Poradniki Cytrynówka na spirytusie, czyli polskie Limoncello. Jak zrobić i z czym pić?

Cytrynówka na spirytusie, czyli polskie Limoncello. Jak zrobić i z czym pić?

Cytrynówka to najbardziej popularna smakowa wódka, którą w prosty sposób można przygotować w domu. Wzorem dla polskiej cytrynówki jest oczywiście Limoncello, trunek oryginalnie pochodzący z włoskiej Kampanii. Przygotowanie cytrynówki jest dużo szybsze niż stworzenie Limoncello. Dlaczego? My mamy sekretny składnik, czyli spirytus

Jak zrobić cytrynówkę?

Przygotowanie cytrynówki na spirytusie jest bardzo proste i nie wymaga posiadania skomplikowanych narzędzi czy aparatury. Wymaga tylko odrobiny czasu i dobrych chęci. Finalny smak cytrynówki może się wahać w zależności  od użytych składników, czy zastosowanych proporcji. Jak zrobić idealną cytrynówkę? Po prostu ćwiczyć, a do tego chyba namawiać nie trzeba 😉 

Potrzebne składniki:

10 cytryn

0,5 litra spirytusu

500 gramów cukru białego

500 ml wody

Potrzebne narzędzia:

Obieraczka

Słoik o pojemności 750 ml

Rondelek

Sitko

Łyżka drewniana

Zamykana butelka o pojemności 750 ml

Sposób przygotowania Cytrynówki:

Dokładnie wyszoruj cytryny płynem do naczyń. Dodatkowo sparz wrzątkiem i pozostaw do ostygnięcia. Obieraczką zedrzyj skórkę z każdej cytryny, ale tak, by skórki nie zawierały białej warstwy, czyli albedo. Wrzuć skórki do słoika i zalej spirytusem. Zakręć i pozostaw w zacienionym miejscu przez tydzień. Codziennie mocno wstrząśnij zawartość. Obrane cytryny pokrój w kostkę i włóż do rondelka razem z wodą i cukrem. Rozgnieć łyżką pokrojone cytryny i pozostaw w rondelku. Wstaw na mały ogień i pozostaw do rozpuszczenia się cukru (cały czas mieszając). Po rozpuszczeniu się cukru odstaw do wystygnięcia. Odcedź przez sito miksturę do butelki i wstaw do lodówki. Po tygodniu odcedź spirytus przez sito do butelki z syropem. Twoja własna cytrynówka jest gotowa!

Z czym pić cytrynówkę?

Cytrynówka w zależności od stopnia wytrawności może być pita w formie czystej tak jak klasyczna wódka. Z większą ilością cukru może spełniać funkcję likieru takiego jak Cointreau czy też zwykłego Triple Sec. Nadaje się wyśmienicie do picia, jako ukoronowanie posiłku, w formie czystej lub z kilkoma kostkami lodu. Świetnie sprawdzi się w takich drinkach jak B52, Margarita czy Long Island Iced Tea.

Obserwuj nas:

8,746FaniLubię
7,154ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...