Poradniki Domowy wermut - jak zrobić i z czym go pić?

Domowy wermut – jak zrobić i z czym go pić?

Wermut jest obecnie jednym z najważniejszych składników drinków. Miksologia zatacza koło, w recepturach drinków odchodzi się od słodkich likierów, a coraz częściej wraca do aromatycznych składników, takich jak wermuty czy bittery. Na rynku pojawiają się nowe marki, zarówno tych tańszych, jak i tych droższych. Najlepszym i najsmaczniejszym jednak będzie ten wermut, który sami przygotujemy w domu.

Jak zrobić słodki wermut?

Nic, co dobre, nie da się przygotować bez dozy cierpliwości. Tak samo i tutaj – dobry trunek wymaga odpowiedniego czasu na macerację. Każdy wermut, czy to przygotowywany metodą domową, czy produkowany przemysłowo, tworzy się według określonego wzoru. Przyprawy i zioła aromatyzujące najlepiej oddają swoje właściwości w mocnym alkoholu. Zazwyczaj w tym wypadku używa się alkoholu destylowanego z winogron, czyli brandy. Tak zainfuzowaną brandy łączy się zazwyczaj z białym winem, a następnie wszystko podlega procesowi starzenia (ten etap pominiemy). 

Potrzebne narzędzia:

  • 2 zamykane litrowe butelki
  • słój o pojemności 2l lub 2 mniejsze
  • dokładna waga
  • filtry do kawy lub gaza
  • lejek
  • moździerz

Potrzebne składniki:

  • 2 butelki białego wina (najlepiej Riesling lub Pinot Grigio)
  • 250 ml brandy
  • 250 ml porto
  • 3g suszonego piołunu
  • 2 laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 8 wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 1g ziaren kopru włoskiego
  • 1 g startej gałki muszkatołowej
  • 1g szafranu
  • 2g startej skórki cytrynowej
  • 2g startej skórki pomarańczowej
  • 2g startej skórki grejpfrutowej
  • 2g suszonego rumianku
  • 1 laska wanilii
  • 5 igieł rozmarynu
  • 100 ml syropu cukrowego 

Sposób przygotowania:

Rozgnieć w moździerzu cynamon, kardamon i anyż. Przesyp do słoika wraz z pozostałymi przyprawami i ziołami. Zalej brandy. Dokładnie zakręć i pozostaw na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsać. Następnie przefiltruj dokładnie miksturę i wymieszaj w garnku z dwoma butelkami wina i syropem cukrowym. Podgrzewaj na małym ogniu przez 30 minut mieszając co jakiś czas. Pod koniec dodaj porto. Wystudź i rozlej równo do dwóch przygotowanych butelek. Odstaw do maceracji na miesiąc lub dłużej. Po tym czasie wermut jest gotowy do użycia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Z czym pić słodki wermut?

Przede wszystkim słodki wermut można pić w formie czystej lub na lodzie. Świetnie smakować będzie w połączeniu z wodą lub tonikiem. Wśród drinków warto wypróbować Manhattan, Negroni, czy Americano.

Obserwuj nas:

8,403FaniLubię
4,096ObserwującyObserwuj
91,500SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Barmaństwo survivalowe. Czyli jak zrobić dobry koktajl, kiedy „nie ma nic”?

Jesteś entuzjastą robienia drinków, który został zaproszony na domówkę. Sfatygowany po podwójnej zmianie liczysz na relaks, ale gospodarz radośnie oznajmia gościom, że...

Gin z tonikiem – historia powstania, jak poprawnie przygotować i jakie składniki najlepiej ze sobą połączyć?

Istnieje taka teoria, że dzięki ginowi z tonikiem Brytyjczycy zajęli i utrzymali Indie. Na pierwszy rzut oka sugerować to może picie na...

St. John Cocktail Club – recenzja

Właściwie recenzję tego lokalu powinienem napisać w języku angielskim, gdyż z miejsca widać, że targetem jest tutaj zagraniczny turysta. Cóż się dziwić,...

Margarita – przepis na drink klasyczny, na złotej tequili, mezcalu i nie tylko.

Margarita, słodko kwaśna jak romans, który kończy się słonym dramatem. Jedna z legend głosi, że drink ten powstał na cześć ukochanej. Możemy...

Instagram: