Artykuły Drinki tropikalne i egzotyczne

Drinki tropikalne i egzotyczne

Drinki tropikalne to jedna z częściej wyszukiwanych pozycji. W wynikach wyszukiwania zazwyczaj znajdą się karaibskie drinki takie jak Pińa Colada, Daiquiri czy Mohito. Co, jednak jeżeli zwrócimy głowę w drugą stronę i wzrok skierujemy nie na zachód, a na daleki wschód. Wtedy trafimy na mniej znaną kategorię drinków egzotycznych, gdzie nie dominuje kwaśny smak cytrusów, lecz pikantny aromat przypraw. Poniżej prezentujemy przepisy na nasze ulubione i sprawdzone aromatyczne drinki egzotyczne.


Gorilla Monsoon
Jeżeli zadamy sobie pytanie, jaki jest nasz ulubiony owoc egzotyczny, w większości wypadków odpowiemy – mango. W tym drinku mango pod postacią chutney wzbogacone jest aromatami garam masala w formie syropu.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml gin
  • 20 ml sok z limonki
  • 15 ml syrop garam masala
  • 1 łyżeczka mango chutney
  • 40 ml tonik


Sposób przygotowania syropu:
W garnku podgrzej przez minutę łyżkę stołową garam masala aż do uwolnienia aromatów. Dodaj 250 ml wody i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, dodaj 300 g cukru i podgrzewaj aż do jego rozpuszczenia. Wystudź i przefiltruj przez gazę lub filtr do kawy.
Sposób przygotowania drinka:
Wstrząśnij z lodem w szejkerze pierwsze cztery składniki. Odcedź bez lodu do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Dopełnij tonikiem i dekoruj skórką z cytryny.


Bay of Bengal
Wszyscy miłośnicy dalekowschodniej kuchni na pewno zakochają się w tym drinku. Mleczko kokosowe i curry nie pozwolą o sobie zapomnieć długo po degustacji tego drinka. Tekstura kokosa i aromatyczność curry to niebiańskie połączenie.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml gin
  • 20 ml syrop z agavy
  • 20 ml sok z cytryny
  • 20 ml niesłodzony krem kokosowy
  • 20 ml mleko ryżowe
  • Białko z jednego jajka
  • Pół łyżeczki sproszkowanego curry


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wstrząśnij bez lodu przez 20 sekund. Następnie dodaj lód i wstrząśnij ponownie przez kolejne 20 sekund. Po tym czasie odcedź zawartość do szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj skórką z cytryny.


California Chrome
Choć nazwa tego drinka może być myląca to jego smak i aromat mocno nawiązuje do klimatów egzotycznych. Wszystko to dzięki użyciu 5-spice powder, czyli mieszance sproszkowanych anyżu, cynamonu, goździków, kminku i pieprzu seczuańskiego. Na szczęście taką mieszankę możemy kupić gotową w sklepie bez potrzeby ucierania własnoręcznie składników w moździerzu.

Potrzebne składniki:

  • 60 ml żytnia whiskey
  • 30 ml syrop miodowy
  • Ćwierć łyżeczki 5-spice powder
  • 30 ml świeżo wyciśnięty soku z grejpfruta
  • 15 ml sok z cytryny


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wstrząśnij mocno z lodem. Następnie odcedź przez szczegółowe sito do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekoruj skórką z grejpfruta.

Obserwuj nas:

9,275FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...

Czym upijamy się najszybciej czyli dlaczego woda sodowa uderza do głowy.

Mogłoby się wydawać, że to wysokoprocentowy alkohol uderza do głowy z wyższą prędkością, tymczasem naukowcy już od lat wiedzą, że to nie...

17 Schodów – recenzja

To absolutnie nie był przypadek. Z pełną premedytacją zaplanowałem ten wyjazd, kupiłem bilet na samolot i poleciałem do Szczecina sprawdzić, czy „17...