Artykuły Drinki na ciepło z rumem kokosowym, brązowym i ciemnym.

Drinki na ciepło z rumem kokosowym, brązowym i ciemnym.

Jesienne zimne wieczory nie napawają optymizmem. Zacinający deszcz i szybko zapadający zmrok sprawiają iż najchętniej schronilibyśmy się w objęciach ukochanego fotela lub kanapy. Aby dodatkowo się rozgrzać i błogo „odpłynąć” potrzebujemy filiżankę gorącego płynu najlepiej wspartego kilkoma procentami. Wręcz  stworzonym do tego rodzaju zabiegu jest rum, a drinki z nim na ciepło należą do najlepszych „poprawiaczy humoru”. Poniżej trzy receptury na drinki z rumem w sam raz na jesienne wieczory.

Hot Buttered & Chocolate Rum z rumem ciemnym

Potrzebne składniki:

100 ml mleka

Płaska łyżka stołowa kakao

Łyżka stołowa masła

Ziarno kardamonu

Szczypta cynamonu

2 szczypty startej gałki muszkatołowej

3 goździki

60 ml ciemnego rumu

2 łyżki syropu cukrowego

Potrzebne narzędzia:

Rondelek

Drewniana łyżka

Filiżanka lub kubek z uchem

Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzej mleko, kardamon, cynamon, goździki, 1 szczyptę startej gałki muszkatołowej. Dodaj kakao, masło oraz syrop cukrowy. Dokładnie zamieszaj, aż do pełnego rozpuszczenia się masła i kakao. Dodaj ciemny rum, zamieszaj i przelej do filiżanki lub kubka. Dekoruj szczyptą gałki muszkatołowej. Nasz aromatyczny drink z ciemnym rumem na ciepło jest gotowy.

Hot Spiced Pear & Ginger Punch z rumem brązowym

Potrzebne składniki:

250 ml Ginger ale lub Ginger Beer

1,5 litra soku jabłkowego

250 ml soku limonowego

2 pokrojone w plastry gruszki

15 cienkich plasterków imbiru

4 ziarna kardamonu

1 gwiazdka anyżu

2 laski cynamonu

2 łyżki stołowe cukru

250 ml brązowego rumu

Potrzebny sprzęt:

Rondelek

Łyżka drewniana

Misa do ponczu

Sposób przygotowania:

Na dnie rondelka rozkrusz kardamon, anyż i cynamon. Podgrzej chwile dla wydobycia aromatu. Dodaj ginger ale/beer, sok jabłkowy, sok z limonki, cukier, gruszki i imbir. Zagotuj mieszając okazjonalnie. Zdejmij z ognia, dodaj rum brązowy i przelej do misy do ponczu. Tak przygotowany poncz na ciepło z rumem brązowym może zadowolić nawet dziesięć osób.

Hot Rum Toddy z rumem kokosowym

Potrzebne składniki:

90 ml rumu kokosowego

2 łyżki stołowe miodu

15 ml soku cytrynowego

Skórkę z całej pomarańczy

1 ziarno kardamonu

Laska cynamonu

Wrzątek

Sposób przygotowania:

Na dnie filiżanki lub kubka z uchem rozgnieć kardamon. Dodaj miód, sok z cytryny, skórkę pomarańczową i rum kokosowy. Zalej wszystko wrzątkiem. Dekoruj laską cynamonu i gotowe. Twój nowy ulubiony drink z rumem kokosowym na ciepło jest gotowy.

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...