Artykuły Drink z cydrem i rumem

Drink z cydrem i rumem

Fajny, lekki, odświeżający drink z cydrem z pewnością umili jesienne wieczory. Ma wszystko czego tylko trzeba – rozgrzewający rum, relaksującą melisę i pobudzający, musujący cydr. I wbrew pozorom jest łatwy do zrobienia!

Drink z cydrem i rumem

  • 20 ml soku z cytryny
  • 10 ml syropu melisowo-miodowego*
  • 40 ml lekko starzonego rumu
  • 100 ml cydru
  • plasterek jabłka do dekoracji

oraz

  • kieliszek na drinka
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • jigger lub miarka kuchenna
  • wyciskarka do cytrusów
  • kostki lodu i/lub zamrażarkę do schłodzenia szklanki
  • sitko barmańskie
  • sitko klasyczne

*Jak przygotować syrop melisowo-miodowy:
Do wysokiego naczynia wlej 100 ml ciepłej wody i 100 ml miodu kwiatowego. Dodaj 12 liści świeżej melisy i wszystko zmiksuj blenderem ręcznym aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Syrop również doskonale sprawdzi się jako dodatek do herbaty!

Sposób przygotowania:
1. Schłódź kieliszek wypełniając go kostkami lodu lub wstawiając do zamrażalki
2. Do szklanicy lub wysokiego słoika wlej 10 ml syropu melisowo-miodowego.
3. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 20 ml soku z cytryny. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Przelej sok do szklanicy z syropem.
4. Dodaj 40 ml rumu.
5. Uzupełnij szklanicę kostkami lodu i dokładnie wstrząśnij.
Dobra rada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 15 sekund!
6. Wysyp lód z kieliszka lub wyjmij kieliszek z zamrażalki.
7. Za pomocą sitka barmańskiego i sitka klasycznego podwójnie odcedź zawartość szklanicy do schłodzonego kieliszka (żeby liście melisy nie zostały na zębach przy delektowaniu się drinkiem!)
8. Uzupełnij bąbelkowym cydrem.
9. Przetnij plasterek jabłka i nałóż na krawędź kieliszka.
10. Smacznego!

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...