Recenzje Craft Cocktails - recenzja

Craft Cocktails – recenzja

Moja koktajlowa mapa Gdańska rokrocznie poszerza się o kolejne przybytki. Podczas niedawnej wizyty w tym jednym z moich ulubionych miast, miałem możliwość gościć w bardzo eleganckim, a zarazem przytulnym miejscu, które z pewnością będę odwiedzać przy każdej sprzyjającej okazji.

Craft Cocktails, jak sama nazwa wskazuje, jest typowym barem koktajlowym utrzymanym w klimacie lat 20-30. Elegancki i ciepły wystrój, przyciemnione światło, nastrojowa muzyka pozwalają w pełni wczuć się w barowy klimat początku XX w. Lokal nie jest zbyt obszerny; składa się z dwóch części (nie licząc kilku stolików przed wejściem). Pierwszą część stanowi przedsionek z bodajże dwoma stolikami oraz kontuarem, przy którym także można usiąść. Druga, główna część, to przede wszystkim pokaźnych rozmiarów bar z kilkoma stołkami oraz dwuosobowymi stolikami poustawianymi w tym niezbyt obszernym pomieszczeniu. Choć może brak tu dyskretnych zakamarków, lokal idealnie stworzony jest na randkę czy spotkanie na damskie pogaduchy. Niewielkich rozmiarów okrągłe stoliki, mocno przyciemnione światło i płomień świeczki na stole robią odpowiednią robotę. 

Kiedy na chwilę przestaniemy patrzeć sobie głęboko w oczy, warto zwrócić uwagę na bar, który jest iście koktajlową biblioteką posiadającą w swoich zbiorach nie tylko niszowe produkty, ale i rzadko dostępne białe kruki w butelkach. Wybór alkoholowy jest naprawdę pokaźny i na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wśród kolekcji kilkuset butelek znajdziemy około 50 różnych whisky, ponad 30 rumów, a ponadto ciekawy wybór tequili i ginów. Również karta drinków jest w stanie zaspokoić najbardziej wyrafinowane kubki smakowe. Poza klasykami (mój Manhattan był idealny) i twistami ogólnie znanych drinków, w karcie znajdziemy bardzo dużo autorskich kompozycji, w większości bazujących na rumie i ginie. Wszystkie koktajle podawane są w elegancki, a czasem i widowiskowy sposób.   

Czas wspomnieć o barmanach, których pracę miałem możliwość oglądać z dość bliska. W sposobie i płynności pracy widać fachowość i lata praktyki; rutyna jednak nieco negatywnie odbiła się na wykonaniu koktajli, skutkując nie do końca pełnym przywiązaniu uwagi do detali (na szczęście można to prosto naprawić). Natomiast uśmiech i komunikatywność były wzorowe. Mimo przyciemnionego światła, dało się niestety zauważyć, nie do końca schludnie utrzymane, wnętrza baru. Widać, że brakuje tu „kobiecej ręki” 😉.

Sumując: Craft Cocktails jest miejscem obowiązkowym do odwiedzenia przez wszystkich miłośników dobrych koktajli. Zwłaszcza, że ich cena oscylująca wokół 25 PLN jest uczciwa, biorąc pod uwagę jakość tego, co otrzymujemy. Wystrój, oferta barowa, muzyka czy w końcu subtelny klimat są tutaj perfekcyjnie zespolone w całość. Liczę, iż przy kolejnej wizycie nadal dane mi będzie w pełni docenić konsekwentnie kultywowane zalety tego miejsca.

Patryk Le Nart

Patryk Le Nart
Patryk Le Narthttp://www.msbis.com
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, właściciel Bar Catering i portalu koktajlowego MojBar.pl. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Od lat występuje w roli eksperta, konsultanta, konferansjera. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.

Obserwuj nas:

10,304FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
119,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 3

Bourbon – etapy produkcji, prohibicja w USA oraz Tennessee Whiskey Drogi czytelniku, przed Tobą trzecia i zarazem ostatnia część...

Rozpici celebryci, czyli jak zaopatrzyć się na lata

Za wieloma znanymi markami alkoholi kryją się znani nam celebryci, którzy po osiągnięciu szczytu kariery zaczęli podbijać rynek alkoholowy. Większość jest jedynie...

El Botellon – recenzja

Kiedy na początku XXI wieku (brzmi trochę jak „w zamierzchłych czasach”, a tak naprawdę chodzi o okres jakieś 15 lat temu) powstawały...

Pimento – czyli czym jest allspice likier, jak zrobić samemu i jak wykorzystać w drinkach?

Pimento to dusza koktajli TiKi. Jeżeli ktoś jest smakoszem drinków na rumie to na pewno spotkał się z tą nazwą i prawdopodobnie...