Poradniki Czekoladowy likier, bez mleka i z mlekiem. Jak zrobić w domu i...

Czekoladowy likier, bez mleka i z mlekiem. Jak zrobić w domu i z czym go pić?

Likier czekoladowy to tylko jeden ze sposobów, w jaki możemy konsumować ten ulubiony przez wszystkich smakołyk. No bo, kto nie lubi czekolady? Wszyscy kochamy czekoladę mleczną, gorzką z nadzieniem i bez. Poniżej przedstawiamy dwa sposoby na przygotowanie likieru czekoladowego – jeden z mlekiem, a drugi bez.

Likier czekoladowy bez mleka

Potrzebne składniki:

  • 2/3 szklanki wyłuskanych ze skorupki ziaren kakaowca
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i ½ szklanki wódki
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Wyłuskane ze skorupki ziarenka kakaowca zalej w słoju wódką. Zakręć dokładnie i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przygotuj syrop cukrowy, podgrzewając wodę i cukier, aż do jego rozpuszczenia. Wystudź i przelej do słoika dodając również ekstrakt waniliowy. Zamknij dokładnie słój i odstaw na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj likier przez gazę, oddzielając ziarna i przelej do zamykanej butelki. 

Likier czekoladowy z mlekiem

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki kakao
  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki spirytusu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

W garnku wymieszaj kakao i cukier. Dodawaj powoli mleko, cały czas mieszając. Wstaw na średni ogień i gotuj, mieszając cały czas przez około 30 minut. Wystudź i wstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dodaj spirytus i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj i przelej do butelek. Przechowuj w lodówce, mocno wstrząsając przed podaniem.

Z czym pić likier czekoladowy?

Tak przygotowany likier czekoladowy czy to z mlekiem czy bez można pić w formie czystej lub na lodzie. Dobrze sprawdzi się w domowych wersjach drinków takich jak: Apple Strudel Martini, Chocolate Biscuit, czy Hazelnut Martini.

Obserwuj nas:

7,522FaniLubię
4,096ObserwującyObserwuj
63,400SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Campari Bitter – historia, z czego jest zrobione, jak smakuje, jak pić w drinkach i czym zastąpić

Perła w koronie. Bardzo często przytaczamy to określenie opisując rzecz, która wybija się na tle pozostałych pośród swojego rodzaju czy kategorii. Mówimy...

Jägermeister – „trunek, który pokochały masy” – jego historia, czym jest, skład i sposób produkcji

Historia zaczyna się w  1934, w  Wolfenbüttel gdzieś w Niemczech. Po wielu latach eksperymentów, Curt Mast opracowuje finalny skład trunku, z którego...

Aura – recenzja

Spośród lokali ostatnio przeze mnie odwiedzanych, ten wydaje się miejscem najbardziej przytulnym, miłym i ciepłym. Choć prawdopodobnie aura jesienna sprzyja takim odczuciom,...

Jak Stany Zjednoczone na rumie zbudowano

Syntetyczne pytanie na początek. Jaki alkohol kojarzy nam się kiedy myślimy o USA? Oczywiste jest, że pierwszy na myśl przychodzi nam Bourbon...

Instagram: