Drinki z Rumem Batida Abaci – Przepis Na Drink

Batida Abaci – Przepis Na Drink

Batida Abaci to typowo brazylijski koktajl na bazie tradycyjnego w tym kraju alkoholu. Cachaca produkowana jest z fermentowanego soku trzcinowego. Dość często porównuje się ją do tequili i rumu, jest jednak bardziej cierpka i wytrawna. Ten ananasowy klasyk z Ameryki Południowej jest rześki i idealnie sprawdzi się latem.

Batida Abaci – Przepis Na Drink

  • cachaca – 40ml
  • ananasowy sok – 60ml
  • limonka sok – 20ml
  • syrop cukrowy – 20ml

Sposób przygotowania:

Wstrząśnij składniki w szejkerze i odcedź bez lodu do schłodzonej wysokiej szklanki – w celu  jej schłodzenia wypełnij lodem i pozostaw na czas przygotowania drinka lub umieść w zamrażarce na kilka minut. Do przygotowanego szejkera z kruszonym lodem wlej wszystkie składniki i wstrząśnij. 

W dokładnym odmierzeniu ilości składników koktajlu pomoże Ci jigger lub miarka kuchenna. Tak przygotowanego drinka za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego kieliszka. Smacznego!

Wskazówka: Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera, nic straconego. Śmiało możesz zastąpić go dużym słoikiem. Wypełnij go lodem, dodaj składniki, dokładnie zakręć i wstrząśnij. Resztę kroków już znasz!

Obserwuj nas:

9,087FaniLubię
8,400ObserwującyObserwuj
99,200SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Ten Bar – recenzja

Dwa miesiące lockdownu spowodowanego pandemią koronki i bieżąca sytuacja na pewno nie należą do łatwych. W olbrzymim stopniu odczuli to właściciele wszelkiego...

Cynar. Co wyróżnia go spośród Amaro? Jaka jest historia Cynar? Kto stworzył Cynar? Czym się charakteryzuje Cynar i jak go pić?

Jeżeli ktoś uważa, że o Amari zostało napisane już wszystko, to jest w dużym błędzie. Jeżeli też ktoś uważa, że wszystkie te...

Wściekły pies – wszystko, co musisz wiedzieć!

Skąd pochodzi Wściekły Pies? Jak wykonać ten kultowy drink? Skąd pochodzi jego międzynarodowa sława? W poniższym artykule opiszemy genezę tego shota, jak...

Piwowarstwo domowe, czyli jak zrobić piwo samemu w domu krok po kroku, a przede wszystkim – dlaczego?

Kiedy Patryk zapytał mnie czy nie chciałbym napisać czegoś na temat piwowarstwa domowego na Mój Bar w zasadzie moim głównym pytaniem było...