Artykuły Drinki z arbuzem

Drinki z arbuzem

Drinki z arbuzem są idealne na upalne lato. Są rześkie, aromatyczne i co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Arbuz możemy wykorzystać nie tylko jako składnik smakowy drinka, zamrożone kostki arbuza mogą również być chłodzącym zamiennikiem lodu dodając od siebie jeszcze dodatkowego aromatu. Takie kostki arbuzowe są świetnym dodatkiem wszelkiego rodzaju lemoniad. Poniżej przedstawiamy nasze ulubione drinki z arbuzem.

Watermelon & Basil Smash 

Arbuz świetnie łączy się z wszelkiego rodzaju ziołami. W tym wypadku wykorzystamy bazylię. Jeżeli macie dostęp do tajskiej bazylii, to Wasz drink nabierze dodatkowej pikantności.

 Potrzebne składniki:

  • 10 kawałeczków arbuza wielkości kostek do gry
  • 60 ml ginu
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 6 listków bazylii

Sposób przygotowania:

Na dnie szejkera wygnieć arbuz wpierw pozbawiając go pestek. Dodaj bazylię i pozostałe składniki. Dokładnie wstrząśnij z lodem i odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Do dekoracji możesz wykorzystać listek bazylii lub kawałek arbuza.

Dirty Dancing No.2

Pod tą nazwa kryje się bardzo wiele receptur. Ta wymaga użycia świeżego arbuza i jest absolutnie powalająca w smaku. Można powiedzieć iż jest to arbuzowo miętowa lemoniadka dla dorosłych. Można ją oczywiście również zrobić w wersji bezalkoholowej z pominięciem rumu.

Potrzebne składniki:

  • 20 ml rum biały
  • 100g świeżego arbuza
  • 6 listków mięty
  • 2 łyżeczki cukru lub 30 ml syropu cukrowego
  • 30 ml sok z limonki
  • Woda gazowana opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Na dnie szejkera wygnieć arbuza pozbawionego pestek. Dodaj pozostałe składniki i mocno wstrząśnij z lodem. Następnie odcedź zawartość bez lodu do schłodzonego kieliszka koktajlowego lub do kieliszka od białego wina. Dekoruj gałązką mięty lub cząstką arbuza.

New World Spritz

Poniższy przepis tak naprawdę jest przepisem na arbuzowy poncz, którym idealnie możemy powitać naszych Gości nie tylko podczas garden party. Większą jego część możemy przygotować zawczasu. 

Potrzebne składniki:

  • 360 ml starzonego rumu
  • 540 ml zmiksowanego arbuza
  • 180 ml soku z limonki
  • 180 ml syropu cukrowego
  • 900 ml toniku

Sposób przygotowania:

Przygotuj arbuza krojąc go w kostkę i pozbawiając pestek. Zmiksuj w mikserze aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj rum, limonkę, cukier i dokładnie wszystko zamieszaj. Dla ułatwienia możesz zmiksować ręcznym mikserem. Tak przygotowaną bazę rozlej do szklanek wypełnionych lodem zajmując 2/3 ich pojemności. Dopełnij tonikiem i dekoruj zielonym ogórkiem.  

Obserwuj nas:

9,265FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...

Czym upijamy się najszybciej czyli dlaczego woda sodowa uderza do głowy.

Mogłoby się wydawać, że to wysokoprocentowy alkohol uderza do głowy z wyższą prędkością, tymczasem naukowcy już od lat wiedzą, że to nie...

17 Schodów – recenzja

To absolutnie nie był przypadek. Z pełną premedytacją zaplanowałem ten wyjazd, kupiłem bilet na samolot i poleciałem do Szczecina sprawdzić, czy „17...