Artykuły Dekoracja do drinków: marynowana fasolka szparagowa

Dekoracja do drinków: marynowana fasolka szparagowa

Marynaty zajmują wysoką pozycję wśród wszelkiego rodzaju dekoracji do drinków. Marynaty są przede wszystkim łatwe do przygotowywania jak i  do przechowywania. Marynowane dodatki dobrze sprawdzają się jako dekoracje tak klasycznych drinków jak Bloody Mary czy Gibson. Poniżej prosty i sprawdzony przepis na własnej roboty marynowaną fasolkę szparagową.

Składniki potrzebne do przygotowania oryginalnej dekoracji do drinków:

  • 250 gramów zielonej fasolki szparagowej
  • ząbek czosnku
  • 250 ml białego octu
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki Angostura Bitter

oraz

  • słój o pojemności 1l
  • rondelek
  • nóż
  • deska do krojenia

Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj fasolkę i odetnij końce.
2. Obierz ząbek czosnku i pokrój na plasterki.
3. Zagotuj na małym ogniu wodę wymieszaną z octem.
4. Umieść fasolkę w słoiku i zalej zagotowaną miksturą.
5. Dodaj sól, cukier, czosnek oraz bitters.
6. Lekko dokręć wieczko i wstaw do lodówki. Po 24 godzinach marynowana fasola powinna być gotowa do dekorowania drinków.

Przetrzymywana w lodówce utrzyma swoją świeżość przez co najmniej miesiąc. 

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...