Artykuły Baijiu - co to jest, jak smakuje i jak pić?

Baijiu – co to jest, jak smakuje i jak pić?

Baijiu przykuwa uwagę, przede wszystkim wielkością sprzedaży na rocznym poziomie około 5 miliardów litrów!!! Chiński narodowy trunek jakim właśnie jest Baijiu przyciąga zatem również uwagę globalnych inwestorów. Takie potęgi alkoholowe jak Diagio (Smirnoff, Johny Walker) czy LVMH (Moet Chandon, Hennessy) ulokowały pokaźne fundusze aby uszczknąć coś z tego olbrzymiego tortu. Baijiu występujące również pod nazwą Shaojiu i stanowi ponad połowę konsumowanego w Chinach alkoholu!!!

Co to jest Baijiu?

Baijiu mówiąc w skrócie jest czystą wódką. Zresztą słowo Baijiu oznacza biały trunek czyli w tym wypadku klarowny/bezbarwny płyn. Można pokusić się o stwierdzenie iż Baijiu jest najstarszą odmianą alkoholu destylowanego. Zresztą z tego powodu nadal operująca od 600 lat destylarnia Shui Jing Fang wpisana została do księgi rekordów Guinnessa. Baijiu w południowej części Chin produkowane jest z ryżu, natomiast w części północnej do produkcji wykorzystuje się głównie sorgo, pszenicę, kukurydzę i inne zboża. Baijiu fermentuje w otwartych kadziach dzięki czemu jest podatne na otaczającą florę. Destylowane jest zarówno w aparatach kolumnowych jak i w prostej konstrukcji tradycyjnych alembikach, a następnie leżakuje w ceramicznych kadziach. Wszystko to ma wpływ na finalny produkt, który jest bardzo zróżnicowany aromatycznie.

Jak smakuje Baijiu?

Baijiu według regulacji rządowych klasyfikuje się ze względu na aromaty dominujące. Najczęściej spotykane warianty to:

  • Aromaty lekkie – wytrawne z nutami ziemnymi i aromatami suszonych owoców.
  • Aromaty ciężkie – lekko słodkie z bogactwem estrów. Aromaty anyżu, bananów i ananasa.
  • Aromaty sosu (?) – mocno aromatyczne z nutami przypominający sos sojowy i przefermentowaną pastę z fasoli. Silnie wyczuwane umami.
  • Aromaty ryżu – z mocno wyczuwalnymi nutami maślanymi

Jak pić Baijiu?

Baijiu jest mocnym alkoholem przekraczającym stężeniem nawet 50%.Piite jest tradycyjnie w formie czystej, najczęściej komplementarnie do posiłku. Dla przedstawicieli naszej rasy może to być wyzwanie zwłaszcza podczas konsumpcji wariantu z nutami sosu.

Obserwuj nas:

9,303FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
101,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...