Poradniki Digestif, czyli sposób na przejedzenie

Digestif, czyli sposób na przejedzenie

Niedawno pisaliśmy, iż najważniejszym elementem posiłku jest aperitif, czyli alkohol, lub koktajl na jego bazie, pobudzający nasz apetyt. Co jednak zaaplikować po posiłku w celu ułatwienia trawienia?

Święta pełną parą, suto zastawione stoły i okres wielkiego obżarstwa. Jak wiemy, kuchnia polska nie należy do lekkich, a długie biesiadowanie jest naszą tradycją. Jak zatem złagodzić skutki najedzenia? Wystarczy kieliszeczek ziółek ogólnie nazywanych “digestif”.

Owe medykamenty rzeczywiście nie różnią się zbytnio od kropli żołądkowych, ale są dużo delikatniejsze i przyjemniejsze w smaku. Najbardziej znane produkty pochodzą z Włoch, gdzie produkowane są w procesie infuzji brandy winogronowej ziołami, korzeniami i przyprawami. Jeżeli na butelce charakterystycznie ciemnobrązowego płynu znajdziemy określenia Fernet lub Amaro, to jesteśmy na dobrej drodze. Teraz pozostaje nam wybrać odpowiednią markę i producenta, wśród których najbardziej popularne to Fernet Branca i Amaro Averna.

Produkty częściej spotykane na naszych półkach to niemiecki Underberg, czy węgierskie Unicum; oba do kupienia w fikuśnych, małych buteleczkach gotowych wprost do użycia. Dla odbiorców o silnych nerwach polecam łotewski czarny Balsam Ryski, nie raz sprawdzony, nie tylko tuż po posiłku, ale również o poranku dnia następnego.

Kolejną grupą są likiery ziołowe o dużo mniej skoncentrowanym smaku i lżejsze w aromacie, niż opisane powyżej “lekarstwa”. W tym wypadku do wyboru mamy wiele więcej produktów o dużo większej palecie aromatycznej. Jednak należy pamiętać, aby wybierać likiery z wyższej półki, o większej zawartości alkoholu, gdyż produkty z mniejszą zawartością procentów zazwyczaj są słodkie, a to akurat jest nam w tym wypadku niepotrzebne.

Klasycznym ukoronowaniem przyjęcia jest oczywiście Cognac lub, jego ponoć starszy brat, Armagnac. Obydwa produkty sprawdzą się najlepiej w swoich młodych wersjach, czyli niezbyt długo starzone w beczkach.

Jeżeli nie jesteśmy w posiadaniu tak zacnych trunków, to klasyczna brandy też się sprawdzi. Nie tylko brandy z winogron ma status “digestif”. Kieliszeczek Calvadosa, czyli brandy jabłkowej, na pewno pomoże w trawieniu. A jeśli jesteśmy w posiadaniu buteleczki brandy produkowanej z jakichkolwiek innych owoców: wiśni, śliwek czy gruszek, to również możemy sobie zaaplikować leczniczo ‘czterdziesteczkę’. Ale oczywiście pamiętajcie… nie przesadzajcie (zwłaszcza ze Śliwowicą).

Obserwuj nas:

6,668FaniLubię
2,550ObserwującyObserwuj
36,881SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Przepis na nalewkę z truskawek. Z czym pić? Jak zrobić samemu?

„Nalewka z truskawek pozwala zamknąć letnie słońce w butelce”.  To piękne sformułowanie w idealny sposób motywuje do robienia nalewek. Sztuka wytwarzania nalewek...

Nalewka z jeżyn – przepis na domową jeżynówkę. Jak zrobić i z czym pić?

Nalewka z jeżyn jest alkoholem wybitnym, eleganckim i dystyngowanym. Wynika to w dużej mierze z tego iż same jeżyny mają w sobie...

Nalewka z dzikiej róży. Jak zrobić w domu? Z czym pić?

Nalewka z dzikiej róży poza swoim wyjątkowym smakiem ma bardzo wiele do zaoferowania. Leczniczo wspomaga odporność organizmu, dlatego idealna jest do picia...

Przepis na domowy likier pomarańczowy. Z czym pić, do czego pasuje?

Likier pomarańczowy jest najczęściej wykorzystywanym likierem w drinkach. Nie ma drugiego takiego likieru, który by tak często występował we wszelkiego rodzaju przepisach....