Poradniki Co to jest Falernum? Jak zrobić w domu? Jak wykorzystać w drinkach?

Co to jest Falernum? Jak zrobić w domu? Jak wykorzystać w drinkach?

Nie ma co ukrywać – pierwszy śnieg już za nami, noc przejmuje panowanie nad dniami, a na falę upałów nie ma co liczyć przez najbliższe kilka miesięcy. Nieświadomie przeglądamy zawartość naszych barków czy półek sklepowych w poszukiwaniu słodkich likierów i nalewek. A gdyby tak wraz z łykiem nalewki przenieść się w miejsce, gdzie słońce bawi się w najlepsze? Naszą przepustką będzie falernum. Poniżej o tym jak zrobić je w domu i jak wykorzystać.

Co to jest falernum?

Najprościej rzecz ujmując – falernum jest pochodzącym z Barbadosu syropem i/lub likierem. W pierwszym łyku możemy wyczuć cytrusowość limonki, ostrość imbiru i słodycz migdałów. Na drugim planie odnajdziemy nuty ziela angielskiego, cynamonu i goździków. Często mówi się, że falernum jest bardziej wyrazistym i korzennym bratem orgeat, czyli syropu migdałowego. Falernum zazwyczaj ma bursztynową barwę, czasem nieznacznie wpadającą w rudości i czerwienie.

Pierwsze wzmianki o falernum pochodzą z XVIII w. z okolic Barbadosu, gdzie falernum było serwowane pod postacią ponczu. Historycy do dzisiaj są podzieleni, jeśli chodzi o oryginalne przepisy na falernum i o genezę nazwy. Natknąć się można na receptury bez migdałów za to z gorzkimi ziołami, takimi jak np. piołun. Pewne jest to, iż w 1892 r. w czasopiśmie „All the Year Round” anonim napisał o falernum, opisując je jako „ciekawy likier, będący połączeniem rumu i soku z limonki”.

Jak zrobić falernum w domu?

Aby przygotować falernum musimy uzbroić się w:

  • patelnię
  • duży słoik
  • wagę
  • sitko/gaza/pieluszka tetrowa

Potrzebne składniki:

  • 300 ml ulubionego jasnego rumu
  • Starta skórka z ośmiu limonek (bez białej części)
  • 40 goździków
  • 50 g świeżego imbiru
  • 180 ml świeżo wyciśniętego i przecedzonego soku z limonki
  • 500 ml ostudzonego syropu cukrowego (1:1)
  • 60 g płatków migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Goździki i migdały upraż na patelni. Migdały powinny mieć lekko brązowy kolor.
  2. Imbir sparz wrzątkiem. Zetrzyj na tarce ze średnimi oczkami lub bardzo drobno posiekaj.
  3. Do słoika wrzuć startą skórkę z limonek, uprażone migdały i goździki oraz imbir. Dodaj rum i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.
  4. Po upływie doby przecedź zawartość słoika przez sitko/gazę i odciśnij. Do płynu dodaj sok z limonki i syrop cukrowy. Rozlej do butelek i ciesz się karaibskim klimatem w zaciszu domowym

Jeśli chcesz zrobić falernum w wersji bezalkoholowej użyj więcej syropu cukrowego (750 ml). Wówczas pomiń krok 3. i 4. – wszystkie składniki od razu umieść w słoiku i zalej ciepłym syropem cukrowym. Po upływie doby odcedź i rozlej do butelek uzyskany syrop. Przechowuj w lodówce.

Drinki z falernum

Falernum świetnie odnajduje się w egzotycznych drinkach, zwłaszcza tych utrzymanych w klimacie TIKI. Wspaniale smakuje również pite „na czyściocha” lub podane na kilku kostkach lodu. Chociaż w drinkach przeważnie można je spotkać w towarzystwie rumu, stworzy wspaniałe połączenia z innymi trunkami, takimi jak wódka, brandy czy whisky.

Corn’n’Oil

Potrzebne składniki:

  • 60 ml rumu (najlepiej z Barbadosu)
  • 20 ml domowego falernum
  • 1 limonka (sok + ozdoba)
  • 3 krople Angostura Bitter

Potrzebne narzędzia:

  • niska szklanka
  • jigger/miarka kuchenna/kieliszek do wódki
  • ręczna wyciskarka do cytrusów
  • łyżka
  • nóż

Sposób przygotowania:
Niską szklankę napełnij lodem kruszonym. Wlej rum i falernum. Używając wyciskarki do cytrusów lub siły własnych rąk wyciśnij sok z połówki limonki. Zamieszaj całość. Szklankę ponownie uzupełnij lodem kruszonym. Na koniec dodaj 3 krople Angostury tak, by utworzyły widoczną ciemną warstwę w drinku. Udekoruj pozostałą połówką limonki.

Royal Bermuda Yacht Club

Potrzebne składniki:

  • 50 ml rumu
  • 20 ml domowego falernum
  • 10 ml likieru pomarańczowego
  • 1 limonka (sok+dekoracja)
  • 10 ml syropu cukrowego

Potrzebne narzędzia:

  • kieliszek koktajlowy
  • jigger/miarka kuchenna/kieliszek do wódki
  • szejker
  • sitko barmańskie (lub małe sitko kuchenne)
  • nóż
  • opcjonalnie nożyczki ozdobne

Sposób przygotowania:
Kieliszek koktajlowy napełnij lodem i schłódź. Używając jiggera lub miarki kuchennej wlej do shakera rum, falernum i syrop cukrowy. Obierz całą limonkę – postaraj się, żeby skórka była jak najdłuższa, użyjemy jej jako dekoracji. Nadaj jej ładny i równy kształt przycinając nożykiem lub nożyczkami ozdobnymi. Używając wyciskarki ręcznej do cytrusów lub siły własnych rąk wyciśnij do shakera połówkę limonki. Dodaj lód i całość energicznie wstrząśnij. Przecedź miksturę do pustego i schłodzonego kieliszka koktajlowego. Na koniec ściśnij wcześniej przygotowaną skórkę z limonki nad kieliszkiem – dodasz cytrusowych nut całej kompozycji. Skórkę możesz wrzucić do kieliszka.

Red Velvet

Potrzebne składniki:

  • 40 ml bourbonu
  • 20 ml domowego falernum
  • 80 ml wody kokosowej
  • 4 krople Peychaud Bitters

Potrzebne narzędzia:

  • jigger/miarka kuchenna/kieliszek do wódki
  • kieliszek koktajlowy
  • szejker
  • sitko barmańskie (lub małe sitko kuchenne)
    Schłódź kieliszek koktajlowy. Przy pomocy jiggera lub miarki kuchennej wlej do szejkera wszystkie składniki (jeśli nie masz w domu Peychaud Bitters możesz zamiennie użyć Angostury). Energicznie wstrząśnij zawartość shakera z lodem. Przecedź drinka do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
Angelika Leśniewicz
Angelika Leśniewicz
Barman, absolwentka Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów. Zanim trafiła na stołeczne salony zbierała doświadczenie w nadmorskich kurortach i Gdańsku w hotelach, klubach i restauracjach. Cztery lata fizyki technicznej zrobiła w dwa dni 😉 Przez długi czas związana była z warszawskim cocktailbarem Kita Koguta, obecnie kieruje barem w Niewinnych Czarodziejach 2.0 na Powiślu. Od 2019 r wykładowca i trener w MSBiS. Konkursowo zadebiutowała w 2019 r w World Class Competition, gdzie dostała się do top 30. polskich barmanów jako najmłodsza uczestniczka. Mol książkowy, miłośniczka czekolady, tatuaży i dobrego Old Fashioned. Gaduła jakich mało, pragnie, aby goście odwiedzający ją w lokalu czuli się jak w domu.

Obserwuj nas:

11,403FaniLubię
10,439ObserwującyObserwuj
131,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: