Artykuły Clairin - Rum z Haiti

Clairin – Rum z Haiti

Rumy z Haiti są bardzo cenione przez koneserów, ale stosunkowo mało znane wśród szerokiego odbiorcy. Powód jest bardzo prosty. Haiti oparło się postępującej i tak powszechnie stosowanej nowoczesnej technologii wykorzystywanej do masowej produkcji rumów w innych krajach. Destylaty z Haiti powstają w wyniku zastosowania tak zwanej spontanicznej fermentacji oraz wykorzystania niemalże „archaicznej’ metody destylacji. Brak jakiejkolwiek dodatkowej filtracji powoduje iż w smaku raczyć się możemy wyjątkowymi aromatami. Można by powiedzieć iż jest to jedyny naturalny rum na świecie. Tak zwany „Clairin” jest stylem typowym dla Haiti. Zarówno w produkcji jak i w charakterze podobnym do rumu Agricole czyli typowo francuskiej metody wytwarzania rumu ze świeżego soku trzcinowego, a nie tak jak większość rumów z melasy.

Dziś możemy raczyć się rumami z Haiti bez potrzeby wybierania się w odległą podróż. Powodem, dla którego możemy cieszyć się Clairin w Europie, jest legendarny Luca Gargano z firmy Velier, znawca rumu i importer. Luca dystrybuuje rum z kilku haitańskich gorzelni, ale na szczególne uznanie zasługuje Clairin Sajous z gorzelni Chelo w pobliżu St-Michel-de-l’Attalaye, 97 km na północ od stolicy Haiti Port-au-Prince. Nazwa „Sajous” pochodzi od właściciela, Michela Sajousa, który jest tradycyjnym producentem, wykorzystującym własną trzcinę cukrową i stosunkowo tanią technikę produkcji rumu. Manufaktura nie jest zautomatyzowaną, przemysłową destylarnią, ale małym gospodarstwem o powierzchni 30 hektarów.

Podobnie jak w przypadku tradycyjnego rumu rolniczego, w Chelo zamiast melasy stosuje się sok z trzciny cukrowej. Używa się tam skoncentrowanego soku zredukowanego poprzez spalanie „bagasses”, czyli resztek trzciny cukrowej. W przeciwieństwie do świeżo wyciśniętego soku, taki może być przechowywany przez około 18 miesięcy. Umożliwia to destylarni wytwarzanie Clairin przez cały rok. Fermentacja odbywa się przy użyciu dzikich drożdży – w istocie zostawia się odkryte kadzie z nadzieją, że drożdże rozpoczną swoje „żniwa”. Na szczęście drożdże są dość powszechne – żyją na powierzchni trzciny, a także wokół gorzelni, zatem syrop zamienia się w alkoholowy zacier w ciągu od siedmiu do dziesięciu dni. Następnie jest on dwukrotnie destylowany i butelkowany bez rozcieńczania. Jego moc po drugiej destylacji wynosi aż 53,5%.

Różnorodność biologiczna na Haiti jest ogromna, a trzy rodzaje Clairin dystrybuowane do Europy przez Velier różnią się między sobą gatunkiem użytej trzciny cukrowej, fermentacją i destylacją. Produkcja każdego musi jednak spełniać określone normy:

• Hodowla trzciny cukrowej musi być ekologiczna i stosować się do tradycyjnych metod produkcji bez użycia syntetycznych środków chemicznych (herbicydów, nawozów fungicydów, itp.).

• Zbiór musi być wykonany ręcznie, a transport trzciny cukrowej z pola do destylarni musi odbywać się  za pomocą zwierząt.

• Fermentacja soku z trzciny cukrowej musi odbywać się wyłącznie poprzez stosowanie naturalnych          drożdży, bez dodatku drożdży przemysłowych i bez rozcieńczania wodą.

• Fermentacja musi trwać co najmniej 120 godzin.

• Clairin musi być butelkowany na poziomie wylotowym alembiku.

• Butelkowanie musi odbywać się na Haiti.

Patryk Kozyra
Patryk Kozyrahttps://rumlovefestiwal.com/pl/
Barman, globtroter, laureat konkursów barmańskich Polsce i za granicą. Miłośnik dobrej kuchni i najlepszych cocktailbarów. Pierwsze kroki w gastronomi stawiał 9 lat temu. Od listopada 2015 współtworzy projekt barowy Parrot Rum Embassy - najlepiej zaopatrzony rum bar w Polsce, który nieustannie powiększa swoje rumowe portfolio. Organizator i ambasador pierwszego rumowego festiwalu w Polsce "Rum Love Festiwal" oraz współtwórca wrocławskiego konceptu Blackbeard Barber&Barrel House Podróż na Karaiby sprawiła, że rum stał się dla Patryka drogą i pasją, której szukał w życiu.

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,151ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...