Strona główna Artykuły

Artykuły

Black Tot Day – dzień w którym wszystko się zmieniło.

Warto upamiętniać ten dzień zwany Black tot Day …. szklaneczką rumu.

Pół tysiąca gniewnych ludzi

Gość, który zwraca personelowi, czy kierownictwu, uwagę na niedociągnięcia oraz popełniane przez nich błędy, gdyż nie godzi się na nie, nie jest traktowany poważnie, lecz postrzegany jako osoba z urojeniami, która wręcz czepia się szczegółów i z założenia nie ma racji. Nieprofesjonalna, w tym także całkowicie pasywna, reakcja powoduje, iż lokal traci kolejnego gościa, wraz z nim kolejnych dwudziestu, a dodatkowo gospodarze nadal żyją w błogim przeświadczeniu, że wszystko jest w idealnym porządku.

Festiwalowe szaleństwo

Ponoć tylko w tym roku odbędzie się w sumie kilkanaście festiwali poświęconych różnym napitkom. Nie jestem fanem wielkich spędów i rytualnej konsumpcji alkoholu w ilościach „półhurtowych”, stąd w przeciągu ostatniego roku odwiedziłem tylko trzy festiwale. Trochę z obowiązku, trochę służbowo, a trochę z ciekawości. Aby mieć możliwość porównania, wybrałem trzy tematycznie różne festiwale.

Co piją weganie?

Jeśli chodzi o wegetarian to nie mają oni problemów ze znalezieniem odpowiednich dla siebie alkoholi - mogą pić praktycznie wszystkie napoje wyskokowe nie wchodząc w konflikt ze swoim wegetarianizmem. Weganie natomiast nie mają tak łatwo, a też przecież piją…

Jak robić drinki wg. Jerry’ego Thomasa

Ponad 150 lat temu w Stanach ukazała się książka, która miała fundamentalny wpływ na to jak ludzie postrzegają koktajle. How to Mix Drinks do dzisiaj pozostaje interesującą lekturą dla każdego prawdziwego wielbiciela drinków.

Złoty pociąg i tajemnicza receptura śląskiego trunku

Legendy o zaginionym pociągu, który rzekomo miał wywieźć z Wrocławia wszystko to co było cenne, krążą od momentu zakończenia wojny, a właściwie od czasu wkroczenia doń wojsk radzieckich w 1945 roku. Uważa się, że wśród zbiorów znajduje się również zaginiona receptura Stonsdorfer Bitter, sławnego przed wojną na całym świecie śląskiego alkoholu!

Wspólne Drinkowanie w Kicie Koguta!

Wspólne Drinkowanie w specjalnej odsłonie! Jakiś czas temu udaliśmy się do popularnego warszawskiego koktajl baru "Kita Koguta", gdzie Kuba Kozłowski zdradził nam swoje tajniki przygotowywania drinków, a przede wszystkim omówił nie mniej ważną sztukę przygotowywania lodu.

Wyględny kac – czyli jak dobrze wyglądać “dzień po”

Nikogo nie trzeba przekonywać, że w dniu następującym po ciężkiej libacji nie wygląda się najlepiej. Czasem jednak nie ma wyboru i trzeba wyjść do ludzi. Wtedy nie chcemy wyglądać, jak to się mówi, niewyraźnie. Mojbar.pl spieszy zatem z pomocą. Oto kilka rad dla potrzebujących: jak radzić sobie z defektami urody spowodowanymi przez kaca.

Ile kalorii ma alkohol?

W obecnie trwającym sezonie letnim ważnym punktem jest dbałość o sylwetkę i zdrowie. Złota zasada odchudzania głosi, że 70% diety + 30 % ruchu fizycznego = 100% sukcesu. Większość z nas kojarzy kalorie głównie z jedzeniem. Tymczasem licznik kalorii bije również wtedy gdy pijemy. W związku z tym prezentujemy wartości kaloryczne niektórych popularnych składników koktajli. Znając rzeczone wartości, będziemy mogli oszacować jaki wpływ konsumpcja określonych drinków będzie miała na naszą sylwetkę.

Skąd się wzięło słowo koktajl

Spośród historii opisujących genezę powstania angielskiego słowa cocktail, najwięcej splecionych jest z kogucim ogonem (ang. "cock tail"). Tymczasem nie chodzi tu o ogon, tylko o pianie koguta, a samo określenie powstało około 1626 roku na terenie Polski.

Dlaczego lepiej pić u siebie

Ostatnio miałem okazję spotkać się w gronie znajomych, którzy od niepamiętnych czasów, nawet kilka razy w tygodniu, dokonywali barowych inwazji. Co zmieniło się w ich życiu? Głównie to, że przestali bawić się na mieście, a powrócili do korzeni, czyli do imprez domowych.

Antoine Peychaud i jego gorzki sekret

Tajemnicza historia powstania ziołej nalewki.

Po czym poznać dobry bar, cz. 2

Czego najtrudniej nauczyć się w zawodzie barmana, to nie sztuki przygotowywania drinków, tylko rzeczy bardzo wydawałoby się prostej, jaką jest uśmiech.

Piwko w Warsie

Wiedzieliście, że jadąc pociągiem krajowym możemy kupić i wypić piwo w Warsie, ale już nie wino czy alkohol wysokoprocentowy? Sytuacja jednak wygląda inaczej w wagonach restauracyjnych pociągów międzynarodowych gdzie nie ma podobnych ograniczeń. Ta różnica jest efektem tego, że wobec pociągów krajowych stosuje się inne prawo niż wobec pociągów międzynarodowych.

Tajna operacja Havana Club

Kolebką tak zwanych rumów lekkich jest Kuba z najbardziej chyba obecnie znaną marką Havana Club. Rum ten dostępny jest na prawie wszystkich rynkach świata, a największym wyjątkiem stanowiło USA, gdzie do zeszłego roku zgodnie z wprowadzonym w 1962 embargiem był niedostępny. Mało kto jednak wie że produkcja Havana Club właśnie wtedy ruszyła pełną parą i to w USA. Ale zacznijmy od początku.

10 największych mitów na temat wina

Jak przystało na produkt luksusowy jakim jest wino, jest sporo mitów i zasad na jego temat. W rzeczywistości wiele z nich nie ma racji bytu. Bo wszystko zależy od tego jak do wina podchodzimy. Ze znawstwem czy ze snobizmem. A może po protu lubimy jego smak.

Cała prawda o tequili

Halucynogenny napój z utopionym robakiem zawierającym meskalinę o działaniu wzmacniającym potencję. Czyli prawie wszystko o alkoholu o którym większość pijących nie wie nic, no może to że pierwsza, druga, trzecia tequila i… gleba.

Bitters – co to jest?

Żeby poczuć jak działa jedna kropla, wystarczy wykonać mały eksperyment.

Jadalne kwiaty

Zaczęła się wiosna wraz z którą pojawiły się pierwsze kwiaty. Zanim jednak przystąpimy do ich pałaszowania warto odkurzyć sobie kilka prawd na temat wykorzystywania ich w kuchni i za barem.

Piwo – wróg barmana czy przyjaciel?

"Piwo, Twój wróg" - to była chyba pierwsza przestroga, jaką usłyszałem dawno temu od mojego pracodawcy - "sprzedając piwo zrobisz z naszego koktajlowego miejsca Pub i zaczną się tu schodzić lamusy, na jednego browara na trzech, pitego przez słomkę".

Zioła w drinkach

Łączenie potraw i wina ma długą historię. Jest nawet pogląd stawiający dobrze dobrane wino na równi z solą i pieprzem. Dopasowywanie koktajli do potraw jest za to sprawą świeżą, ale znajdującą co raz większe grono zwolenników.

Karciane sztuczki barowe

Czy oglądając w telewizji reklamę promocji produktu, zastanawiacie się nad tym, gdzie jest haczyk? Czy prześwietlacie na wylot promocyjne gazetki w hipermarketach w poszukiwaniu "małego druczku"? Z pewnością. Przyzwyczailiśmy się już do tego, że sieci sklepowe za wszelką cenę chcą, abyśmy zostawiali u nich jak najwięcej pieniędzy, ale czy zastanawialiście się jakich sztuczek używa się w barach w celu zwiększenia sprzedaży?

Po czym poznać dobry bar, cz. 1

"Jeżeli uważasz ze wystrój, muzyka i piękne koktajle to najważniejsze cechy dobrego lokalu, to niestety jesteś w błędzie."

Co uderza do głowy Państwa

W Stanach Zjednoczonych jakiś czas temu ukazała się książka pod tytułem, który w wolnym tłumaczeniu brzmi „Drinki z Teddym Rooseveltem: Wyczerpująca historia prezydenckiego picia”*. W pozycji tej znajdziemy wiele ciekawych anegdot rzucających światło na alkoholowe obyczaje wszystkich bez wyjątku amerykańskich prezydentów...