Caipirosca

Caipiriosca jest bliską krewną brazylijskiego koktajlu Caipirinha. Jedyną różnicą pomiędzy nimi jest alkohol, który stanowi podstawę drinka. Caipirinha wykonana jest na bazie cachasy, czyli tradycyjnego brazylijskiego alkoholu produkowanego z soku z trzciny cukrowej.  W skład Caipirioscy wchodzi natomiast dobrze nam znana czysta wódka. Brzmi bardziej swojsko, prawda? 😉 Przygotowanie Caipirioscy jest bardzo proste – wystarczy wgnieść razem limonkę i syrop cukrowy, a następnie zalać wódką i dopełnić kruszonym lodem. Naszego drinka można serwować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest wykonanie i podanie bezpośrednio w szkle, z którego alkohol będzie pity. Drugą opcją (która sprawdza się szczególnie dobrze przy większej grupie ludzi) jest przygotowanie i podanie Caipirioscy w dużym dzbanku, z którego każdy gość będzie mógł nalać drinka do swojego szkła. 

***

Caipirosca – Przepis

  • 40 ml czystej wódki
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 2 ćwiartki limonki

Sposób przygotowania:
Przygotuj szklankę w której podasz koktajl, a następnie włóż do niej limonkę i wlej syrop cukrowy. Limonkę i syrop cukrowy wygnieć mudlerem, a następnie dodaj kruszonego lodu i zalej wódką. Całość delikatnie zamieszaj łyżką barmańską i ponownie uzupełnij kruszonym lodem. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here