DNA

DNA jest bardzo rześkim i wyrazistym koktajlem na bazie ginu – stosunkowo mocnego i cierpkiego alkoholu produkowanego z zacieru z owoców jałowca. Koktajl łączy w sobie słodycz likieru morelowego, kwasowość cytrusów oraz intensywność ginu, w czego rezultacie otrzymujemy świetną i idealnie zbalansowaną harmonię smaków. 

***

DNA – Przepis

  • 40 ml ginu
  • 20 ml likieru morelowego
  • 20 ml soku z cytryny
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 3 dashe bittersa pomarańczowego

Sposób przygotowania:
Kieliszek, w którym podasz koktajl wstaw na kilka minut do zamrażarki lub wypełnij lodem i odstaw w celu schłodzenia. Do szejkera nasyp lodu, wlej odpowiednie ilości składników i energicznie wstrząśnij. Do odmierzenia składników użyj jiggera lub miarki kuchennej – pomoże Ci to zachować recepturę koktajlu, a co za tym idzie idealny smak. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź koktajl do schłodzonego kieliszka (bez lodu). Tak przygotowany koktajl udekoruj skórką pomarańczy. Wskazówka: Szejker możesz zastąpić dużym, zakręcanym słoikiem. Słoik napełnij lodem, wlej do niego wszystkie składniki, następnie dokładnie zakręć i energicznie wstrząśnij (przez około 15 sekund)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here