Carrot Cake

Jeżeli masz ochotę na ciasto marchewkowe z pewnością nie polecimy Ci drinka Carrot Cake! Nie zrozumcie nas źle, bo nie brakuje mu niczego – oprócz marchewki. 😉 Nazwa koktajlu z początku może wprowadzić w błąd, ale podobno niektórzy miłośnicy Carrot Cake wyczuwają w nim delikatny marchewkowy posmak. My z pewnością możemy powiedzieć, że jest to koktajl słodki, aczkolwiek zbalansowany smakowo – delikatna gorycz likeru kawowego idealnie kontrastuje z irish cream, a cynamon nadaje całości wyrazu.

***

Carrot Cake – Przepis

  • 40 ml irish cream
  • 30 ml likieru kawowego
  • 10 ml likieru cynamonowego

Sposób przygotowania:
Zacznij od schłodzenia kieliszka, w którym podasz Carrot Cake. Wstaw go na kilka minut do zamrażarki lub wypełnij lodem i odstaw na czas przygotowania koktajlu. Do szejkera wypełnionego lodem wlej dokładnie odmierzone składniki (podpowiemy, że pomoże Ci w tym jigger lub miarka kuchenna) i energicznie wstrząśnij przez około 15 sekund. Następnie za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego kieliszka. Ostatnim krokiem jest garnish. Dekoracją naszego koktajlu będzie świeżo starty cynamon – delikatnie przyprósz nim wierzch drinka.  Wskazówka: Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera – nie martw się! Śmiało możesz zastąpić go dużym, zakręcanym słoikiem. Do słoika wsyp lód, wlej składniki, dokładnie zakręć i energicznie wstrząśnij. Resztę kroków powtórz z przepisu powyżej! 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here