Caipirissima

Zarówno sposobem przygotowania, jak i swoim składem Caiprissima bardzo przypomina Caipirinhe – tradycyjny brazylijski koktajl wykonywany na bazie cachacy. W skład Caipirissimy wchodzi natomiast jasny rum, który jest wysokoprocentowym alkoholem produkowanym ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej. Dodatkowo, sposób przygotowania i serwowania obu koktajli jest niemal identyczny. Należy rozgnieść limonkę z syropem cukrowym, a następnie uzupełnić alkoholem bazowym.
Caipirissime można podawać w dwóch, równie często spotykanych wariantach. Pierwszym z nich jest przygotowanie i podanie drinka w dużej szklance lub dzbanku, skąd każdy z gości może nalać alkohol do własnego szkła. Drugi (wymagający trochę więcej pracy przy dużej grupie osób) to wykonanie drinka bezpośrednio w małej szklance.

***

Caipirissima – Przepis

  • 40 ml jasnego rumu
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 2 ćwiartki limonki

Sposób przygotowania:
Limonkę i syrop cukrowy wygnieć mudlerem w szklance, w której podasz koktajl. Następnie dodaj kruszonego lodu, zalej rumem i delikatnie zamieszaj łyżką barmańską. Tak przygotowanego drinka ponownie uzupełnij kruszonym lodem. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here