Artykuły Drinki na Halloween

Drinki na Halloween

Halloween przed nami, tak więc szykujemy oryginalne przebrania i ruszamy na łowy by wyrwać garść cukierków lub skosztować wyjątkowych drinków. Niestety dla większości twórców halloweenowych kompozycji koktajlowych ten wieczór musi wyróżniać się swoją… obrzydliwością. Tak więc napotkamy na swojej drodze drinki wzdrygające nas swoim wyglądem, w kolorach od zielono-błotnych po szaro-bure. W smakach przypominających najgorsze fasolki Bertiego Bottsa rodem z Harrego Pottera. Ostre lub mdłe, wykrzywiające kwasem lub ulepkowato słodkie. Jednym słowem… fatalne.

Koktajle na Halloween nie muszą wcale charakteryzować się powyższymi cechami, mogą pokazywać kły nadal pozostając bardzo smacznymi. Tak jak nasze przebranie, tak wygląd drinka w tym wypadku jest najważniejszy. Zawsze sprawdzone kolory na ta okazje to krwisto czerwony – rozgrzewający już swoim kolorem, pomarańczowy – nawiązujący kolorem do wszechobecnej dyni i w końcu czarny. O ile dwa pierwsze kolory są dość łatwe do uzyskania, o tyle czarny może nastręczać trochę trudności. Jednak jak się rozejrzymy po naszym barku to znajdziemy likier kawowy lub czekoladowy, ciemny rum, soft bittersy takie jak Fernet czy Amaro. Nie zapominajmy również o najczarniejszym ze składników bezalkoholowych jakim jest – kawa. Ostatnio spotkałem nawet koktajle farbowane wyciągiem z kałamarnicy, tym samym jakim farbuje się na czarno makaron.

Głównym składnikiem przewijającym się podczas Halloween zarówno w kuchni jak i na barze będzie oczywiście dynia. Nie wolno jednak zapomnieć, iż sama w sobie jest ona mdła, stad zawsze powinny jej towarzyszyć przyprawy takie jak cynamon, goździk, imbir, czy gałka muszkatołowa. Ponadto dynia dobrze łączy się w smaku z jabłkami, karmelem, pomarańczami czy wanilią. Z alkoholi najlepsze efekty uzyska się łącząc dynię z koniakiem, ciemnym rumem czy likierem pomarańczowym.
Zbliżające się święto jest najlepszą okazją do eksperymentowania z koktajlami, gdyż nawet jeżeli wyjdzie nam coś paskudnego, to zawsze możemy utrzymywać że taki efekt chcieliśmy osiągnąć, w końcu mamy Halloween.

Na Zdrowie!

PS. Zobaczcie nasz przepis na halloweenowego drinka 😉

 

Patryk Le Nart
Patryk Le Narthttp://www.msbis.com
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, właściciel Bar Catering i portalu koktajlowego MojBar.pl. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Od lat występuje w roli eksperta, konsultanta, konferansjera. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...