Drinki z Likierem B52 - Przepis na Shot

B52 – Przepis na Shot

Jedną z bardziej widowiskowych technik przygotowywania drinków jest tworzenie bardzo kolorowych szotów warstwowych. Najbardziej znanym przykładem z tej kategorii jest B52. Aby uzyskać piękne w wyglądzie B52 wystarczy delikatnie do kieliszka od wódki naleć w kolejności likier kawowy Kahlua, następnie po odwróconej łyżeczce nalać irish cream czyli Bailey’s lub Carolan’s. Na sam wierzch, również po odwróconej łyżeczce nalać likier pomarańczowy. Może to być zwykły triple sec lub likiery z wyższej półki takie jak Cointreau lub Grand Marnier. Oczywiście czym wyższej jakości użyte składniki tym nasze B52 będzie smaczniejsze. Jeżeli chcemy uzyskać więcej kolorowych warstw w naszym B52 możemy poeksperymentować z dodatkowymi składnikami. Na dno możemy wlać dowolny syrop, który spowoduje iż nasze B52 będzie bardziej atrakcyjne w wyglądzie i również ciekawsze w smaku.

B52 – Przepis na Shot

  • 15 ml irish cream
  • 15 ml grand marnier
  • 15 ml likieru kawowego

Częstym zabiegiem jest tworzenie B52  w wersji płonącej. W tym wypadku na wierzch należy nalać alkohol bardzo wysoko procentowy. Może to być mocny rum, śliwowica, absynt czy w końcu zwykły spirytus. Następnie podpala się B52. Tak podany drink trzeba wypić w odpowiedni sposób, tak żeby się nie poparzyć czyli albo zdławić płomień i wypić (należy pamiętać, iż kieliszek mógł się już znacznie nagrzać) albo szybko włożyć rurkę i wypić B52 na raz. Serwując drinki plonące należy zachować ekstremalne środki ostrożności tak żeby się nie poparzyć lub żeby któryś z naszych gości po prostu nie zajął się ogniem. Płomień w drinkach warstwowych takich jak B52 jest bardzo mało widoczny, dlatego podając należy zwrócić uwagę odbiorcy iż drink się pali. Jeżeli na płonące B52 sypniemy szczyptę cynamonu uzyskamy efekt iskier, który dodatkowo uatrakcyjnia wizualnie naszą kompozycję. Wśród odmian drinka B52 spotkać możemy B53, a jego skład to nalane w kolejności przy użyciu łyżeczki: likier kawowy Kahlua, irish carem Bailey’s i wódka. Kolejnym jest B54, którego podstawę tworzą wszystkie składniki użyte w B52, ale dodatkowo delikatnie na wierzch nalana jest tequila reposado. Wersje B52 można tworzyć samemu, jednak trzeba zawsze brać pod uwagę gęstość używanych składników, która nawet w zależności od producenta może się różnić.

Obserwuj nas:

9,079FaniLubię
8,383ObserwującyObserwuj
99,200SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Ten Bar – recenzja

Dwa miesiące lockdownu spowodowanego pandemią koronki i bieżąca sytuacja na pewno nie należą do łatwych. W olbrzymim stopniu odczuli to właściciele wszelkiego...

Cynar. Co wyróżnia go spośród Amaro? Jaka jest historia Cynar? Kto stworzył Cynar? Czym się charakteryzuje Cynar i jak go pić?

Jeżeli ktoś uważa, że o Amari zostało napisane już wszystko, to jest w dużym błędzie. Jeżeli też ktoś uważa, że wszystkie te...

Wściekły pies – wszystko, co musisz wiedzieć!

Skąd pochodzi Wściekły Pies? Jak wykonać ten kultowy drink? Skąd pochodzi jego międzynarodowa sława? W poniższym artykule opiszemy genezę tego shota, jak...

Piwowarstwo domowe, czyli jak zrobić piwo samemu w domu krok po kroku, a przede wszystkim – dlaczego?

Kiedy Patryk zapytał mnie czy nie chciałbym napisać czegoś na temat piwowarstwa domowego na Mój Bar w zasadzie moim głównym pytaniem było...