Artykuły Drinki tropikalne i egzotyczne

Drinki tropikalne i egzotyczne

Drinki tropikalne to jedna z częściej wyszukiwanych pozycji. W wynikach wyszukiwania zazwyczaj znajdą się karaibskie drinki takie jak Pińa Colada, Daiquiri czy Mohito. Co, jednak jeżeli zwrócimy głowę w drugą stronę i wzrok skierujemy nie na zachód, a na daleki wschód. Wtedy trafimy na mniej znaną kategorię drinków egzotycznych, gdzie nie dominuje kwaśny smak cytrusów, lecz pikantny aromat przypraw. Poniżej prezentujemy przepisy na nasze ulubione i sprawdzone aromatyczne drinki egzotyczne.


Gorilla Monsoon
Jeżeli zadamy sobie pytanie, jaki jest nasz ulubiony owoc egzotyczny, w większości wypadków odpowiemy – mango. W tym drinku mango pod postacią chutney wzbogacone jest aromatami garam masala w formie syropu.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml gin
  • 20 ml sok z limonki
  • 15 ml syrop garam masala
  • 1 łyżeczka mango chutney
  • 40 ml tonik


Sposób przygotowania syropu:
W garnku podgrzej przez minutę łyżkę stołową garam masala aż do uwolnienia aromatów. Dodaj 250 ml wody i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, dodaj 300 g cukru i podgrzewaj aż do jego rozpuszczenia. Wystudź i przefiltruj przez gazę lub filtr do kawy.
Sposób przygotowania drinka:
Wstrząśnij z lodem w szejkerze pierwsze cztery składniki. Odcedź bez lodu do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Dopełnij tonikiem i dekoruj skórką z cytryny.


Bay of Bengal
Wszyscy miłośnicy dalekowschodniej kuchni na pewno zakochają się w tym drinku. Mleczko kokosowe i curry nie pozwolą o sobie zapomnieć długo po degustacji tego drinka. Tekstura kokosa i aromatyczność curry to niebiańskie połączenie.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml gin
  • 20 ml syrop z agavy
  • 20 ml sok z cytryny
  • 20 ml niesłodzony krem kokosowy
  • 20 ml mleko ryżowe
  • Białko z jednego jajka
  • Pół łyżeczki sproszkowanego curry


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wstrząśnij bez lodu przez 20 sekund. Następnie dodaj lód i wstrząśnij ponownie przez kolejne 20 sekund. Po tym czasie odcedź zawartość do szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj skórką z cytryny.


California Chrome
Choć nazwa tego drinka może być myląca to jego smak i aromat mocno nawiązuje do klimatów egzotycznych. Wszystko to dzięki użyciu 5-spice powder, czyli mieszance sproszkowanych anyżu, cynamonu, goździków, kminku i pieprzu seczuańskiego. Na szczęście taką mieszankę możemy kupić gotową w sklepie bez potrzeby ucierania własnoręcznie składników w moździerzu.

Potrzebne składniki:

  • 60 ml żytnia whiskey
  • 30 ml syrop miodowy
  • Ćwierć łyżeczki 5-spice powder
  • 30 ml świeżo wyciśnięty soku z grejpfruta
  • 15 ml sok z cytryny


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wstrząśnij mocno z lodem. Następnie odcedź przez szczegółowe sito do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekoruj skórką z grejpfruta.

Obserwuj nas:

10,622FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
123,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Najlepsze drinki na whisky dymnej

Ponoć whisky dymną albo się kocha albo nienawidzi. Popularność tej odmiany złotego trunku rośnie w takim stopniu, iż nawet destylarnie spoza „smolistego”,...

Alkohole w służbie muzyki

Moda na sygnowanie własnym nazwiskiem lub nazwą zespołu konkretnych marek alkoholowych przybiera na sile. Ostatnim razem wspominaliśmy o celebrytach zaangażowanych w firmy...

Alkohol a dieta – Drinki niskokaloryczne cz.I

Umówmy się - w szale mody na dbanie o zdrowe żywienie, ćwiczenia i poprawę tężyzny fizycznej teoretycznie nie ma miejsca na alkohol....

Alkohole bezglutenowe – Co pić, gdy z glutenem nam nie po drodze? Jak wybrać alkohol gluten free i jakie drinki przygotować?

Pojęcie „alkohole bezglutenowe” ostatnio dość zyskało na popularności, zapewne dzięki modzie na dietę bezglutenową. Co tak na prawdę kryje się pod tymi...