Poradniki Domowy wermut - jak zrobić i z czym go pić?

Domowy wermut – jak zrobić i z czym go pić?

Wermut jest obecnie jednym z najważniejszych składników drinków. Miksologia zatacza koło, w recepturach drinków odchodzi się od słodkich likierów, a coraz częściej wraca do aromatycznych składników, takich jak wermuty czy bittery. Na rynku pojawiają się nowe marki, zarówno tych tańszych, jak i tych droższych. Najlepszym i najsmaczniejszym jednak będzie ten wermut, który sami przygotujemy w domu.

Jak zrobić słodki wermut?

Nic, co dobre, nie da się przygotować bez dozy cierpliwości. Tak samo i tutaj – dobry trunek wymaga odpowiedniego czasu na macerację. Każdy wermut, czy to przygotowywany metodą domową, czy produkowany przemysłowo, tworzy się według określonego wzoru. Przyprawy i zioła aromatyzujące najlepiej oddają swoje właściwości w mocnym alkoholu. Zazwyczaj w tym wypadku używa się alkoholu destylowanego z winogron, czyli brandy. Tak zainfuzowaną brandy łączy się zazwyczaj z białym winem, a następnie wszystko podlega procesowi starzenia (ten etap pominiemy). 

Potrzebne narzędzia:

  • 2 zamykane litrowe butelki
  • słój o pojemności 2l lub 2 mniejsze
  • dokładna waga
  • filtry do kawy lub gaza
  • lejek
  • moździerz

Potrzebne składniki:

  • 2 butelki białego wina (najlepiej Riesling lub Pinot Grigio)
  • 250 ml brandy
  • 250 ml porto
  • 3g suszonego piołunu
  • 2 laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 8 wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 1g ziaren kopru włoskiego
  • 1 g startej gałki muszkatołowej
  • 1g szafranu
  • 2g startej skórki cytrynowej
  • 2g startej skórki pomarańczowej
  • 2g startej skórki grejpfrutowej
  • 2g suszonego rumianku
  • 1 laska wanilii
  • 5 igieł rozmarynu
  • 100 ml syropu cukrowego 

Sposób przygotowania:

Rozgnieć w moździerzu cynamon, kardamon i anyż. Przesyp do słoika wraz z pozostałymi przyprawami i ziołami. Zalej brandy. Dokładnie zakręć i pozostaw na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsać. Następnie przefiltruj dokładnie miksturę i wymieszaj w garnku z dwoma butelkami wina i syropem cukrowym. Podgrzewaj na małym ogniu przez 30 minut mieszając co jakiś czas. Pod koniec dodaj porto. Wystudź i rozlej równo do dwóch przygotowanych butelek. Odstaw do maceracji na miesiąc lub dłużej. Po tym czasie wermut jest gotowy do użycia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Z czym pić słodki wermut?

Przede wszystkim słodki wermut można pić w formie czystej lub na lodzie. Świetnie smakować będzie w połączeniu z wodą lub tonikiem. Wśród drinków warto wypróbować Manhattan, Negroni, czy Americano.

Obserwuj nas:

7,522FaniLubię
4,096ObserwującyObserwuj
63,400SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Campari Bitter – historia, z czego jest zrobione, jak smakuje, jak pić w drinkach i czym zastąpić

Perła w koronie. Bardzo często przytaczamy to określenie opisując rzecz, która wybija się na tle pozostałych pośród swojego rodzaju czy kategorii. Mówimy...

Jägermeister – „trunek, który pokochały masy” – jego historia, czym jest, skład i sposób produkcji

Historia zaczyna się w  1934, w  Wolfenbüttel gdzieś w Niemczech. Po wielu latach eksperymentów, Curt Mast opracowuje finalny skład trunku, z którego...

Aura – recenzja

Spośród lokali ostatnio przeze mnie odwiedzanych, ten wydaje się miejscem najbardziej przytulnym, miłym i ciepłym. Choć prawdopodobnie aura jesienna sprzyja takim odczuciom,...

Jak Stany Zjednoczone na rumie zbudowano

Syntetyczne pytanie na początek. Jaki alkohol kojarzy nam się kiedy myślimy o USA? Oczywiste jest, że pierwszy na myśl przychodzi nam Bourbon...

Instagram: