Artykuły Drinki z arbuzem

Drinki z arbuzem

Drinki z arbuzem są idealne na upalne lato. Są rześkie, aromatyczne i co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Arbuz możemy wykorzystać nie tylko jako składnik smakowy drinka, zamrożone kostki arbuza mogą również być chłodzącym zamiennikiem lodu dodając od siebie jeszcze dodatkowego aromatu. Takie kostki arbuzowe są świetnym dodatkiem wszelkiego rodzaju lemoniad. Poniżej przedstawiamy nasze ulubione drinki z arbuzem.

Watermelon & Basil Smash 

Arbuz świetnie łączy się z wszelkiego rodzaju ziołami. W tym wypadku wykorzystamy bazylię. Jeżeli macie dostęp do tajskiej bazylii, to Wasz drink nabierze dodatkowej pikantności.

 Potrzebne składniki:

  • 10 kawałeczków arbuza wielkości kostek do gry
  • 60 ml ginu
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 6 listków bazylii

Sposób przygotowania:

Na dnie szejkera wygnieć arbuz wpierw pozbawiając go pestek. Dodaj bazylię i pozostałe składniki. Dokładnie wstrząśnij z lodem i odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Do dekoracji możesz wykorzystać listek bazylii lub kawałek arbuza.

Dirty Dancing No.2

Pod tą nazwa kryje się bardzo wiele receptur. Ta wymaga użycia świeżego arbuza i jest absolutnie powalająca w smaku. Można powiedzieć iż jest to arbuzowo miętowa lemoniadka dla dorosłych. Można ją oczywiście również zrobić w wersji bezalkoholowej z pominięciem rumu.

Potrzebne składniki:

  • 20 ml rum biały
  • 100g świeżego arbuza
  • 6 listków mięty
  • 2 łyżeczki cukru lub 30 ml syropu cukrowego
  • 30 ml sok z limonki
  • Woda gazowana opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Na dnie szejkera wygnieć arbuza pozbawionego pestek. Dodaj pozostałe składniki i mocno wstrząśnij z lodem. Następnie odcedź zawartość bez lodu do schłodzonego kieliszka koktajlowego lub do kieliszka od białego wina. Dekoruj gałązką mięty lub cząstką arbuza.

New World Spritz

Poniższy przepis tak naprawdę jest przepisem na arbuzowy poncz, którym idealnie możemy powitać naszych Gości nie tylko podczas garden party. Większą jego część możemy przygotować zawczasu. 

Potrzebne składniki:

  • 360 ml starzonego rumu
  • 540 ml zmiksowanego arbuza
  • 180 ml soku z limonki
  • 180 ml syropu cukrowego
  • 900 ml toniku

Sposób przygotowania:

Przygotuj arbuza krojąc go w kostkę i pozbawiając pestek. Zmiksuj w mikserze aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj rum, limonkę, cukier i dokładnie wszystko zamieszaj. Dla ułatwienia możesz zmiksować ręcznym mikserem. Tak przygotowaną bazę rozlej do szklanek wypełnionych lodem zajmując 2/3 ich pojemności. Dopełnij tonikiem i dekoruj zielonym ogórkiem.  

Obserwuj nas:

10,620FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
123,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Najlepsze drinki na whisky dymnej

Ponoć whisky dymną albo się kocha albo nienawidzi. Popularność tej odmiany złotego trunku rośnie w takim stopniu, iż nawet destylarnie spoza „smolistego”,...

Alkohole w służbie muzyki

Moda na sygnowanie własnym nazwiskiem lub nazwą zespołu konkretnych marek alkoholowych przybiera na sile. Ostatnim razem wspominaliśmy o celebrytach zaangażowanych w firmy...

Alkohol a dieta – Drinki niskokaloryczne cz.I

Umówmy się - w szale mody na dbanie o zdrowe żywienie, ćwiczenia i poprawę tężyzny fizycznej teoretycznie nie ma miejsca na alkohol....

Alkohole bezglutenowe – Co pić, gdy z glutenem nam nie po drodze? Jak wybrać alkohol gluten free i jakie drinki przygotować?

Pojęcie „alkohole bezglutenowe” ostatnio dość zyskało na popularności, zapewne dzięki modzie na dietę bezglutenową. Co tak na prawdę kryje się pod tymi...