i nie tylko – według Bąbla.

„Gruszka” to innymi słowy, kanoniczny kształt kobiecej sylwetki. Czy gruszkówka lub likier z gruszek, ma równie wysoki potencjał smakowy co estetyczny?! Oczywiście,...

Instagram: