Poradniki Cytrynówka na spirytusie, czyli polskie Limoncello. Jak zrobić i z czym pić?

Cytrynówka na spirytusie, czyli polskie Limoncello. Jak zrobić i z czym pić?

Cytrynówka to najbardziej popularna smakowa wódka, którą w prosty sposób można przygotować w domu. Wzorem dla polskiej cytrynówki jest oczywiście Limoncello, trunek oryginalnie pochodzący z włoskiej Kampanii. Przygotowanie cytrynówki jest dużo szybsze niż stworzenie Limoncello. Dlaczego? My mamy sekretny składnik, czyli spirytus

Jak zrobić cytrynówkę?

Przygotowanie cytrynówki na spirytusie jest bardzo proste i nie wymaga posiadania skomplikowanych narzędzi czy aparatury. Wymaga tylko odrobiny czasu i dobrych chęci. Finalny smak cytrynówki może się wahać w zależności  od użytych składników, czy zastosowanych proporcji. Jak zrobić idealną cytrynówkę? Po prostu ćwiczyć, a do tego chyba namawiać nie trzeba 😉 

Potrzebne składniki:

10 cytryn

0,5 litra spirytusu

500 gramów cukru białego

500 ml wody

Potrzebne narzędzia:

Obieraczka

Słoik o pojemności 750 ml

Rondelek

Sitko

Łyżka drewniana

Zamykana butelka o pojemności 750 ml

Sposób przygotowania Cytrynówki:

Dokładnie wyszoruj cytryny płynem do naczyń. Dodatkowo sparz wrzątkiem i pozostaw do ostygnięcia. Obieraczką zedrzyj skórkę z każdej cytryny, ale tak, by skórki nie zawierały białej warstwy, czyli albedo. Wrzuć skórki do słoika i zalej spirytusem. Zakręć i pozostaw w zacienionym miejscu przez tydzień. Codziennie mocno wstrząśnij zawartość. Obrane cytryny pokrój w kostkę i włóż do rondelka razem z wodą i cukrem. Rozgnieć łyżką pokrojone cytryny i pozostaw w rondelku. Wstaw na mały ogień i pozostaw do rozpuszczenia się cukru (cały czas mieszając). Po rozpuszczeniu się cukru odstaw do wystygnięcia. Odcedź przez sito miksturę do butelki i wstaw do lodówki. Po tygodniu odcedź spirytus przez sito do butelki z syropem. Twoja własna cytrynówka jest gotowa!

Z czym pić cytrynówkę?

Cytrynówka w zależności od stopnia wytrawności może być pita w formie czystej tak jak klasyczna wódka. Z większą ilością cukru może spełniać funkcję likieru takiego jak Cointreau czy też zwykłego Triple Sec. Nadaje się wyśmienicie do picia, jako ukoronowanie posiłku, w formie czystej lub z kilkoma kostkami lodu. Świetnie sprawdzi się w takich drinkach jak B52, Margarita czy Long Island Iced Tea.

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...