Artykuły

Co to jest Mezcal i czym się różni od tequili?

Nie zapominajcie, że jego się całuje, a nie połyka – tak przestrzegają konsumentów eksperci od meksykańskiego mezcalu.

Alkodotka: Kamil Witkowski

Wiele można powiedzieć o dziejach kultury polskiej, ale nie to, że były bezalkoholowe.

Warsztaty koktajlowe DRINK UP już w najbliższy czwartek!

Warsztaty świąteczne skupione na tematyce "home-made" odbędą się już w ten czwartek, zarezerwujcie sobie mikołajkowy prezent!

Czy alkohol rzeczywiście rozgrzewa?

Temperatura nie jest łaskawa dla nas w ostatnim czasie, dlatego warto zastanowić się czy picie alkoholu podczas imprezy na świeżym, zimowym powietrzu rozgrzeje nasze ciała. Bo atmosferę rozgrzeje z pewnością.

15-lecie MSBiS “Bar Stars” – gala jubileuszowa

JUŻ 27 LISTOPADA O 19:00 W KLUBIE NIEBO W WARSZAWIE,  ODBĘDZIE SIĘ WYCZEKIWANA OD DAWNA GALA 15-LECIA MIĘDZYNARODOWEJ SZKOŁY BARMANÓW I SOMMELIERÓW.

Przepis na pieczarki w piwie

Pieczarki są na tyle aromatyczne, że doskonale sprawdzą się jako dodatek do każdego dania obiadowego. Małe pieczarki świetnie absorbują wszelkie ziołowe aromaty, a piwo podkreśli ich wyrazisty smak.

Krótka historia Szlachetnego Eksperymentu – prohibicja w USA

Nie od dzisiaj znamy słowo „prohibicja”. Prawdopodobnie kojarzy się nam negatywnie, z prawem ograniczającym swobodę obywateli wprowadzanym przez kaprys władzy. Szlachetny eksperyment, jak nazywał go ówczesny prezydent Warren Harding, był narzędziem do naprawy wszelkich niedoskonałości człowieka i świata.

Drink na Halloween z puree z dyni

Dziś mamy dla Was oryginalny przepis na drinka z okazji zbliżającego się "święta" halloween. Nazwaliśmy go Lobotomia (oglądając filmik dowiecie się dlaczego). Kluczowe składniki to: puree z dyni, gin i ... zalewa z owoców liczi! Brzmi strasznie, ale jest po prostu strasznie pyszne!

Cydrowy poncz z pływającymi główkami – przepis na Halloween

Halloween to świetna okazja do spotkania ze znajomymi. A jak ktoś nie lubi Halloween, to niech poczeka na Zaduszki. Oto świetny przepis na poncz z cydrem i jabłkami.

Alkoholowe żelki – przepis na Halloween

Na pierwszy rzut oka alkoholowe żelki nie wyglądają szczególnie apetycznie, ale przecież drinki na Halloween powinny być trochę straszne, o to w tym chodzi 😉 Co jak co, goście będą zaskoczeni!

Zielona Wróżka, czyli prawdziwa historia absyntu, cz. 2

Narkotyczne właściwości absyntu były oficjalnym powodem zakazu jego produkcji, ale w dzisiejszych czasach na rynku można znaleźć różne magiczne napoje. Tu dowiesz się jak rozróżnić od siebie tzw. sztuczny i prawdziwy absynt.

Prosecco bez kaca? Nowy produkt w ofercie Lidla

A co w nim jest takiego co nie powoduje kaca? Wg. producenta Organic Prosecco posiada ono o wiele niższą zawartość siarczynów, w porównaniu do  standardowego wina. Sęk w tym, że...

Najlepsze bary na świecie – the World’s 50 Best Bars 2017

Oto pełną listę najlepszych barów na świecie. Warto wziąć je pod uwagę jako atrakcję planując kolejne wakacje. My mieliśmy okazję odwiedzić wiele z nich!

Czy wiecie że w Polsce był produkowany rum?

Fabryka Wódek i Likierów Kubanek produkowała coś co nosiło nazwę "Rum krajowy sztuczny" - ciekawe czy był wytwarzany z melasy buraczanej?

Zielona Wróżka, czyli prawdziwa historia Absyntu, cz. 1

Masowe zapotrzebowanie na piołunówkę doprowadziło do tego, iż na rynku zaczęły pojawiać się trujące imitacje, do produkcji których używano sztucznych barwników, a nawet metali ciężkich w celu uzyskania podobnego z naturalnym koloru. Nie to jednak spowodowało banicję absyntu...

Drink z cydrem i rumem

Fajny, lekki, odświeżający drink z cydrem z pewnością umili jesienne wieczory. Ma wszystko czego tylko trzeba - rozgrzewający rum, relaksującą melisę i pobudzający, musujący cydr. I wbrew pozorom jest łatwy do zrobienia! 

Przepis na drinka z tequilą i piwem!

Nie dajmy sobie wmówić, że lato się kończy 😉 Oto przepis na orzeźwiającego drinka ze świeżymi wiśniami, tequilą i piwem! Jak szaleć to szaleć!

Dlaczego mieszanie tytoniu i drinków to straszny pomysł

Niektórzy autorzy drinków uznają, że warto aromatyzować koktajle tytoniem. Nasza redakcja, delikatnie rzecz ujmując, nie podziela tego przekonania. Ktoś zapyta: dlaczego? Odpowiedź jest prosta: tytoń jest niezdrowy. To wytłumaczenie może być jednak zbyt lakoniczne dla tych, którzy na poważnie interesują się tematem aromatyzowania koktajli tytoniem. Z tego względu w niniejszym artykule podamy szereg innych powodów, dla których, w ocenie redakcji, nie należy używać tytoniu do aromatyzowania drinków.

Bar Ginza – japońska sztuka gościnności

Do barów ginza nie idzie się po to, by się napić. Wchodzisz tam, bo jesteś amatorem ceremonii barmaństwa i chcesz zaczerpnąć z tego energii uważności, harmonii i absolutu.

Wypijmy za uczciwość

Wyobraź sobie bar, gdzie nie ma barmanów. Alkohol wystawiony na lśniących półkach dostępny jest w każdej chwili dla Ciebie. Jest lód, shaker i inne barmańskie gadżety oraz instrukcje na proste drinki. W każdej chwili możesz poczęstować się i zrobić ulubiony koktajl, drugi, trzeci. Po skończonej konsumpcji piszesz na kartce ile wypiłeś i płacisz tyle ile wydaje ci się słuszne. Czy znając naturę człowieka mogłoby coś takiego zaistnieć?

Czemu drinki tak dużo kosztują?

Wielu z nas wspominając piękną i upojną noc spędzoną na spacerze po cocktail barach zastanawia się dlaczego tej nocy wydaliśmy tak dużo pieniędzy. Szukając w portfelu banknotów, które były tam jeszcze 5-8 godzin temu zastanawiamy się, czy aby przypadkiem nie zostaliśmy okradzeni. Niestety rachunki wskazują na to, że nie było złodzieja. Cały budżet poszedł w gardło jego właściciela. Dobrowolnie i z przyjemnością. Dlaczego wiec koktajle są tak drogie i dlaczego, mimo wszystko, godzimy się płacić za nie aż tyle?

Nie wypij wszystkiego.

Powyższe hasło odnosi się rzecz jasna do alkoholu. Nie chodzi tu jednak wcale o, w zasadzie słuszny, postulat zachowania umiaru w piciu. Spożywczy alkohol nie nadaje się wyłącznie do bezpośredniej konsumpcji, lecz ma także i inne zastosowania.

Pić czy nie pić

Oczywiście powyższy bilans nie rości sobie pretensji do rozstrzygnięcia niemalże szekspirowskiego dylematu postawionego w tytule. Każdy robi to za siebie. Przedstawione informacje mogą posłużyć jedynie za drogowskaz. Szerokiej drogi.

Kac Jägermeistra

Jag, Jäger, Jaguś czy jakkolwiek jest zamawiany, w lokalach Nowego Jorku, Tel-Avivu, Berlina czy Warszawy kojarzony jest z radosną zabawą. Jednak dla mieszkańców Wolfenbüttel, rodzinnego miasta w/w trunku kojarzy się z Hermanem Göringiem, pierwszym łowczym III Rzeszy (Reichsjägermeister).

Black Tot Day – dzień w którym wszystko się zmieniło.

Warto upamiętniać ten dzień zwany Black tot Day …. szklaneczką rumu.

Pół tysiąca gniewnych ludzi

Gość, który zwraca personelowi, czy kierownictwu, uwagę na niedociągnięcia oraz popełniane przez nich błędy, gdyż nie godzi się na nie, nie jest traktowany poważnie, lecz postrzegany jako osoba z urojeniami, która wręcz czepia się szczegółów i z założenia nie ma racji. Nieprofesjonalna, w tym także całkowicie pasywna, reakcja powoduje, iż lokal traci kolejnego gościa, wraz z nim kolejnych dwudziestu, a dodatkowo gospodarze nadal żyją w błogim przeświadczeniu, że wszystko jest w idealnym porządku.

Festiwalowe szaleństwo

Ponoć tylko w tym roku odbędzie się w sumie kilkanaście festiwali poświęconych różnym napitkom. Nie jestem fanem wielkich spędów i rytualnej konsumpcji alkoholu w ilościach „półhurtowych”, stąd w przeciągu ostatniego roku odwiedziłem tylko trzy festiwale. Trochę z obowiązku, trochę służbowo, a trochę z ciekawości. Aby mieć możliwość porównania, wybrałem trzy tematycznie różne festiwale.

Co piją weganie?

Jeśli chodzi o wegetarian to nie mają oni problemów ze znalezieniem odpowiednich dla siebie alkoholi - mogą pić praktycznie wszystkie napoje wyskokowe nie wchodząc w konflikt ze swoim wegetarianizmem. Weganie natomiast nie mają tak łatwo, a też przecież piją…

Jak robić drinki wg. Jerry’ego Thomasa

Ponad 150 lat temu w Stanach ukazała się książka, która miała fundamentalny wpływ na to jak ludzie postrzegają koktajle. How to Mix Drinks do dzisiaj pozostaje interesującą lekturą dla każdego prawdziwego wielbiciela drinków.

Złoty pociąg i tajemnicza receptura śląskiego trunku

Legendy o zaginionym pociągu, który rzekomo miał wywieźć z Wrocławia wszystko to co było cenne, krążą od momentu zakończenia wojny, a właściwie od czasu wkroczenia doń wojsk radzieckich w 1945 roku. Uważa się, że wśród zbiorów znajduje się również zaginiona receptura Stonsdorfer Bitter, sławnego przed wojną na całym świecie śląskiego alkoholu!

Wspólne Drinkowanie w Kicie Koguta!

Wspólne Drinkowanie w specjalnej odsłonie! Jakiś czas temu udaliśmy się do popularnego warszawskiego koktajl baru "Kita Koguta", gdzie Kuba Kozłowski zdradził nam swoje tajniki przygotowywania drinków, a przede wszystkim omówił nie mniej ważną sztukę przygotowywania lodu.

Wyględny kac – czyli jak dobrze wyglądać “dzień po”

Nikogo nie trzeba przekonywać, że w dniu następującym po ciężkiej libacji nie wygląda się najlepiej. Czasem jednak nie ma wyboru i trzeba wyjść do ludzi. Wtedy nie chcemy wyglądać, jak to się mówi, niewyraźnie. Mojbar.pl spieszy zatem z pomocą. Oto kilka rad dla potrzebujących: jak radzić sobie z defektami urody spowodowanymi przez kaca.

Ile kalorii ma alkohol?

W obecnie trwającym sezonie letnim ważnym punktem jest dbałość o sylwetkę i zdrowie. Złota zasada odchudzania głosi, że 70% diety + 30 % ruchu fizycznego = 100% sukcesu. Większość z nas kojarzy kalorie głównie z jedzeniem. Tymczasem licznik kalorii bije również wtedy gdy pijemy. W związku z tym prezentujemy wartości kaloryczne niektórych popularnych składników koktajli. Znając rzeczone wartości, będziemy mogli oszacować jaki wpływ konsumpcja określonych drinków będzie miała na naszą sylwetkę.

Skąd się wzięło słowo koktajl

Spośród historii opisujących genezę powstania angielskiego słowa cocktail, najwięcej splecionych jest z kogucim ogonem (ang. "cock tail"). Tymczasem nie chodzi tu o ogon, tylko o pianie koguta, a samo określenie powstało około 1626 roku na terenie Polski.

Dlaczego lepiej pić u siebie

Ostatnio miałem okazję spotkać się w gronie znajomych, którzy od niepamiętnych czasów, nawet kilka razy w tygodniu, dokonywali barowych inwazji. Co zmieniło się w ich życiu? Głównie to, że przestali bawić się na mieście, a powrócili do korzeni, czyli do imprez domowych.

Antoine Peychaud i jego gorzki sekret

Tajemnicza historia powstania ziołej nalewki.

Po czym poznać dobry bar, cz. 2

Czego najtrudniej nauczyć się w zawodzie barmana, to nie sztuki przygotowywania drinków, tylko rzeczy bardzo wydawałoby się prostej, jaką jest uśmiech.

Piwko w Warsie

Wiedzieliście, że jadąc pociągiem krajowym możemy kupić i wypić piwo w Warsie, ale już nie wino czy alkohol wysokoprocentowy? Sytuacja jednak wygląda inaczej w wagonach restauracyjnych pociągów międzynarodowych gdzie nie ma podobnych ograniczeń. Ta różnica jest efektem tego, że wobec pociągów krajowych stosuje się inne prawo niż wobec pociągów międzynarodowych.

Tajna operacja Havana Club

Kolebką tak zwanych rumów lekkich jest Kuba z najbardziej chyba obecnie znaną marką Havana Club. Rum ten dostępny jest na prawie wszystkich rynkach świata, a największym wyjątkiem stanowiło USA, gdzie do zeszłego roku zgodnie z wprowadzonym w 1962 embargiem był niedostępny. Mało kto jednak wie że produkcja Havana Club właśnie wtedy ruszyła pełną parą i to w USA. Ale zacznijmy od początku.

10 największych mitów na temat wina

Jak przystało na produkt luksusowy jakim jest wino, jest sporo mitów i zasad na jego temat. W rzeczywistości wiele z nich nie ma racji bytu. Bo wszystko zależy od tego jak do wina podchodzimy. Ze znawstwem czy ze snobizmem. A może po protu lubimy jego smak.

Cała prawda o tequili

Halucynogenny napój z utopionym robakiem zawierającym meskalinę o działaniu wzmacniającym potencję. Czyli prawie wszystko o alkoholu o którym większość pijących nie wie nic, no może to że pierwsza, druga, trzecia tequila i… gleba.

Bitters – co to jest?

Żeby poczuć jak działa jedna kropla, wystarczy wykonać mały eksperyment.

Jadalne kwiaty

Zaczęła się wiosna wraz z którą pojawiły się pierwsze kwiaty. Zanim jednak przystąpimy do ich pałaszowania warto odkurzyć sobie kilka prawd na temat wykorzystywania ich w kuchni i za barem.

Piwo – wróg barmana czy przyjaciel?

"Piwo, Twój wróg" - to była chyba pierwsza przestroga, jaką usłyszałem dawno temu od mojego pracodawcy - "sprzedając piwo zrobisz z naszego koktajlowego miejsca Pub i zaczną się tu schodzić lamusy, na jednego browara na trzech, pitego przez słomkę".

Zioła w drinkach

Łączenie potraw i wina ma długą historię. Jest nawet pogląd stawiający dobrze dobrane wino na równi z solą i pieprzem. Dopasowywanie koktajli do potraw jest za to sprawą świeżą, ale znajdującą co raz większe grono zwolenników.

Karciane sztuczki barowe

Czy oglądając w telewizji reklamę promocji produktu, zastanawiacie się nad tym, gdzie jest haczyk? Czy prześwietlacie na wylot promocyjne gazetki w hipermarketach w poszukiwaniu "małego druczku"? Z pewnością. Przyzwyczailiśmy się już do tego, że sieci sklepowe za wszelką cenę chcą, abyśmy zostawiali u nich jak najwięcej pieniędzy, ale czy zastanawialiście się jakich sztuczek używa się w barach w celu zwiększenia sprzedaży?

Po czym poznać dobry bar, cz. 1

"Jeżeli uważasz ze wystrój, muzyka i piękne koktajle to najważniejsze cechy dobrego lokalu, to niestety jesteś w błędzie."

Co uderza do głowy Państwa

W Stanach Zjednoczonych jakiś czas temu ukazała się książka pod tytułem, który w wolnym tłumaczeniu brzmi „Drinki z Teddym Rooseveltem: Wyczerpująca historia prezydenckiego picia”*. W pozycji tej znajdziemy wiele ciekawych anegdot rzucających światło na alkoholowe obyczaje wszystkich bez wyjątku amerykańskich prezydentów...

7 mitów na temat whiskey i whisky

Whisky na dobre już zadomowiła się w świadomości Polaków. Może daleko jej jeszcze do osiągnięcia pułapu spożycia takiego, jak wódka, ale statystyczny mieszkaniec kraju nad Wisłą swoje już wypił i swoje wie. Niestety wiedza na temat "rudej" często obfituje w wiele mitów, które pozwolę sobie obalić.

Dieta alkoholowa, czyli nowe rozumienie pustych kalorii

W dietach odchudzających alkohol znajduje się przeważnie na liście produktów zakazanych obok słodyczy, chipsów, pieczywa. Podobno daje nam w prezencie puste kalorie, czyli takie bez żadnych wartości odżywczych. Na szczęście nie jest do końca prawda.

Alkohol na receptę

Obecnie w niektórych spośród Stanów Zjednoczonych można legalnie kupować marihuanę na receptę. Analogiczna sytuacja miała miejsce na początku ubiegłego stulecia, gdy w czasach prohibicji w Ameryce można było w zgodzie z prawem na receptę kupować alkohol.

Czy zawód barmana zniknie?

Jakiś czas temu media światowe poinformowały, że zawodem, który najszybciej zaniknie będzie zawód barmana. Co raz częściej, czy to na statkach wycieczkowych czy w...