Artykuły Campari Bitter - historia, z czego jest zrobione, jak smakuje, jak pić...

Campari Bitter – historia, z czego jest zrobione, jak smakuje, jak pić w drinkach i czym zastąpić

Perła w koronie. Bardzo często przytaczamy to określenie opisując rzecz, która wybija się na tle pozostałych pośród swojego rodzaju czy kategorii. Mówimy w ten sposób o czymś fascynującym i godnym podziwu. Te słowa możemy spokojnie przyporządkować do Campari, trunku rozpoznawalnego na całym świecie.  Charakterystyczny, seksowny i intrygujący kolor, ponadczasowy słodko-gorzki smak i przede wszystkim bogata historia. Dziś to również nieodłączny składnik wielu klasycznych koktajli. Ale zaraz, co to w ogóle jest ten bitter? To Campari nie jest likierem? Ano nie jest, a na te i inne pytania, które mogły zrodzić się w głowie czytelników, postaram się odpowiedzieć w dalszej części tekstu. 

Historia Campari

Kiedy w 1860 roku Włoch Gaspare Campari pracował nad nowym produktem, z pewnością nie przypuszczał, że tworzy trunek, którym raczyć się będą ludzie na całym świecie i że zdobędzie on uznanie gości niezliczonych restauracji, klubów, pubów, barów i domów w ponad stu dziewięćdziesięciu krajach. Popularność Campari nikogo nie dziwi – wszechstronność to jego główna cecha. Rozwój marki nabrał ogromnego tempa, kiedy stery przejął syn założyciela, Davide Campari. Jako pierwszy nawiązał on współpracę z artystami konsekwentnie budując pozycję w obrębie mody i sztuki, która naznaczyła przeszłość, tworzy teraźniejszość i będzie budowała przyszłość marki. Dzięki temu Campari stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych i pożądanych włoskich brandów na świecie, a otwarty w 1915 roku bar Camparino, na stałe wpisał się w krajobraz Mediolanu. Davide zwykł mówić: „Jedno życie jest zbyt krótkie, nawet dla jednej marki”. Na szczęście kolejne osoby stojące na czele firmy podzielały jego wizję i kontynuowały to dziedzictwo. Początek nowego milenium to również reaktywacja kalendarza Campari – pierwszy powstał w 1900 roku! Zachwycające modelki i aktorki, takie jak Salma Hayek, Eva Mendes, Jessica Alba, Milla Jovovich, Penélope Cruz, Uma Thurman czy Eva Green, pobudzały wyobraźnię na zdjęciach autorstwa wybitnych fotografów o międzynarodowej sławie. Projekt obecnie kontynuowany jest w formie wideo o nazwie „Red Diaries” angażując światowej sławy reżyserów i aktorów.

Z czego jest zrobione Campari?

Bitter, to kategoria alkoholi, która tradycyjnie przygotowywana jest na bazie spirytusu rektyfikowanego lub destylowanego z dodatkiem ziół, korzeni i owoców. Rezultatem jest trunek, który charakteryzuje się gorzkim lub słodko-gorzkim smakiem i aromatem, do czego nawiązuje sama nazwa. Wiele bitterów historycznie było stworzonych w celach medycznych, ze względu na to, że alkohol mocno konserwuje, ale również przyspiesza ekstrakcję ziołowo-korzenną, w efekcie dając intensywny i bogaty napój alkoholowy. W ten sposób wyciągało się z różnych substancji ich esencję  bardzo szybko i skutecznie. Krajem, który specjalizuje się w produkcji bitterów, są Włochy. Jest to ich narodowy trunek i to właśnie na półwyspie Apenińskim produkuje się go najwięcej. Campari mocno wyróżnia się na tle pozostałych przedstawicieli tej kategorii smakiem czy aromatem ale również kolorem, gdyż było pierwszym bitterem o intrygującej, czerwonej barwie. Receptura Campari pozostaje niezmienna od chwili jego narodzin i wciąż jest pilnie strzeżoną tajemnicą, którą obecnie znają tylko 3 osoby. Mimo wszystko, pewnych składników możemy się domyślać – nie trzeba być Sherlockiem Holmes`em, aby przypuszczać, że do produkcji wykorzystuje się chociażby pomarańcze. Jednak nawet gdybyśmy mogli poznać wszystkie ingrediencje Campari, wciąż nie wiemy jak ich użyć, co czyni dzieło Gaspare produktem nie do podrobienia.

Jak smakuje Campari?

Bez dwóch zdań można stwierdzić, że Campari jest zero – jedynkowe. Ten trunek albo się kocha albo nienawidzi, ze względu na jego smak, który trudno jest zapomnieć. Jest to bardzo intensywny w doznaniach bitter z wyrazistym, owocowo-ziołowym aromatem. Mocny, gorzki smak przełamany lekką nutką słodyczy sprawia, że Campari idealnie sprawdza się jako aperitif, czyli napój który spożywa się przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu. Dzięki bogatym doznaniom aromatyczno-smakowym oraz bardzo długiemu i przyjemnemu finiszowi z delikatnie ziołową wytrawnością, Campari stało się bardzo ważnym składnikiem wielu koktajli oraz trunkiem po który chętnie sięgają barmani, tworząc swoje własne napoje mieszane.  

Jak pić Campari w drinkach? 

Złożoność i kompleksowość Campari sprawia, że sprawdza się idealnie zarówno w klasycznych koktajlach jak i prostych miksach. Jednym z najbardziej znanych i lubianych jest z pewnością Campari Soda, czyli połączenie Campari z bardzo mocno gazowaną wodą sodową, najlepiej bezpośrednio z syfonu. Innym, sprawdzonym połączeniem jest z pewnością Garibaldi, szerszej publiczności znany bardziej jako Campari Orange. Campari i sok pomarańczowy (najlepiej świeży!) pasują do siebie jak czerwony kolor do Ferrari – po prostu połączenie idealne. Dzięki swojemu charakterowi, Campari dało życie wielu znanym koktajlom, m.in. Americano. Ten napój mieszany powstał na bazie innego, włoskiego klasyka jakim jest Milano Torino (mieszanka Campari i czerwonego wermutu w równych proporcjach), który dodatkowo został wzbogacony o wodę sodową. Nazwa została nadana ze względu na obywateli Stanów Zjednoczonych, którzy właśnie owej wody dolewali, twierdząc, że Milano Torino jest zbyt gorzkie i intensywne. Dzięki temu narodziło się słynne na cały świat Americano, które jest pierwszym koktajlem zamawianym przez Jamesa Bonda w książce Iana Fleminga pt.: „Casino Royale”. Innym, globalnie znanym połączeniem jest Negroni, które w tym roku obchodzi swoje setne urodziny. Stworzony w lokalu Caffe Casoni w roku 1919 we Florencji. Pierwsze Negroni zostało przygotowane na życzenie jednego ze stałych jej bywalców, którym był hrabia Camillo Negroni, ważna postać w świecie towarzyskim ówczesnej Florencji, obieżyświat oraz bardzo wpływowa osobistość. Hrabia poprosił barmana, aby jego ulubiony alkohol – Americano, na bazie Campari i czerwonego wermutu – wzbogacił odrobiną ginu. Koktajl nazwano Negroni od nazwiska hrabiego. Dzisiaj to drugi najczęściej zamawiany koktajl na całym świecie! Oczywiście napoi mieszanych, gdzie znajdziemy Campari jest znacznie więcej, ale nie sposób wspomnieć o wszystkich.

Czym zastąpić Campari?

Jeden z guru światowego barmaństwa, Gaz Regan, powiedział kiedyś: „nie istnieje Negroni bez Campari, a świat bez Negroni byłby bardzo smutnym miejscem”. Trudno się z jego słowami nie zgodzić, ponieważ to właśnie dzięki Campari narodziło się wiele ponadczasowych i klasycznych koktajli, którymi raczymy się po dziś dzień i które będą również cieszyły podniebienia kolejnych pokoleń. Oczywiście jak każdy produkt, ma on swoje substytuty, których we Włoszech można znaleźć wiele. Jeśli jednak chcemy stworzyć koktajl najbardziej zbliżony do oryginału, powinniśmy sięgnąć właśnie po Campari. Na Polskim rynku również pojawia się coraz więcej przedstawicieli tego gatunku, jak chociażby Martini Bitter. Powiększanie się ilości tych produktów świadczy o tym, że Polacy coraz częściej interesują się tą kategorią, co mocno buduje świadomość tego typu trunków. Campari łączy klasykę z nowoczesnością, stale śledząc zmiany zachodzące w świecie gastronomii. Z pomocą utalentowanych barmanów wciąż wypuszcza coraz to nowe reinterpretacje klasycznych koktajli, przez co każdy może znaleźć coś dla siebie. Dzięki tej znanej, włoskiej marce, świat aperitifu nieustannie się rozwija…

Rafał Nawrot
Rafał Nawrot
Pasjonat barmaństwa oraz dobrych trunków. Z barem oraz branżą gastronomiczną związany jest od 2006 roku. Finalista i laureat wielu konkursów barmańskich, zarówno na krajowym podwórku, jak i na arenie międzynarodowej. W 2014 roku został nominowany w kategorii Osobowość Roku w plebiscycie Bar Roku. Od sierpnia 2014 pracuje jako Brand Ambassador marek Campari Group w Polsce, a od stycznia 2019 koordynuje również pracę i wspiera lokalnych ambasadorów w krajach bałtyckich, nordyckich oraz w Irlandii.

Obserwuj nas:

7,594FaniLubię
4,096ObserwującyObserwuj
64,700SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Vermouth – co to jest bianco, rosso, extra dry i z czym pić?

Włochy to jeden z największych producentów alkoholu na świecie. Wśród wszystkich trunków wytwarzanych na płw. apenińskim są kategorie, które pozostają charakterystyczne dla...

Andrzejki last minute – 5 najlepszych drinków!

Andrzejki - magia, przelewanie wosku, świece, noc zabawy i święto wszystkich Andrzejów. Właściwie skąd wzięło się to święto? Według powszechnych źródeł...

Jak zrobić domowy grzaniec z piwa, wina lub miodu oraz wersję bez alkoholu?

Robi się coraz zimniej, w związku z czym nasze zmarznięte organizmy potrzebują zostać odpowiednio dogrzane. Możemy się ocieplać od zewnątrz nakładając na...

„Ekskluzywna restauracja zatrudni barmana, kelnera… agenta CIA”

Jeżeli jesteś profilerem, znanym z książek Bondy czy Lacha, albo zwykłym analitykiem pracującym dla organów ścigania i masz dość pracy w „budżetówce”,...

Instagram: