Marynaty zajmują wysoką pozycję wśród wszelkiego rodzaju dekoracji do drinków. Marynaty są przede wszystkim łatwe do przygotowywania jak i  do przechowywania. Marynowane dodatki dobrze sprawdzają się jako dekoracje tak klasycznych drinków jak Bloody Mary czy Gibson. Poniżej prosty i sprawdzony przepis na własnej roboty marynowaną fasolkę szparagową.

Składniki potrzebne do przygotowania oryginalnej dekoracji do drinków:

  • 250 gramów zielonej fasolki szparagowej
  • ząbek czosnku
  • 250 ml białego octu
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki Angostura Bitter

oraz

  • słój o pojemności 1l
  • rondelek
  • nóż
  • deska do krojenia

Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj fasolkę i odetnij końce.
2. Obierz ząbek czosnku i pokrój na plasterki.
3. Zagotuj na małym ogniu wodę wymieszaną z octem.
4. Umieść fasolkę w słoiku i zalej zagotowaną miksturą.
5. Dodaj sól, cukier, czosnek oraz bitters.
6. Lekko dokręć wieczko i wstaw do lodówki. Po 24 godzinach marynowana fasola powinna być gotowa do dekorowania drinków.

Przetrzymywana w lodówce utrzyma swoją świeżość przez co najmniej miesiąc. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here