Caribbean Punch

Czy widzieliście kiedyś film, gdzie zorganizowano naprawdę dobrą imprezę bez naprawdę dobrego ponczu? My też nie! A jeżeli sami chcielibyście taką zorganizować, definitywnie polecamy Caribbean Punch. Jeżeli chodzi o sam koktajl, jest chyba najbardziej tropikalną i wakacyjną wersją ponczu. A co możemy powiedzieć o składzie? Jak to w ponczu – wiele tam różności.  

***

Caribbean Punch – Przepis

  • 40 ml złotego rumu
  • 20 ml galliano
  • 20 ml malibu
  • 20 ml likieru migdałowego
  • 80 ml soku ananasowego
  • 30 ml soku z limonki
  • 10 ml grenadiny

Sposób przygotowania:
Do szejkera wypełnionego lodem wlej kolejno wszystkie składniki. Pamiętaj, aby użyć jiggera lub miarki kuchennej! Odmierzenie dokładnych ilości składników pozwoli Ci zachować oryginalną recepturę koktajlu, a co za tym idzie doskonały balans smaków. Wszystko wstrząśnij w szejkerze, a następnie odcedź do niskiego szkła wypełnionego lodem. Ostatni krok do koktajlu doskonałego to garnish! Udekoruj drinka wisienką koktajlową oraz cząstką ananasa. (Jeżeli masz pod ręką ananasa z puszki, użyj połowy lub ćwiartki plasterka. W przypadku świeżego owocu, najlepiej „na oko” odkroić niewielki kawałek i udekorować nim koktajl.)

Wskazówka: Jeżeli nie masz w domu szejkera, zastąp go dużym słoikiem.  Do słoika nasyp lodu, wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i energicznie wstrząśnij. Resztę kroków już znasz. Powodzenia!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here