Drinki z Ginem Cucumber Collins - Przepis na Drink

Cucumber Collins – Przepis na Drink

Z prognozami w Polsce bywa różnie, natomiast jedno jest pewne – ten koktajl na bazie ginu przyniesie Wam natychmiastowe orzeźwienie.  Żeby podkreślić jałowcowy charakter ginu w naszym przepisie użyliśmy  świeżego ogórka, mięty i soku z cytryny – jak widać są to ogólnodostępne składniki. W naszej bazie znajdziecie również przepis na drink z ginem Tom Collins.

Cucumber Collins – Przepis na Drink

oraz

  • wysoka szklanka na drinka
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • jigger lub miarka kuchenna
  • muddler lub tłuczek barmański
  • wyciskarka do cytrusów
  • kostki lodu
  • sitko barmańskie
  • sitko klasyczne

Sposób przygotowania:
1. Niewielki kawałek obranego ogórka (ok. 3 cm długości) pokrój na mniejsze części i wrzuć do szklanicy lub wysokiego słoika.
2. Wygnieć ogórek muddlerem lub tłuczkiem barmańskim.
3. Dodaj parę liści świeżej mięty i 20 ml syropu cukrowego. Jeszcze raz wszystko delikatnie (!) wygnieć tłuczkiem, tak żeby mięta puściła swój aromat.
4. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 30 ml soku z cytryny. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Przelej sok do szklanicy.
5. Dodaj 40 ml ginu.
6. Uzupełnij szklanicę kostkami lodu i dokładnie wstrząśnij.
Dobra rada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 15 sekund!
7. Wysoką szklankę wypełnij świeżymi kostkami lodu.
8. Za pomocą sitka barmańskiego i sitka klasycznego podwójnie odcedź zawartość szklanicy  (żeby liście mięty nie zostały na zębach przy delektowaniu się drinkiem!)
9. Uzupełnij szklankę wodą gazowaną i w środku delikatnie umieść podłużny kawałek ogórka zielonego i szczyt świeżej mięty.
10. Smacznego! Twój ogórkowy Collins z ginem jest gotowy!

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...