Strona główna Artykuły

Artykuły

Agent 21, Campers … czyli slang barmanów

W krajach anglosaskich barmani porozumiewają się pomiędzy sobą swoistym szyfrem. Dla postronnej osoby brzmi to jak bezsensowna paplanina, jednak profesjonalistom pozwala zorientować się w panującej sytuacji. Chodzi o to by przekazać dokładną treść kodem nie zrozumiałym dla gości siedzących przy barze. Poniżej kilka przykładów:

Baijiu – co to jest, jak smakuje i jak pić?

Baijiu przykuwa uwagę, przede wszystkim wielkością sprzedaży na rocznym poziomie około 5 miliardów litrów!!! Chiński narodowy trunek jakim właśnie jest Baijiu przyciąga zatem również uwagę globalnych inwestorów. Takie potęgi alkoholowe jak Diagio (Smirnoff, Johny Walker) czy LVMH (Moet Chandon, Hennessy) ulokowały pokaźne fundusze aby uszczknąć coś z tego olbrzymiego tortu. Baijiu występujące również pod nazwą Shaojiu i stanowi ponad połowę konsumowanego w Chinach alkoholu!!!

Alkohol nie zabija szarych komórek

Niektóre osoby twierdzą, że konsumpcja alkoholu powoduje zanik szarych komórek. Pogląd ten jest tyleż rozpowszechniony co fałszywy. Nie znaczy to jednak, że picie alkoholu nie ma żadnego ma wpływu na mózg.

Zabawy imprezowe i gry alkoholowe

Istnieje zwyczaj urozmaicania spotkań towarzyskich różnymi grami. Niektórzy preferują gry planszowe, inni lubią gry karciane itd. Mój bar ma zaś kilka propozycji dla tych, którzy chcieliby połączyć granie z piciem.

Konsument koktajlu

Sukcesem w każdej dziedzinie jest zrozumienie potrzeb odbiorcy; nie inaczej jest z tworzeniem koktajli, gdzie dobra obserwacja stanowi podstawę odpowiednio dobranego drinka. Preferencje alkoholowe różnią się przecież w zależności od kultury kraju, wieku oraz płci konsumenta. 

Na czym polega praca barmana

Ile razy obserwując barmana przy pracy myśleliście: to nic trudnego, na pewno też bym tak potrafił. Otóż pozory mylą. Praca barmana to o wiele więcej, niż tylko robienie drinków i przyjmowanie napiwków. A jednak odpowiednie podejście może czynić mistrza z ambitnego laika.

Najbardziej znani barmani

Czasem popijając jakiś koktajl człowiek myśli sobie: "jak to dobrze smakuje, ciekawe kto wymyślił ten przepis". W "Moim Barze" często mamy podobne przemyślenia.

Test żytnich whiskey. Whiskey Rye, Bulleit, Knob Creek, Woodford, Jack Daniel’s i Sazerac.

Żytnia whiskey po latach ciszy wraca na salony i to z mocnym przytupem. Prawo stanowe w USA określa istnienie bardzo wielu odmian whiskey. Wśród nich oczywiście pierwsze skrzypce gra Bourbon – jako najszersza z kategorii, Tennessee Whiskey z numerem jeden na świecie – czyli Jack Daniel’s i w końcu żytnia (Rye Whiskey). 

Starzone koktajle

Co się dzieje kiedy koktajl dojrzewa w beczce? Czy dojrzewanie powoduje, że smak drinka się pogarsza czy też może polepsza? Jakie reakcje chemiczne zachodzą wewnątrz...

Pijany inaczej

Alkoholowe preferencje nie zawsze bazują na smaku. Niektórzy uważają, że pewne rodzaje alkoholi przyjemniej zanietrzeźwiają od innych. Czy rzeczywiście różne alkohole powodują różne rodzaje upojenia?

Picie po studencku, czyli jak się napić za piątaka

Wybory wyborami, a wybrać trzeba - czyli rozterki studenta z piątakiem w kieszeni. Jak wiemy życie studenta nie jest łatwe, a właściwie składa się z samych rozterek. Czy się bawić, czy się uczyć, pójść na wykłady czy odespać i wstać świeżym, gotowym do nauki? Czy w końcu zjeść lepiej czy wypić dobrze? Ponieważ student nie kaktus - napić się musi, przeprowadziliśmy badanie co takiego może wybrać w sklepie alkoholowym biedny student potrząsający w kieszeni moniakami o wartości 5 pln.

Niebieski drinki z Blue Curacao

Pogardzany do niedawna trunek o nazwie Blue Curacao wraca do łask. Jego niebieska barwa w zaskakujący sposób kontrastuje z jego pomarańczowym smakiem i umożliwia barmanom tworzenie pięknych, szafirowych kompozycji.

Najlepsze bary na świecie – the World’s 50 Best Bars 2018

W tegorocznym konkursie „The World’s 50 Best Bars” triumfują lokale z Londynu i Nowego Jorku. Lista składa się z barów restauracyjnych, hotelowych i speakeasy.

Najdroższe drinki świata

Jeśli masz za dużo złotówek, to za chwilę możesz wiedzieć jak się ich szybko pozbyć. Nie chodzi tu jednak wcale o wycieczkę do kasyna, tylko o wizytę w barze.

„Feni” tradycyjny alkohol z Goa – co to jest, jak smakuje i jak pić?

Feni, dla tych co nie plażowali się pod niebem Goa, może nie mówić nic i nie wzbudzać żadnego zainteresowania. Jednak jeżeli weźmiemy pod uwagę to, iż w całym regionie Goa operuje ponad 6 tysięcy destylarni wytwarzających Feni w tradycyjny sposób to temat zaczyna być interesujący i wart zgłębienia.

Trucie obywateli

To historia z rodzaju tych, które mogłyby posłużyć jako inspiracja dla któregoś z odcinków „Z archiwum X”. W czasach prohibicji amerykański rząd nakazał zatruwać wskazany przez siebie alkohol, co doprowadziło do śmierci około 10 tysięcy osób.

Sława procentuje

Kiedyś, dawno temu, dla szanujących się artystów wstydem było się sprzedać. Taki Jim Morisson nigdy nie zgodził się na to, by którejś z piosenek...

Co ma śrubokręt do wiatraka

Apeluję do wszystkich rycerzy, aby powstrzymali się od dosłownego przekładu nazw drinków i zanim po raz kolejny obdarzą nas swoimi heretyckimi wizjami, sprawdzili stan swojej wiedzy.

Czym jest miksologia molekularna?

Karol Bobiński, jeden z prekursorów barmaństwa molekularnego w Polsce, wyjaśnia podstawowe zagadnienia związane z tego rodzaju miksologią. A Wy co sądzicie o takiej formie...

Klasyczne drinki – przereklamowane czy niedocenione?

Trendy w koktajlowych kartach zmieniają się nawet szybciej niż leniwi barbakowie za barem. Jednak w tym pociągu zmian zostają drinki, które są genialnie zaprojektowane,...

Celebryci którzy pracowali za barem

Pewnie niezbyt często widząc człowieka pracującego za szynkwasem myślicie sobie - będzie kiedyś gwiazdą. Tymczasem historia pokazuje, że kariera od baramana do celebryty nie jest bynajmniej niespotykana. Kto wie, może w Twoim lokalnym barze pracuje właśnie przyszły James Bond albo wschodzący… Jaś Fasola?

Aperol vs. Campari – włoscy bracia!

Aperol i Campari - te dwa likiery - albo się kocha, albo nienawidzi. Są bowiem tak charakterystyczne w smaku, że każdy je zapamięta. To dzięki nim powstały takie klasyki barowe jak Negroni czy Americano albo letni pomarańczowy spritzer. Dzięki swojej goryczce przełamują słodycz niektórych koktajli. Po tym można poznać ich włoską szorstkość.

Na zdrowie!

Tradycyjny polski toast nie jest, jak mogłoby się wydawać, jedynie okolicznościowym zwrotem czy też zaklinaniem rzeczywistości. Według badań naukowych picie alkoholu w umiarkowanych ilościach może mieć pozytywne skutki dla zdrowia.

Paschalny Zombie

Nie każdy zna recepturę ale na pewno każdy kto interesuje się koktajlami słyszał o Zombie. Flagowy koktajl kultury TiKi stworzony został w 1934 roku przez Donn’a Beach, urodzonego jako Ernest Raymond Beaumont-Gannt, twórcy sieci barów inspirowanych kulturą polinezyjską. Donn był autorem prawie 100 koktajli, a recepturę Zombie traktował jak największy skarb którym nie dzielił się z nikim. Mógł się o tym przekonać Beachbum Berry, który na potrzeby swojej książki Sippin’ Safari opisującej kulturę TiKi, uzyskał aż trzy różne receptury wspomnianego klasyka.