Artykuły Drinki z cold brew, czyli kawą "parzoną" na zimno

Drinki z cold brew, czyli kawą “parzoną” na zimno

Moda na alternatywne metody parzenia kawy trwa w naszym kraju na dobre. Nie wystarcza już kawa z ekspresu, teraz w modzie są aeropress, chemex, dripper, frenchpress, czy syfon. Alkoholowe drinki z kawą znane były od wieków, teraz przyszedł czas na drinki z „alternatywami”. Poniżej prezentujemy przepisy na drinki z cold brew. Naprawdę warte są spróbowania. Nam zasmakowały, a Wam?

Tango Nuevo

Kawa i rum to niebiańskie połączenie, a w tym wypadku dodatkowo jest lekkie, jak chmurka. Szczypta wędzonej soli nieoczekiwanie otwiera smak tego wspaniałego drinka. Łatwy w przygotowaniu, na pewno zaskoczy wszystkich „kawoszy”. Nadaje się do podania o każdej porze dnia.

Potrzebne składniki:

  • 50 ml starzonego rumu
  • 20 ml syropu miodowego (1:1)
  • 20 ml niesłodzonego cold brew
  • szczypta wędzonej soli
  • chlust wody gazowanej

Sposób przygotowania:

Pierwsze cztery składniki wstrząśnij w szejkerze z lodem. Odcedź do szklanki wypełnionej lodem. Dodaj wody gazowanej. Dekoruj szczyptą wędzonej soli i skórką z cytryny.

Cold Brew Negroni

Negroni to klasyk wśród koktajli. Jest chyba drugim najchętniej wybieranym przez Gości, a pierwszym najchętniej polecanym przez barmanów drinkiem. W tym wypadku aromatyczny gin zastąpiony został aromatyczną kawą ☺.

Potrzebne składniki:

  • 50 ml niesłodzonego cold brew
  • 20 ml Campari lub innego bittera
  • 20 ml słodkiego wermutu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wstrząśnij w szejkerze z lodem. Odcedź do szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj skórką z pomarańczy.

On the Sly

Ten bardzo złożony drink jest jednym z naszych ulubionych. Łączy w sobie gorycz kawy, słodycz syropu klonowego i gładkość śmietany. Dodatkowo jest lekko pikantny i dymny. Ulubiony kawowy drink miłośników szkockiej whisky wyspiarskiej.

Potrzebne składniki:

  • 60 ml szkockiej dymnej whisky
  • 60 ml niesłodzonego cold brew
  • 20 ml syropu klonowego
  • 15 ml śmietanki (18%)
  • 2 szczypty zmielonego ziela angielskiego
  • 1 szczypta kakao
  • 1 szczypta chilli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wstrząśnij w szejkerze z lodem. Odcedź do szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj szczyptą chilli. 

Obserwuj nas:

8,739FaniLubię
7,143ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...