Artykuły Baijiu - co to jest, jak smakuje i jak pić?

Baijiu – co to jest, jak smakuje i jak pić?

Baijiu przykuwa uwagę, przede wszystkim wielkością sprzedaży na rocznym poziomie około 5 miliardów litrów!!! Chiński narodowy trunek jakim właśnie jest Baijiu przyciąga zatem również uwagę globalnych inwestorów. Takie potęgi alkoholowe jak Diagio (Smirnoff, Johny Walker) czy LVMH (Moet Chandon, Hennessy) ulokowały pokaźne fundusze aby uszczknąć coś z tego olbrzymiego tortu. Baijiu występujące również pod nazwą Shaojiu i stanowi ponad połowę konsumowanego w Chinach alkoholu!!!

Co to jest Baijiu?

Baijiu mówiąc w skrócie jest czystą wódką. Zresztą słowo Baijiu oznacza biały trunek czyli w tym wypadku klarowny/bezbarwny płyn. Można pokusić się o stwierdzenie iż Baijiu jest najstarszą odmianą alkoholu destylowanego. Zresztą z tego powodu nadal operująca od 600 lat destylarnia Shui Jing Fang wpisana została do księgi rekordów Guinnessa. Baijiu w południowej części Chin produkowane jest z ryżu, natomiast w części północnej do produkcji wykorzystuje się głównie sorgo, pszenicę, kukurydzę i inne zboża. Baijiu fermentuje w otwartych kadziach dzięki czemu jest podatne na otaczającą florę. Destylowane jest zarówno w aparatach kolumnowych jak i w prostej konstrukcji tradycyjnych alembikach, a następnie leżakuje w ceramicznych kadziach. Wszystko to ma wpływ na finalny produkt, który jest bardzo zróżnicowany aromatycznie.

Jak smakuje Baijiu?

Baijiu według regulacji rządowych klasyfikuje się ze względu na aromaty dominujące. Najczęściej spotykane warianty to:

  • Aromaty lekkie – wytrawne z nutami ziemnymi i aromatami suszonych owoców.
  • Aromaty ciężkie – lekko słodkie z bogactwem estrów. Aromaty anyżu, bananów i ananasa.
  • Aromaty sosu (?) – mocno aromatyczne z nutami przypominający sos sojowy i przefermentowaną pastę z fasoli. Silnie wyczuwane umami.
  • Aromaty ryżu – z mocno wyczuwalnymi nutami maślanymi

Jak pić Baijiu?

Baijiu jest mocnym alkoholem przekraczającym stężeniem nawet 50%.Piite jest tradycyjnie w formie czystej, najczęściej komplementarnie do posiłku. Dla przedstawicieli naszej rasy może to być wyzwanie zwłaszcza podczas konsumpcji wariantu z nutami sosu.

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,151ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...