Artykuły Barman czy miksolog?

Barman czy miksolog?

Ostatnimi czasy zawrotną karierę robi może nieco niezręcznie brzmiące słówko „miksolog”. Określa się nim osobę specjalizującą się w miksologii czyli w robieniu napojów mieszanych. Do tej pory na określenie takiego człowieka używało się wyrazu barman. Czasy jednak się zmieniają…

Do nowości często podchodzi się nieufnie. Nie inaczej jest w przypadku słowa miksolog. Co to takiego? Skąd się wzięło i co oznacza? Gdy już jasne się stanie, że miksolog nie jest żadnym dysk dżokejem nowego typu, który włącza kiepską muzykę w głośnych klubach, tylko osobą robiącą drinki, mogą pojawić się podejrzenia natury ekonomicznej – czy aby ktoś nie zastępuje zwykłego słowa barman uczenie brzmiącym terminem miksolog po to aby mieć pretekst do zawyżania cen swoich drinków? W końcu miksolog stoi w jednym rzędzie razem z innymi „logami” – z endokrynlogiem, filologiem, geologiem. Ktoś, kto należy do świata ważnych specjalistów może chcieć z tego tytułu liczyć sobie za swoje usługi więcej niż zwyczajny barman.

Tymczasem okazuje się, że słówko miksolog to nie żaden sztuczny, obliczony na zysk wymysł, tylko wyraz z tradycjami. Angielski odpowiednik tego terminu był już używany w dziewiętnastowiecznych barmańskich poradnikach. Miksolog popadł jednak w zapomnienie a w języku potocznym zadomowił się dobrze wszystkim znany barman. Za renesans określenia miksolog odpowiedzialny jest podobno niejaki Dale DeGroff. W latach osiemdziesiątych, wiele lat po tym gdy już przestał być szoferem aktorki nazywającej się Zsa Zsa Gabor, został on współtwórcą koktajlowego menu mieszczącego się w Nowym Jorku lokalu o nazwie Rainbow Room. Bar ten zdobył znaczną renomę dzięki temu, że sprzedawał drinki robione na bazie wysokiej jakości składników w naturalnej postaci i świeżych soków. W tamtych czasach robienie koktajli w taki sposób było czymś wyjątkowym. Żeby jeszcze bardziej odróżnić się od konkurencji DeGroff zawarł w menu koktajlowym wspomnianego lokalu informację, że w Rainbow Room drinki przygotowują nie barmani a miksolodzy. Od tamtej pory różni autorzy drinków nazywają siebie miksologami by w ten sposób podkreślić, że szczególnie dbają o jakość swoich drinków

Także jeśli spotkacie człowieka mówiącego o sobie, że jest miksologiem, nie bierzcie go z marszu za pretensjonalnego naciągacza, ponieważ może się okazać, że jest to po prostu autor drinków, który dobrze zna historię barmańskiego zawodu i przykłada szczególną wagę do jakości robionych przez siebie napitków.

Arek Faruk
Arek Faruk
Barman z wieloletnim doświadczeniem. W wolnym czasie lubi pisać, nie tylko o alkoholach, ale o nich najprzyjemniej się pisze.

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,151ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...