Artykuły Drink na Halloween z puree z dyni

Drink na Halloween z puree z dyni

Dziś mamy dla Was oryginalny przepis na drinka z okazji zbliżającego się “święta” halloween. 🕸️ Nazwaliśmy go Lobotomia (oglądając filmik dowiecie się dlaczego). Kluczowe składniki to: puree z dyni, gin i … zalewa z owoców liczi! Brzmi strasznie, ale jest po prostu strasznie pyszne!

Drink na Halloween z puree z dyni

  • 4 łyżki puree z dyni 
  • 60 ml ginu
  • 60 ml zalewy z liczi
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 30 ml soku z cytryny
    do dekoracji:
  • 2 owoce liczi
  • 2 suszone śliwki
  • syrop truskawkowy

oraz

  • niska szklanka na drinka
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • jigger lub miarka kuchenna
  • kostki lodu
  • kruszony lód
  • sitko barmańskie
  • łyżka barmańska

Sposób przygotowania:
1. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 30 ml soku z cytryny. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarkę kuchenną.
2. Do szklanicy lub wysokiego słoika  wlej: 4 łyżki puree z dyni, 60 ml ginu, 60 ml zalewy z liczi. Odstaw na bok.
3. W tym czasie przygotuj naczynie do podania, my mamy strasznie fajną szklankę-czaszkę, ale możesz też użyć niewielki, przezroczysty dzbanek lub szklaną butelkę. Najpierw uzupełnij naczynie kruszonym lodem.
4. Natnij owoc liczi i umieść w nim kawałek suszonej śliwki. Tak przygotowane “oczy” umieść w naczyniu z lodem.
5. Uzupełnij szklanicę (z wcześniej przygotowaną miksturą) kostkami lodu i dokładnie wstrząśnij.
Dobra rada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 15 sekund!
6. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź zawartość szklanicy do naczynia.
7. Wierzch drinka udekoruj “krwistym” syropem truskawkowym.
8. Smacznego!

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...