Artykuły Drinki tropikalne i egzotyczne

Drinki tropikalne i egzotyczne

Drinki tropikalne to jedna z częściej wyszukiwanych pozycji. W wynikach wyszukiwania zazwyczaj znajdą się karaibskie drinki takie jak Pińa Colada, Daiquiri czy Mojito. Co, jednak jeżeli zwrócimy głowę w drugą stronę i wzrok skierujemy nie na zachód, a na daleki wschód. Wtedy trafimy na mniej znaną kategorię drinków egzotycznych, gdzie nie dominuje kwaśny smak cytrusów, lecz pikantny aromat przypraw. Poniżej prezentujemy przepisy na nasze ulubione i sprawdzone aromatyczne drinki egzotyczne.


Gorilla Monsoon
Jeżeli zadamy sobie pytanie, jaki jest nasz ulubiony owoc egzotyczny, w większości wypadków odpowiemy – mango. W tym drinku mango pod postacią chutney wzbogacone jest aromatami garam masala w formie syropu.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml gin
  • 20 ml sok z limonki
  • 15 ml syrop garam masala
  • 1 łyżeczka mango chutney
  • 40 ml tonik


Sposób przygotowania syropu:
W garnku podgrzej przez minutę łyżkę stołową garam masala aż do uwolnienia aromatów. Dodaj 250 ml wody i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, dodaj 300 g cukru i podgrzewaj aż do jego rozpuszczenia. Wystudź i przefiltruj przez gazę lub filtr do kawy.
Sposób przygotowania drinka:
Wstrząśnij z lodem w szejkerze pierwsze cztery składniki. Odcedź bez lodu do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Dopełnij tonikiem i dekoruj skórką z cytryny.


Bay of Bengal
Wszyscy miłośnicy dalekowschodniej kuchni na pewno zakochają się w tym drinku. Mleczko kokosowe i curry nie pozwolą o sobie zapomnieć długo po degustacji tego drinka. Tekstura kokosa i aromatyczność curry to niebiańskie połączenie.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml gin
  • 20 ml syrop z agavy
  • 20 ml sok z cytryny
  • 20 ml niesłodzony krem kokosowy
  • 20 ml mleko ryżowe
  • Białko z jednego jajka
  • Pół łyżeczki sproszkowanego curry


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wstrząśnij bez lodu przez 20 sekund. Następnie dodaj lód i wstrząśnij ponownie przez kolejne 20 sekund. Po tym czasie odcedź zawartość do szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj skórką z cytryny.


California Chrome
Choć nazwa tego drinka może być myląca to jego smak i aromat mocno nawiązuje do klimatów egzotycznych. Wszystko to dzięki użyciu 5-spice powder, czyli mieszance sproszkowanych anyżu, cynamonu, goździków, kminku i pieprzu seczuańskiego. Na szczęście taką mieszankę możemy kupić gotową w sklepie bez potrzeby ucierania własnoręcznie składników w moździerzu.

Potrzebne składniki:

  • 60 ml żytnia whiskey
  • 30 ml syrop miodowy
  • Ćwierć łyżeczki 5-spice powder
  • 30 ml świeżo wyciśnięty soku z grejpfruta
  • 15 ml sok z cytryny


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wstrząśnij mocno z lodem. Następnie odcedź przez szczegółowe sito do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekoruj skórką z grejpfruta.

Obserwuj nas:

6,985FaniLubię
3,342ObserwującyObserwuj
52,079SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Iluzja – recenzja

Nic, co jest zbyt zimne lub zbyt ciepłe w pełni nie odda swojego smaku czy charakteru. Lokal, który jako pierwszy wybrałem do...

Loreta Bar – recenzja

Kobiety takiej, jak ona brakowało na warszawskiej mapie barowej. Przypuszczalnie, można natknąć się gdzieś na zbliżone stylem do niej, ale nie spotkałem...

Sztuka tworzenia drinków – jak zacząć?

Sztuka tworzenia drinków od pewnego czasu staje się coraz bardziej popularną na świecie. Nie jest już tylko umiejętnością zarezerwowaną dla osób pracujących...

Szklarnia – recenzja

Jeżeli kiedykolwiek miałbym przenieść się do pięknego miasta Wrocław, wizja codziennego odwiedzania tego lokalu na pewno pomogłaby mi w podjęciu takiej decyzji....

Instagram: