Artykuły Drinki z cold brew, czyli kawą "parzoną" na zimno

Drinki z cold brew, czyli kawą “parzoną” na zimno

Moda na alternatywne metody parzenia kawy trwa w naszym kraju na dobre. Nie wystarcza już kawa z ekspresu, teraz w modzie są aeropress, chemex, dripper, frenchpress, czy syfon. Alkoholowe drinki z kawą znane były od wieków, teraz przyszedł czas na drinki z „alternatywami”. Poniżej prezentujemy przepisy na drinki z cold brew. Naprawdę warte są spróbowania. Nam zasmakowały, a Wam?

Tango Nuevo

Kawa i rum to niebiańskie połączenie, a w tym wypadku dodatkowo jest lekkie, jak chmurka. Szczypta wędzonej soli nieoczekiwanie otwiera smak tego wspaniałego drinka. Łatwy w przygotowaniu, na pewno zaskoczy wszystkich „kawoszy”. Nadaje się do podania o każdej porze dnia.

Potrzebne składniki:

  • 50 ml starzonego rumu
  • 20 ml syropu miodowego (1:1)
  • 20 ml niesłodzonego cold brew
  • szczypta wędzonej soli
  • chlust wody gazowanej

Sposób przygotowania:

Pierwsze cztery składniki wstrząśnij w szejkerze z lodem. Odcedź do szklanki wypełnionej lodem. Dodaj wody gazowanej. Dekoruj szczyptą wędzonej soli i skórką z cytryny.

Cold Brew Negroni

Negroni to klasyk wśród koktajli. Jest chyba drugim najchętniej wybieranym przez Gości, a pierwszym najchętniej polecanym przez barmanów drinkiem. W tym wypadku aromatyczny gin zastąpiony został aromatyczną kawą ☺.

Potrzebne składniki:

  • 50 ml niesłodzonego cold brew
  • 20 ml Campari lub innego bittera
  • 20 ml słodkiego wermutu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wstrząśnij w szejkerze z lodem. Odcedź do szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj skórką z pomarańczy.

On the Sly

Ten bardzo złożony drink jest jednym z naszych ulubionych. Łączy w sobie gorycz kawy, słodycz syropu klonowego i gładkość śmietany. Dodatkowo jest lekko pikantny i dymny. Ulubiony kawowy drink miłośników szkockiej whisky wyspiarskiej.

Potrzebne składniki:

  • 60 ml szkockiej dymnej whisky
  • 60 ml niesłodzonego cold brew
  • 20 ml syropu klonowego
  • 15 ml śmietanki (18%)
  • 2 szczypty zmielonego ziela angielskiego
  • 1 szczypta kakao
  • 1 szczypta chilli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wstrząśnij w szejkerze z lodem. Odcedź do szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj szczyptą chilli. 

Obserwuj nas:

10,620FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
123,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Najlepsze drinki na whisky dymnej

Ponoć whisky dymną albo się kocha albo nienawidzi. Popularność tej odmiany złotego trunku rośnie w takim stopniu, iż nawet destylarnie spoza „smolistego”,...

Alkohole w służbie muzyki

Moda na sygnowanie własnym nazwiskiem lub nazwą zespołu konkretnych marek alkoholowych przybiera na sile. Ostatnim razem wspominaliśmy o celebrytach zaangażowanych w firmy...

Alkohol a dieta – Drinki niskokaloryczne cz.I

Umówmy się - w szale mody na dbanie o zdrowe żywienie, ćwiczenia i poprawę tężyzny fizycznej teoretycznie nie ma miejsca na alkohol....

Alkohole bezglutenowe – Co pić, gdy z glutenem nam nie po drodze? Jak wybrać alkohol gluten free i jakie drinki przygotować?

Pojęcie „alkohole bezglutenowe” ostatnio dość zyskało na popularności, zapewne dzięki modzie na dietę bezglutenową. Co tak na prawdę kryje się pod tymi...