Artykuły Czym powitać Św. Mikołaja

Czym powitać Św. Mikołaja

Przez cały rok w dziecięcych latach wmawiano nam abyśmy byli grzeczni, bo inaczej Święty Mikołaj do nas nie przyjdzie i nic nie znajdziemy pod choinką, bądź dostaniemy – ale rózgę lub węgiel. Czasem braliśmy sobie to do serca, a czasem nie. I tak samo prezenty bywały czasem „bardziej lepsze”, a czasem mniej.

Jeżeli chcecie, aby prezenty zawsze były “bardziej lepsze” nie martwcie się, że w ciągu roku trochę nabroiliście tylko skupcie się na tym czym powitać pana z białą brodą. Poniżej siedem najlepszych, powitalnych koktajli gwarantujących dobre notowania u Świętego Mikołaja:

Hot Toddy – typowy rozgrzewacz, gdzie u podstaw leje się „szkocką”. Spróbujcie podmienić ją na bourbon, który jest słodszy i bardziej energetyczny. Santa na pewno to doceni, o ile nie będziecie skąpić na jakości trunku.

Brandy Alexander – śmietanowy klasyk. Jeżeli zrobicie go na tłustej śmietanie i nie pożałujecie dobrej brandy, będzie wyśmienity. Jeśli nie macie pod ręką likieru kakaowego, zróbcie skondensowane kakao i dodajcie w zamian.

Dark and Stormy – dobrze sprawdzone połączenie ciepłych rumowych aromatów i rozgrzewającego imbiru. Jeżeli akurat w barku brakuje wam rumu, to dobrze sprawdzi się każdy mocny alkohol. Ginger ale możecie też zrobić samemu, to przyniesie dodatkowe punkty.

Gibson – czyli Martini z marynowana cebulką w miejsce tradycyjnej oliwki. Święty Mikołaj przebył długą drogę z Finlandii, gdzie częściej pijana jest dobra wódka niż gin. Dobry Gibson na wódce, to sprawdzona nagroda za trudy podróży.

Tequila Sunrise –  nie ma bardziej rozgrzewającego trunku, niż tequila, a połączenie kolorystyczne będzie tętnić tak potrzebną w zimie energią. Santa na pewno to doceni.

Christmas Cosmo – czerwony rozgrzewający kolor i aromaty rozmarynu na pewno przypadną do gustu naszemu dobroczyńcy.

Bomber – jeśli grubo narozrabialiście w ciągu całego roku, ten koktajl jest jedynym ratunkiem. Jeżeli jednak zamiast prezentów nie chcecie znaleźć pod choinka chrapiącego grubaska, to zróbcie Bombera w mniejszych ilościach i pamiętajcie… nie przesadzajcie.

 

Obserwuj nas:

9,333FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
103,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...