Poradniki Domowy wermut - jak zrobić i z czym go pić?

Domowy wermut – jak zrobić i z czym go pić?

Wermut jest obecnie jednym z najważniejszych składników drinków. Miksologia zatacza koło, w recepturach drinków odchodzi się od słodkich likierów, a coraz częściej wraca do aromatycznych składników, takich jak wermuty czy bittery. Na rynku pojawiają się nowe marki, zarówno tych tańszych, jak i tych droższych. Najlepszym i najsmaczniejszym jednak będzie ten wermut, który sami przygotujemy w domu.

Jak zrobić słodki wermut?

Nic, co dobre, nie da się przygotować bez dozy cierpliwości. Tak samo i tutaj – dobry trunek wymaga odpowiedniego czasu na macerację. Każdy wermut, czy to przygotowywany metodą domową, czy produkowany przemysłowo, tworzy się według określonego wzoru. Przyprawy i zioła aromatyzujące najlepiej oddają swoje właściwości w mocnym alkoholu. Zazwyczaj w tym wypadku używa się alkoholu destylowanego z winogron, czyli brandy. Tak zainfuzowaną brandy łączy się zazwyczaj z białym winem, a następnie wszystko podlega procesowi starzenia (ten etap pominiemy). 

Potrzebne narzędzia:

  • 2 zamykane litrowe butelki
  • słój o pojemności 2l lub 2 mniejsze
  • dokładna waga
  • filtry do kawy lub gaza
  • lejek
  • moździerz

Potrzebne składniki:

  • 2 butelki białego wina (najlepiej Riesling lub Pinot Grigio)
  • 250 ml brandy
  • 250 ml porto
  • 3g suszonego piołunu
  • 2 laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 8 wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 1g ziaren kopru włoskiego
  • 1 g startej gałki muszkatołowej
  • 1g szafranu
  • 2g startej skórki cytrynowej
  • 2g startej skórki pomarańczowej
  • 2g startej skórki grejpfrutowej
  • 2g suszonego rumianku
  • 1 laska wanilii
  • 5 igieł rozmarynu
  • 100 ml syropu cukrowego 

Sposób przygotowania:

Rozgnieć w moździerzu cynamon, kardamon i anyż. Przesyp do słoika wraz z pozostałymi przyprawami i ziołami. Zalej brandy. Dokładnie zakręć i pozostaw na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsać. Następnie przefiltruj dokładnie miksturę i wymieszaj w garnku z dwoma butelkami wina i syropem cukrowym. Podgrzewaj na małym ogniu przez 30 minut mieszając co jakiś czas. Pod koniec dodaj porto. Wystudź i rozlej równo do dwóch przygotowanych butelek. Odstaw do maceracji na miesiąc lub dłużej. Po tym czasie wermut jest gotowy do użycia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Z czym pić słodki wermut?

Przede wszystkim słodki wermut można pić w formie czystej lub na lodzie. Świetnie smakować będzie w połączeniu z wodą lub tonikiem. Wśród drinków warto wypróbować Manhattan, Negroni, czy Americano.

Obserwuj nas:

8,724FaniLubię
7,106ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...

Old Fashioned – powrót klasyka. Jak zrobić, jak serwować, jakie podawać wariacje?

W nazwie koktajlu Old Fashioned (tłum. starodawny) ukryty jest paradoks. Chociaż jest to prawdopodobnie drink historycznie najstarszy, nazywano go “starodawnym”  już wtedy,...