Strona główna Artykuły

Artykuły

Laboratorium barmana

Barmani używają obecnie całej gamy skomplikowanych sprzętów by wytwarzać coraz bardziej wyrafinowane drinki. Urządzenia rodem z laboratoriów czy zakładów przemysłowych na dobre zawitały w pobliżu szynkwasów.

Suntory Ice – niesamowity lód do whisky

Japończycy nie bez kozery kojarzeni są z zaawansowanymi technologiami. W kraju kwitnącej wiśni projektuje się skomplikowane sprzęty elektroniczne i konstruuje pociągi unoszące się nad...

Barman czy miksolog?

Ostatnimi czasy zawrotną karierę robi może nieco niezręcznie brzmiące słówko „miksolog”. Określa się nim osobę specjalizującą się w miksologii czyli w robieniu napojów mieszanych. Do tej pory na określenie takiego człowieka używało się wyrazu barman. Czasy jednak się zmieniają…

Piwo, czyli „złoty trunek”

Piwo, napój towarzyszący ludzkości od zarania dziejów po dziś dzień. Wraz z powstającą kulturą Sumerów pojawiają się też  pisemne wzmianki o tym napoju datujące na 4000 tyś. Lat p.n.e.  a wagę jaką przykładali ludzie żyjący między Eufratem a Tygrysem do piwa potwierdzają regulacje zawarte w Kodeksie Hammurabiego odnośnie tegoż trunku. Na chwilę zapomniane przez Greków i Rzymian na korzyść wina, do łask zaczęło powracać wraz z rozpowszechnianiem chrześcijaństwa w Europie. 

Alkogadżet – Whiskey Elements

Różnica między drogą a tanią whisky nie sprowadza się niestety tylko do ceny. Kosztowna whisky zazwyczaj ma lepszy smak i lepszy skład chemiczny, niż jej tańszy odpowiednik. Chyba, że ten tańszy odpowiednik zostanie poddany działaniu nowego amerykańskiego wynalazku o nazwie Whiskey Elements…

Drinki na ciepło z rumem kokosowym, brązowym i ciemnym.

Jesienne zimne wieczory nie napawają optymizmem. Zacinający deszcz i szybko zapadający zmrok sprawiają iż najchętniej schronilibyśmy się w objęciach ukochanego fotela lub kanapy. Aby dodatkowo się rozgrzać i błogo „odpłynąć” potrzebujemy filiżankę gorącego płynu najlepiej wspartego kilkoma procentami. Wręcz  stworzonym do tego rodzaju zabiegu jest rum, a drinki z nim na ciepło należą do najlepszych „poprawiaczy humoru”. Poniżej trzy receptury na drinki z rumem w sam raz na jesienne wieczory.

Drinki na Halloween

Halloween przed nami, tak więc szykujemy oryginalne przebrania i ruszamy na łowy by wyrwać garść cukierków lub skosztować wyjątkowych drinków. Niestety dla większości twórców halloweenowych kompozycji koktajlowych ten wieczór musi wyróżniać się swoją... obrzydliwością. Tak więc napotkamy na swojej drodze drinki wzdrygające nas swoim wyglądem, w kolorach od zielono-błotnych po szaro-bure. W smakach przypominających najgorsze fasolki Bertiego Bottsa rodem z Harrego Pottera. Ostre lub mdłe, wykrzywiające kwasem lub ulepkowato słodkie. Jednym słowem… fatalne.

Miksujący Hemingway

Wszyscy wiemy, że wielka literatura często idzie w parze ze skłonnością do wypijania wielkich ilości alkoholu. Rosjanie mieli Dostojewskiego, który pił jak smok, Polacy czczą pamięć Marka Hłaski, który za kołnierz raczej nie wylewał, no a w Ameryce, nie stroniący od kieliszka Hemingway uznawany jest klasyką. Picie odgrywało znaczącą rolę w życiu autora "Pożegnania z bronią", jednak dotychczasowe opracowania nie poświęcały temu tematowi należytej uwagi. Ukazanie się książki "To Have and Have Another" wiele zmieniło w tej kwestii. 

Piwa smakowe bezalkoholowe i … bez kalorii

Piwa smakowe zawładnęły półkami naszych sklepów już kilka lat temu. Ogólnodostępne są piwa o smaku cytryny, wiśni, grejpfruta i imbiru, a smaki takie jak tequila, mojito czy czarny bez dopełniają całą tęczę smaków. Jednak to co możemy zaobserwować tego roku to wysyp piw bezalkoholowych. Każda marka stara się mieć w swojej ofercie piwa bezalkoholowe, a niektórzy producenci posunęli się również do tego, iż wypuszczają na rynek piwa bezalkoholowe smakowe. Istne lemoniadki niestety nie są pozbawione dużej dawki kalorii. Należy zadać sobie pytanie czy możemy raczyć się piwem bezalkoholowym i w dodatku bez kalorii?

Dawno temu w Hollywood

W dawnych obrazach, które redakcja chciałaby polecić w niniejszym artykule, oprócz gwiazd minionych epok pojawiają się także alkoholowe trunki. Nikogo nie powinno dziwić, że Mojbar.pl w swoim filmowym przeglądzie skupi się w równym stopniu na wybranych dawnych dziełach kinematograficznych co na pokazanych w nich wyskokowych napojach.

Alkohol starzony w kosmosie

Kiedyś w kosmos wysyłano zwierzęta, by sprawdzić jak sobie poradzą w tak specyficznych warunkach. Potem zaczęli latać tam ludzie. Teraz wysyłają za nimi alkohol. Nie do degustacji, ale do badań naukowych.

Agent 21, Campers … czyli slang barmanów

W krajach anglosaskich barmani porozumiewają się pomiędzy sobą swoistym szyfrem. Dla postronnej osoby brzmi to jak bezsensowna paplanina, jednak profesjonalistom pozwala zorientować się w panującej sytuacji. Chodzi o to by przekazać dokładną treść kodem nie zrozumiałym dla gości siedzących przy barze. Poniżej kilka przykładów:

Baijiu – co to jest, jak smakuje i jak pić?

Baijiu przykuwa uwagę, przede wszystkim wielkością sprzedaży na rocznym poziomie około 5 miliardów litrów!!! Chiński narodowy trunek jakim właśnie jest Baijiu przyciąga zatem również uwagę globalnych inwestorów. Takie potęgi alkoholowe jak Diagio (Smirnoff, Johny Walker) czy LVMH (Moet Chandon, Hennessy) ulokowały pokaźne fundusze aby uszczknąć coś z tego olbrzymiego tortu. Baijiu występujące również pod nazwą Shaojiu i stanowi ponad połowę konsumowanego w Chinach alkoholu!!!

Alkohol nie zabija szarych komórek

Niektóre osoby twierdzą, że konsumpcja alkoholu powoduje zanik szarych komórek. Pogląd ten jest tyleż rozpowszechniony co fałszywy. Nie znaczy to jednak, że picie alkoholu nie ma żadnego ma wpływu na mózg.

Zabawy imprezowe i gry alkoholowe

Istnieje zwyczaj urozmaicania spotkań towarzyskich różnymi grami. Niektórzy preferują gry planszowe, inni lubią gry karciane itd. Mój bar ma zaś kilka propozycji dla tych, którzy chcieliby połączyć granie z piciem.

Konsument koktajlu

Sukcesem w każdej dziedzinie jest zrozumienie potrzeb odbiorcy; nie inaczej jest z tworzeniem koktajli, gdzie dobra obserwacja stanowi podstawę odpowiednio dobranego drinka. Preferencje alkoholowe różnią się przecież w zależności od kultury kraju, wieku oraz płci konsumenta. 

Na czym polega praca barmana

Ile razy obserwując barmana przy pracy myśleliście: to nic trudnego, na pewno też bym tak potrafił. Otóż pozory mylą. Praca barmana to o wiele więcej, niż tylko robienie drinków i przyjmowanie napiwków. A jednak odpowiednie podejście może czynić mistrza z ambitnego laika.

Najbardziej znani barmani

Czasem popijając jakiś koktajl człowiek myśli sobie: "jak to dobrze smakuje, ciekawe kto wymyślił ten przepis". W "Moim Barze" często mamy podobne przemyślenia.

Test żytnich whiskey. Whiskey Rye, Bulleit, Knob Creek, Woodford, Jack Daniel’s i Sazerac.

Żytnia whiskey po latach ciszy wraca na salony i to z mocnym przytupem. Prawo stanowe w USA określa istnienie bardzo wielu odmian whiskey. Wśród nich oczywiście pierwsze skrzypce gra Bourbon – jako najszersza z kategorii, Tennessee Whiskey z numerem jeden na świecie – czyli Jack Daniel’s i w końcu żytnia (Rye Whiskey). 

Starzone koktajle

Co się dzieje kiedy koktajl dojrzewa w beczce? Czy dojrzewanie powoduje, że smak drinka się pogarsza czy też może polepsza? Jakie reakcje chemiczne zachodzą wewnątrz...

Pijany inaczej

Alkoholowe preferencje nie zawsze bazują na smaku. Niektórzy uważają, że pewne rodzaje alkoholi przyjemniej zanietrzeźwiają od innych. Czy rzeczywiście różne alkohole powodują różne rodzaje upojenia?

Picie po studencku, czyli jak się napić za piątaka

Wybory wyborami, a wybrać trzeba - czyli rozterki studenta z piątakiem w kieszeni. Jak wiemy życie studenta nie jest łatwe, a właściwie składa się z samych rozterek. Czy się bawić, czy się uczyć, pójść na wykłady czy odespać i wstać świeżym, gotowym do nauki? Czy w końcu zjeść lepiej czy wypić dobrze? Ponieważ student nie kaktus - napić się musi, przeprowadziliśmy badanie co takiego może wybrać w sklepie alkoholowym biedny student potrząsający w kieszeni moniakami o wartości 5 pln.

Niebieski drinki z Blue Curacao

Pogardzany do niedawna trunek o nazwie Blue Curacao wraca do łask. Jego niebieska barwa w zaskakujący sposób kontrastuje z jego pomarańczowym smakiem i umożliwia barmanom tworzenie pięknych, szafirowych kompozycji.

Najlepsze bary na świecie – the World’s 50 Best Bars 2018

W tegorocznym konkursie „The World’s 50 Best Bars” triumfują lokale z Londynu i Nowego Jorku. Lista składa się z barów restauracyjnych, hotelowych i speakeasy.