Cachaca Daiquiri

Trochę Daiquiri, a po części Caipirinha. O czym mowa? Mamy na myśli koktajl Cachaca Daiquiri. Gdyby nie alkohol bazowy można by było zaliczyć go do rodziny koktajli Daiquiri. Różnica polega na tym, że w skład naszego drinka wchodzi cachaca (tradycyjny alkohol brazylijski wytwarzany z soku z trzciny cukrowej), a nie biały rum, jak w przypadku Daiquiri. A co do tego wszystkiego ma Caipirinha? Otóż wielu amatorów alkoholi twierdzi, że te dwa koktajle są bardzo podobne smakowo. Pozostaje nam tylko przekonać się na własnej skórze. Smacznego! 

***

Cachaca Daiquiri – Przepis

  • 60 ml cacachy
  • 20 ml soku z limonki
  • 10 ml syropu cukrowego

Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania kieliszka, w którym podasz koktajl. W celu schłodzenia wypełnij go lodem i odstaw na kilka minut lub wstaw do zamrażarki na czas przygotowania koktajlu. Do szejkera nasyp loku, a następnie za pomocą jiggera lub miarki kuchennej odmierz i wlej dokładne ilości składników. Całość energicznie wstrząsaj przez około 10-15 sekund i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego wcześniej kieliszka.
Dekoracją naszego drinka będzie ćwiartka limonki. Nie sprzęt czyni barmana, więc nie martw się, jeżeli nie masz w domu szejkera! 🙂 Możesz śmiało zastąpić go dużym, szczelnie zakręcanym słoikiem. Do słoika nasyp lodu, wlej wszystkie składniki, a następnie dokładnie zakręć i wstrząśnij. Resztę kroków już znasz. Powodzenia! 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here