Poradniki Czekoladowy likier, bez mleka i z mlekiem. Jak zrobić w domu i...

Czekoladowy likier, bez mleka i z mlekiem. Jak zrobić w domu i z czym go pić?

Likier czekoladowy to tylko jeden ze sposobów, w jaki możemy konsumować ten ulubiony przez wszystkich smakołyk. No bo, kto nie lubi czekolady? Wszyscy kochamy czekoladę mleczną, gorzką z nadzieniem i bez. Poniżej przedstawiamy dwa sposoby na przygotowanie likieru czekoladowego – jeden z mlekiem, a drugi bez.

Likier czekoladowy bez mleka

Potrzebne składniki:

  • 2/3 szklanki wyłuskanych ze skorupki ziaren kakaowca
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i ½ szklanki wódki
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Wyłuskane ze skorupki ziarenka kakaowca zalej w słoju wódką. Zakręć dokładnie i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przygotuj syrop cukrowy, podgrzewając wodę i cukier, aż do jego rozpuszczenia. Wystudź i przelej do słoika dodając również ekstrakt waniliowy. Zamknij dokładnie słój i odstaw na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj likier przez gazę, oddzielając ziarna i przelej do zamykanej butelki. 

Likier czekoladowy z mlekiem

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki kakao
  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki spirytusu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

W garnku wymieszaj kakao i cukier. Dodawaj powoli mleko, cały czas mieszając. Wstaw na średni ogień i gotuj, mieszając cały czas przez około 30 minut. Wystudź i wstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dodaj spirytus i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj i przelej do butelek. Przechowuj w lodówce, mocno wstrząsając przed podaniem.

Z czym pić likier czekoladowy?

Tak przygotowany likier czekoladowy czy to z mlekiem czy bez można pić w formie czystej lub na lodzie. Dobrze sprawdzi się w domowych wersjach drinków takich jak: Apple Strudel Martini, Chocolate Biscuit, czy Hazelnut Martini.

Obserwuj nas:

8,403FaniLubię
4,096ObserwującyObserwuj
91,500SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Barmaństwo survivalowe. Czyli jak zrobić dobry koktajl, kiedy „nie ma nic”?

Jesteś entuzjastą robienia drinków, który został zaproszony na domówkę. Sfatygowany po podwójnej zmianie liczysz na relaks, ale gospodarz radośnie oznajmia gościom, że...

Gin z tonikiem – historia powstania, jak poprawnie przygotować i jakie składniki najlepiej ze sobą połączyć?

Istnieje taka teoria, że dzięki ginowi z tonikiem Brytyjczycy zajęli i utrzymali Indie. Na pierwszy rzut oka sugerować to może picie na...

St. John Cocktail Club – recenzja

Właściwie recenzję tego lokalu powinienem napisać w języku angielskim, gdyż z miejsca widać, że targetem jest tutaj zagraniczny turysta. Cóż się dziwić,...

Margarita – przepis na drink klasyczny, na złotej tequili, mezcalu i nie tylko.

Margarita, słodko kwaśna jak romans, który kończy się słonym dramatem. Jedna z legend głosi, że drink ten powstał na cześć ukochanej. Możemy...

Instagram: