Artykuły

Jesień na Hawajach?

Nie trzeba od razu być meteopatą żeby nie przepadać za aktualną pogodą. Złota polska jesień minęłą (tfu tfu), za oknem przeważnie szaro i zimno. Jest jednak prosty sposób by na chwilę przenieść się w przyjemniejsze rewiry i to bez konieczności odbywania męczącego, wielogodzinnego lotu.

Moscow Mule, czyli Moskiewski Muł

Naprawdę nie wiem, co kierowało twórcami koktajlu aby nazwać go tym imieniem. Ten drink nie jest „za-mulający”, wręcz przeciwnie - jest rześki, ostry i daje fajnego kopa. Do tego jeszcze jest tak prosty w przygotowaniu, że dziw jak przez wiele lat był wykluczony z grona klasyków. Na szczęście powraca i to w wielkim stylu. Jak to jednak bywa z genialnymi wynalazkami, tworzone są przez przypadek, z Moscow Mule nie było inaczej.

Niezły Meksyk, czyli parę słów o Tequili

Oprócz meksykańskiej fali, sąsiadujący od południa ze Stanami Zjednoczonymi kraj podarował światu przynajmniej jeszcze jeden genialny wynalazek... Tequila - jeden z najpopularniejszych mocnych alkoholi na ziemi. 

4 filary … piwa

Nadaliśmy już rys historyczny samej tematyce piwa. Dzisiaj opiszemy produkty, które śmiało możemy nazwać filarami piwa, ponieważ bez nich o jego powstaniu nie byłoby mowy. Przedstawiamy cztery główne filary piwa.

Clairin – Rum z Haiti

Rumy z Haiti są bardzo cenione przez koneserów, ale stosunkowo mało znane wśród szerokiego odbiorcy. Powód jest bardzo prosty. Haiti oparło się postępującej i tak powszechnie stosowanej nowoczesnej technologii wykorzystywanej do masowej produkcji rumów w innych krajach. Destylaty z Haiti powstają w wyniku zastosowania tak zwanej spontanicznej fermentacji oraz wykorzystania niemalże „archaicznej’ metody destylacji. Brak jakiejkolwiek dodatkowej filtracji powoduje iż w smaku raczyć się możemy wyjątkowymi aromatami. Można by powiedzieć iż jest to jedyny naturalny rum na świecie. Tak zwany „Clairin” jest stylem typowym dla Haiti. Zarówno w produkcji jak i w charakterze podobnym do rumu Agricole czyli typowo francuskiej metody wytwarzania rumu ze świeżego soku trzcinowego, a nie tak jak większość rumów z melasy.

Laboratorium barmana

Barmani używają obecnie całej gamy skomplikowanych sprzętów by wytwarzać coraz bardziej wyrafinowane drinki. Urządzenia rodem z laboratoriów czy zakładów przemysłowych na dobre zawitały w pobliżu szynkwasów.

Suntory Ice – niesamowity lód do whisky

Japończycy nie bez kozery kojarzeni są z zaawansowanymi technologiami. W kraju kwitnącej wiśni projektuje się skomplikowane sprzęty elektroniczne i konstruuje pociągi unoszące się nad...

Barman czy miksolog?

Ostatnimi czasy zawrotną karierę robi może nieco niezręcznie brzmiące słówko „miksolog”. Określa się nim osobę specjalizującą się w miksologii czyli w robieniu napojów mieszanych. Do tej pory na określenie takiego człowieka używało się wyrazu barman. Czasy jednak się zmieniają…

Piwo, czyli „złoty trunek”

Piwo, napój towarzyszący ludzkości od zarania dziejów po dziś dzień. Wraz z powstającą kulturą Sumerów pojawiają się też  pisemne wzmianki o tym napoju datujące na 4000 tyś. Lat p.n.e.  a wagę jaką przykładali ludzie żyjący między Eufratem a Tygrysem do piwa potwierdzają regulacje zawarte w Kodeksie Hammurabiego odnośnie tegoż trunku. Na chwilę zapomniane przez Greków i Rzymian na korzyść wina, do łask zaczęło powracać wraz z rozpowszechnianiem chrześcijaństwa w Europie. 

Alkogadżet – Whiskey Elements

Różnica między drogą a tanią whisky nie sprowadza się niestety tylko do ceny. Kosztowna whisky zazwyczaj ma lepszy smak i lepszy skład chemiczny, niż jej tańszy odpowiednik. Chyba, że ten tańszy odpowiednik zostanie poddany działaniu nowego amerykańskiego wynalazku o nazwie Whiskey Elements…

Drinki na ciepło z rumem kokosowym, brązowym i ciemnym.

Jesienne zimne wieczory nie napawają optymizmem. Zacinający deszcz i szybko zapadający zmrok sprawiają iż najchętniej schronilibyśmy się w objęciach ukochanego fotela lub kanapy. Aby dodatkowo się rozgrzać i błogo „odpłynąć” potrzebujemy filiżankę gorącego płynu najlepiej wspartego kilkoma procentami. Wręcz  stworzonym do tego rodzaju zabiegu jest rum, a drinki z nim na ciepło należą do najlepszych „poprawiaczy humoru”. Poniżej trzy receptury na drinki z rumem w sam raz na jesienne wieczory.

Drinki na Halloween

Halloween przed nami, tak więc szykujemy oryginalne przebrania i ruszamy na łowy by wyrwać garść cukierków lub skosztować wyjątkowych drinków. Niestety dla większości twórców halloweenowych kompozycji koktajlowych ten wieczór musi wyróżniać się swoją... obrzydliwością. Tak więc napotkamy na swojej drodze drinki wzdrygające nas swoim wyglądem, w kolorach od zielono-błotnych po szaro-bure. W smakach przypominających najgorsze fasolki Bertiego Bottsa rodem z Harrego Pottera. Ostre lub mdłe, wykrzywiające kwasem lub ulepkowato słodkie. Jednym słowem… fatalne.

Miksujący Hemingway

Wszyscy wiemy, że wielka literatura często idzie w parze ze skłonnością do wypijania wielkich ilości alkoholu. Rosjanie mieli Dostojewskiego, który pił jak smok, Polacy czczą pamięć Marka Hłaski, który za kołnierz raczej nie wylewał, no a w Ameryce, nie stroniący od kieliszka Hemingway uznawany jest klasyką. Picie odgrywało znaczącą rolę w życiu autora "Pożegnania z bronią", jednak dotychczasowe opracowania nie poświęcały temu tematowi należytej uwagi. Ukazanie się książki "To Have and Have Another" wiele zmieniło w tej kwestii. 

Piwa smakowe bezalkoholowe i … bez kalorii

Piwa smakowe zawładnęły półkami naszych sklepów już kilka lat temu. Ogólnodostępne są piwa o smaku cytryny, wiśni, grejpfruta i imbiru, a smaki takie jak tequila, mojito czy czarny bez dopełniają całą tęczę smaków. Jednak to co możemy zaobserwować tego roku to wysyp piw bezalkoholowych. Każda marka stara się mieć w swojej ofercie piwa bezalkoholowe, a niektórzy producenci posunęli się również do tego, iż wypuszczają na rynek piwa bezalkoholowe smakowe. Istne lemoniadki niestety nie są pozbawione dużej dawki kalorii. Należy zadać sobie pytanie czy możemy raczyć się piwem bezalkoholowym i w dodatku bez kalorii?

Dawno temu w Hollywood

W dawnych obrazach, które redakcja chciałaby polecić w niniejszym artykule, oprócz gwiazd minionych epok pojawiają się także alkoholowe trunki. Nikogo nie powinno dziwić, że Mojbar.pl w swoim filmowym przeglądzie skupi się w równym stopniu na wybranych dawnych dziełach kinematograficznych co na pokazanych w nich wyskokowych napojach.

Alkohol starzony w kosmosie

Kiedyś w kosmos wysyłano zwierzęta, by sprawdzić jak sobie poradzą w tak specyficznych warunkach. Potem zaczęli latać tam ludzie. Teraz wysyłają za nimi alkohol. Nie do degustacji, ale do badań naukowych.

Agent 21, Campers … czyli slang barmanów

W krajach anglosaskich barmani porozumiewają się pomiędzy sobą swoistym szyfrem. Dla postronnej osoby brzmi to jak bezsensowna paplanina, jednak profesjonalistom pozwala zorientować się w panującej sytuacji. Chodzi o to by przekazać dokładną treść kodem nie zrozumiałym dla gości siedzących przy barze. Poniżej kilka przykładów:

Baijiu – co to jest, jak smakuje i jak pić?

Baijiu przykuwa uwagę, przede wszystkim wielkością sprzedaży na rocznym poziomie około 5 miliardów litrów!!! Chiński narodowy trunek jakim właśnie jest Baijiu przyciąga zatem również uwagę globalnych inwestorów. Takie potęgi alkoholowe jak Diagio (Smirnoff, Johny Walker) czy LVMH (Moet Chandon, Hennessy) ulokowały pokaźne fundusze aby uszczknąć coś z tego olbrzymiego tortu. Baijiu występujące również pod nazwą Shaojiu i stanowi ponad połowę konsumowanego w Chinach alkoholu!!!

Alkohol nie zabija szarych komórek

Niektóre osoby twierdzą, że konsumpcja alkoholu powoduje zanik szarych komórek. Pogląd ten jest tyleż rozpowszechniony co fałszywy. Nie znaczy to jednak, że picie alkoholu nie ma żadnego ma wpływu na mózg.

Zabawy imprezowe i gry alkoholowe

Istnieje zwyczaj urozmaicania spotkań towarzyskich różnymi grami. Niektórzy preferują gry planszowe, inni lubią gry karciane itd. Mój bar ma zaś kilka propozycji dla tych, którzy chcieliby połączyć granie z piciem.

Konsument koktajlu

Sukcesem w każdej dziedzinie jest zrozumienie potrzeb odbiorcy; nie inaczej jest z tworzeniem koktajli, gdzie dobra obserwacja stanowi podstawę odpowiednio dobranego drinka. Preferencje alkoholowe różnią się przecież w zależności od kultury kraju, wieku oraz płci konsumenta. 

Na czym polega praca barmana

Ile razy obserwując barmana przy pracy myśleliście: to nic trudnego, na pewno też bym tak potrafił. Otóż pozory mylą. Praca barmana to o wiele więcej, niż tylko robienie drinków i przyjmowanie napiwków. A jednak odpowiednie podejście może czynić mistrza z ambitnego laika.

Najbardziej znani barmani

Czasem popijając jakiś koktajl człowiek myśli sobie: "jak to dobrze smakuje, ciekawe kto wymyślił ten przepis". W "Moim Barze" często mamy podobne przemyślenia.

Test żytnich whiskey. Whiskey Rye, Bulleit, Knob Creek, Woodford, Jack Daniel’s i Sazerac.

Żytnia whiskey po latach ciszy wraca na salony i to z mocnym przytupem. Prawo stanowe w USA określa istnienie bardzo wielu odmian whiskey. Wśród nich oczywiście pierwsze skrzypce gra Bourbon – jako najszersza z kategorii, Tennessee Whiskey z numerem jeden na świecie – czyli Jack Daniel’s i w końcu żytnia (Rye Whiskey). 

Starzone koktajle

Co się dzieje kiedy koktajl dojrzewa w beczce? Czy dojrzewanie powoduje, że smak drinka się pogarsza czy też może polepsza? Jakie reakcje chemiczne zachodzą wewnątrz...

Pijany inaczej

Alkoholowe preferencje nie zawsze bazują na smaku. Niektórzy uważają, że pewne rodzaje alkoholi przyjemniej zanietrzeźwiają od innych. Czy rzeczywiście różne alkohole powodują różne rodzaje upojenia?

Picie po studencku, czyli jak się napić za piątaka

Wybory wyborami, a wybrać trzeba - czyli rozterki studenta z piątakiem w kieszeni. Jak wiemy życie studenta nie jest łatwe, a właściwie składa się z samych rozterek. Czy się bawić, czy się uczyć, pójść na wykłady czy odespać i wstać świeżym, gotowym do nauki? Czy w końcu zjeść lepiej czy wypić dobrze? Ponieważ student nie kaktus - napić się musi, przeprowadziliśmy badanie co takiego może wybrać w sklepie alkoholowym biedny student potrząsający w kieszeni moniakami o wartości 5 pln.

Niebieski drinki z Blue Curacao

Pogardzany do niedawna trunek o nazwie Blue Curacao wraca do łask. Jego niebieska barwa w zaskakujący sposób kontrastuje z jego pomarańczowym smakiem i umożliwia barmanom tworzenie pięknych, szafirowych kompozycji.

Najlepsze bary na świecie – the World’s 50 Best Bars 2018

W tegorocznym konkursie „The World’s 50 Best Bars” triumfują lokale z Londynu i Nowego Jorku. Lista składa się z barów restauracyjnych, hotelowych i speakeasy.

Najdroższe drinki świata

Jeśli masz za dużo złotówek, to za chwilę możesz wiedzieć jak się ich szybko pozbyć. Nie chodzi tu jednak wcale o wycieczkę do kasyna, tylko o wizytę w barze.

„Feni” tradycyjny alkohol z Goa – co to jest, jak smakuje i jak pić?

Feni, dla tych co nie plażowali się pod niebem Goa, może nie mówić nic i nie wzbudzać żadnego zainteresowania. Jednak jeżeli weźmiemy pod uwagę to, iż w całym regionie Goa operuje ponad 6 tysięcy destylarni wytwarzających Feni w tradycyjny sposób to temat zaczyna być interesujący i wart zgłębienia.

Trucie obywateli

To historia z rodzaju tych, które mogłyby posłużyć jako inspiracja dla któregoś z odcinków „Z archiwum X”. W czasach prohibicji amerykański rząd nakazał zatruwać wskazany przez siebie alkohol, co doprowadziło do śmierci około 10 tysięcy osób.

Sława procentuje

Kiedyś, dawno temu, dla szanujących się artystów wstydem było się sprzedać. Taki Jim Morisson nigdy nie zgodził się na to, by którejś z piosenek...

Co ma śrubokręt do wiatraka

Apeluję do wszystkich rycerzy, aby powstrzymali się od dosłownego przekładu nazw drinków i zanim po raz kolejny obdarzą nas swoimi heretyckimi wizjami, sprawdzili stan swojej wiedzy.

Czym jest miksologia molekularna?

Karol Bobiński, jeden z prekursorów barmaństwa molekularnego w Polsce, wyjaśnia podstawowe zagadnienia związane z tego rodzaju miksologią. A Wy co sądzicie o takiej formie...

Klasyczne drinki – przereklamowane czy niedocenione?

Trendy w koktajlowych kartach zmieniają się nawet szybciej niż leniwi barbakowie za barem. Jednak w tym pociągu zmian zostają drinki, które są genialnie zaprojektowane,...

Celebryci którzy pracowali za barem

Pewnie niezbyt często widząc człowieka pracującego za szynkwasem myślicie sobie - będzie kiedyś gwiazdą. Tymczasem historia pokazuje, że kariera od baramana do celebryty nie jest bynajmniej niespotykana. Kto wie, może w Twoim lokalnym barze pracuje właśnie przyszły James Bond albo wschodzący… Jaś Fasola?

Aperol vs. Campari – włoscy bracia!

Aperol i Campari - te dwa likiery - albo się kocha, albo nienawidzi. Są bowiem tak charakterystyczne w smaku, że każdy je zapamięta. To dzięki nim powstały takie klasyki barowe jak Negroni czy Americano albo letni pomarańczowy spritzer. Dzięki swojej goryczce przełamują słodycz niektórych koktajli. Po tym można poznać ich włoską szorstkość.

Na zdrowie!

Tradycyjny polski toast nie jest, jak mogłoby się wydawać, jedynie okolicznościowym zwrotem czy też zaklinaniem rzeczywistości. Według badań naukowych picie alkoholu w umiarkowanych ilościach może mieć pozytywne skutki dla zdrowia.

Paschalny Zombie

Nie każdy zna recepturę ale na pewno każdy kto interesuje się koktajlami słyszał o Zombie. Flagowy koktajl kultury TiKi stworzony został w 1934 roku przez Donn’a Beach, urodzonego jako Ernest Raymond Beaumont-Gannt, twórcy sieci barów inspirowanych kulturą polinezyjską. Donn był autorem prawie 100 koktajli, a recepturę Zombie traktował jak największy skarb którym nie dzielił się z nikim. Mógł się o tym przekonać Beachbum Berry, który na potrzeby swojej książki Sippin’ Safari opisującej kulturę TiKi, uzyskał aż trzy różne receptury wspomnianego klasyka.

Cygara i alkohole

Alkohol lubi dym, o czym wiadomo nie od dziś, lecz czy z wzajemnością? Na pewno, jeżeli chodzi o dym z cygara. Niektórzy nie wyobrażają sobie wieczornego relaksu z cygarem bez akompaniującej szklaneczki ukochanego alkoholu.

7 dziwnych praw w USA

Dura lex, sed lex głosi stara rzymska maksyma, która znaczy ni mniej ni więcej tylko „twarde prawo, ale prawo”. Sformułowanie to wyraża pogląd, że nawet najuciążliwszego prawa należy przestrzegać bez względu na prywatne zapatrywania. Odnośnie niektórych alkoholowych przepisów obowiązujących w Stanach, które dla wielu są współczesnym odpowiednikiem imperium rzymskiego, można by powiedzieć, parafrazując wspomnianą maksymę: „dziwne prawo, ale prawo”.

Alkohol i gotowanie

Przyjęło się uważać, że alkohol dodany do jedzenia całkowicie ulatnia się podczas obróbki termicznej jedzenia z takim dodatkiem. Tymczasem badania naukowe pokazują, że nawet...

Techniczna konstrukcja koktajlu

W Stanach furorę w mediach robi odkryta niedawno w tamtejszym Narodowym Archiwum, pochodząca z lat 70-tych plansza z technicznymi rysunkami zatytułowana „Konstruowanie koktajli”. Sensację wzbudza fakt, iż rzeczona plansza, która nie ma bynajmniej urzędowego charakteru, została przekazana do archiwum przez… Amerykańską Służbę Leśną.

Picie w samolocie

Latanie samolotem do przyjemności raczej nie należy. Trzeba długo być w tym samym, często niewygodnym, miejscu i nie można wyjść na zewnątrz zaczerpnąć świeżego powietrza. Na szczęście większość linii lotniczych dba o to aby można było sobie czas na pokładzie umilić odrobinką alkoholu.

Marihuana do picia

Koktajle z konopi robiono już wieku temu, nawet w Zakonie Templariuszy. Wciąż wywołują niezdrowe emocje, nie tylko po ich spożyciu.

Pierwszy alkohol, który nie powoduje kaca

Choć koreańskie media nie zawsze trzymają się prawdy, tu raczej nie przesadzają.

Japońskie (u)picie – nomisugi

Podobno Japonia to eldorado dla amatorów drinkowania. Po pierwsze bary otwarte są cała dobę. Jeden się zamyka, by otworzył się drugi. Nawet jeśli nastąpi tak wyjątkowa chwila, że nigdzie w dzielnicy nie będzie można kupić najmniejszej butelki, na ulicach stoją automaty, które za kilka monet wydają piwo i sake, na zimno lub na gorąco.

Jedząc drożdze unikniesz kaca!

Jak pogodzić przyjemność z degustowania alkoholu ze złym samopoczuciem dnia następnego? Po co to godzić! Wystarczy wyeliminować kaca, a na to jest kilka sposobów. Weźmy chociażby przykład z Jimiego Kocha.

Tanqueray Malacca Gin

"Trzeba wiedzieć kiedy odejść..." - czasem słyszy się to zdanie w odniesieniu do gwiazd estrady lub sportu. Np. słynny zespół Fleetwood Mac, na przełomie lat 60. i 70. zasłynął energetycznymi przebojami typu 'Rattlesnake Shake', natomiast w latach 80. zupełnie się pogubił przy tworzeniu nijakich piosenek pokroju 'Little Lies'. Niekiedy lepiej odejść u szczytu chwały i przejść do legendy niż latami odcinać kupony od zaprzeszłych osiągnięć. Z takiego założenia wyszli chyba twórcy jednego z najciekawszych ginów ostatnich lat. Tanqueray Malacca Gin to trunek, który w równej mierze słynie z obecności, jak i nieobecności na rynku.

Historia Shakera – najważniejszy instrument barmana

W swojej długiej ponad 150 letniej historii przeszedł nie jeden lifting i zmianę wizerunku ale bez zmian pozostały jego 3 najważniejsze funkcje – łączenie składników, ochładzanie oraz odcedzanie ( również przy pomocy strainerów). Oto zarys historii shakera barmańskiego, bez którego nie wyobrażamy sobie profesjonalnego przygotowywania drinków.

Forsy jak lodu

W XIX wieku pewien przedsiębiorczy Amerykanin zarobił, jak to się mówi, forsy jak lodu na… handlu lodem. Z dzisiejszej perspektywy może się to wydawać nieco dziwne ale kiedyś ten rodzaj handlu potrafił przynosić krociowe zyski.

Gin bez kalorii, cukru, sztucznych dodatków, glutenu i … alkoholu

Gin bez alkoholu? To jak Red Bull bez kofeiny, Big Mac bez mięsa czy joint bez THC – smak może i podobny ale efektu brak. Wszystko to dla niektórych może brzmi jak herezje, jednak świat się zmienia. Coraz częściej sprawdzamy skład tego co spożywamy, ograniczamy cukier, kalorie i  w końcu alkohol też.

Dekoracja do drinków: marynowana fasolka szparagowa

Marynaty zajmują wysoką pozycję wśród wszelkiego rodzaju dekoracji do drinków. Marynaty są przede wszystkim łatwe do przygotowywania jak i  do przechowywania. Marynowane dodatki dobrze sprawdzają się jako dekoracje tak klasycznych drinków jak Bloody Mary czy Gibson. Oto prosty i sprawdzony przepis na własnej roboty marynowaną fasolkę szparagową.

Jagermeister Spice oraz Manifest – opinie i drinki

Jägermeister jako marka w świecie firm alkoholowych postrzegany jest jako jeden z symboli sukcesu. Ziołowy likierek jakiś czas temu doczekał się nowych wariantów smakowych: Spice i Manifest.

Przepis na Singapore Sling z domową brandy wiśniową

W samym Singapurze spotkać można kilkadziesiąt różnych receptur tego drinka. Jednym z kluczowych składników jest Cherry Brandy czyli likier wiśniowy. Oto receptura na przygotowanie likieru wiśniowego metodą domową, a następnie wykorzystania go w klasycznym Singapore Slingu.

Polska Whisky Single Grain „Wild Fields” – produkcja, opinie, cena

Polska Whisky – to brzmi dumnie i… właściwie to tyle. Wild Fields nie jest nowością, gdyż prób stworzenia polskiej wersji tego złocistego trunku było już wiele. Począwszy od Starki, poprzez takich producentów jak Kozuba czy Jakubiak, a skończywszy na markach typu Jack Strong. Ażeby polska whisky mogła konkurować w jakikolwiek sposób z produktami z innych krajów, potrzeba dużo czasu. Niestety, nie da się tego procesu przyśpieszyć, dlatego każdą polską whisky, w tym również Wild Fields, należy postrzegać, póki co, jako pewnego rodzaju zjawisko i to dość drogie...

Gazpacho Wódka i Bloody Mary Shot

Bloody Mary to jeden z najbardziej rozpoznawalnych drinków. Wszyscy wiemy iż w składzie zawiera wódkę, sok pomidorowy i przyprawy. Mieszanka tych ostatnich decyduje o finalnym smaku naszego drinka. Najczęściej używanymi dodatkami jest pieprz, tabasco, chrzan, sól selerowa czy nawet ćwikła. Tym razem zachęcamy do przetestowania Bloody Mary w formie łatwych do przygotowania shotów. W tym celu musimy poświęcić chwilkę czasu na przygotowanie unikalnej Gazpacho Wódki.

Bulwary wiślane na zabawę, ale kiedy miłość to między murami… 

Bulwary wiślane czekają, a upał zawitał do miasta, czyli najlepsza pora aby spędzić ten czas… „pomiędzy murami”. W koktajlbarach mniej tłumnie i spokojniej, łatwiej znaleźć stolik, a barmani jacyś cierpliwsi. Na ulicach bezpieczniej i też bardziej kulturalnie. Czego więcej potrzeba?

Bezpieczne drinki z laboratorium – czym jest syntetyczny alkohol

Wyobraź sobie teraz poranek po mocno zakrapianej imprezie. Bez bólu głowy, kacowych mdłości i nadwyrężonej wątroby. Czy to możliwe? Dzięki wynalezieniu alcosynthu – bezalkoholowego syntetycznego alkoholu - marzenia mogą stać się wkrótce rzeczywistością.

Przepis na truskawkowy Gastrique – balsamiczny dodatek do drinków!

Skoro w sałatkach można łączyć truskawki z octem balsamicznym, to dlaczego nie spróbować w drinku.

Najświeższy trend w barmaństwie – sezonowość!

Czy wyobrażacie sobie lokal bez szyldu  i strony w necie, bez reklamy i mediów społecznościowych? A może chcecie odwiedzić bar, gdzie to wcale nie barmani decydują o tym, co będzie w menu? Takie nowe trendy można spotkać w Berlinie, a posłuchać można było o nich na Bar Symposium w warszawskim Cosmo Barze. Dla tych, którym nie udało się dotrzeć, przedstawiamy filozofię berlińskich barów Kupfer i Velvet.

Jak wykorzystać foremki do lodu – przepis na truskawkowego drinka

Strawberry Bandito to rewelacyjny i orzeźwiający drink bazujący na połączeniu truskawek i tequili oraz smaku kwaśno słodkiego. W sam raz aby raczyć się nim w letnie południe leniuchując na hamaku lub grając w gry planszowe na tarasie.

Czym jest Speakeasy?

- Speakeasy koktajl? - Nie, dziękuję! Od kilku lat na światowej scenie barowej, a od niedawna w naszym rodzimym kraju, powstają koktajl-bary pod szyldem "Speakeasy". Określenie...

Studio 54 – najsłynniejszy klub na świecie!

Niewiele jest klubów, o których pamięta się nawet wiele lat po zamknięciu. W Polsce niektórym w pamięci pewnie ostała się nazwa Labirynt, ale to...

Czas na drinki z kawą

Łączenie przyjemności zawsze cieszyło się sporą popularnością. Wiele osób uznaje chociażby, że kawa i papieros dobrze idą w parze. Czarny napój można jednak z...

Co pili w serialu Mad Men – drinki lat 60.

Sportretowane w popularnym serialu Mad Men lata 60. są przez wielu uznawane za złotą erę drinków, która stała się punktem odniesienia dla 21-wiecznego renesansu...

Jak uniknąć kaca?

Istnieje kilka rodzajów kaca. Żeby uniknąć kaca moralnego wystarczy nie popełniać świństw. Wystrzeganie się kaca intelektualnego polega na tym, że nie opowiada się głupstw. Nas...

Pijany w trąbę – mit nietrzeźwego słonia

Jedynym gatunkiem na ziemi, który pije alkohol w naturalnych dla siebie warunkach są ludzie. Ta wyjątkowość nie wszystkim jednak odpowiada. Są tacy, którzy skłonność...

Lite Bar, czyli miejsce w którym pije się mniej

Jeszcze dwie dekady temu powszechnie używaną miarą alkoholu w koktajlach było 50 ml. Fakt, koktajle w polskich lokalach nie były tak wykwintne jak teraz,...

Największy pijak, czyli kim był Andre the Giant

Jeżeli chodzi o ustalenie kto był największym pijakiem na świecie historycy mają problem. Brak jest dokładnych danych oraz w pełni wiarygodnych źródeł. Wiadomo natomiast,...

Czy alkohol to serum prawdy?

Jaką miarą mierzyć słowa pijanej osoby? Niektórzy odpowiedzieliby na to pytanie łacińskim przysłowiem „in vino veritas”, które znaczy tyle co „w winie prawda”, sugerując, że alkohol pobudza do szczerości, do mówienia, bolesnej czasem, prawdy.

Klasyczny polski drink z wódką

Często dostajemy zapytanie o typowy polski koktajl, ale ostatnimi czasy odpowiedź "wódka" przestaje wystarczać. Dlatego podzielimy się naszym sekretnym przepisem na rodzimy drink, którego nazwaliśmy po prostu "Swojak".

Przepis na sos żurawinowy z wódką

Sos żurawinowy sprawdzi się jako idealny dodatek na świąteczny stół! Lepiej zrezygnować z tego sklepowego na rzecz własnego - oto wyjątkowo prosty przepis do zrobienia, a do tego zawiera alkohol, który podbije słodko-kwaśny smak. W tej recepturze użyjemy wódki, ale też można wykorzystać koniak czy burbon

Uważaj na podróbki alkoholowe!

Podobno aż jedna trzecia światowego alkoholu jest podrobiona. Chęć zysku w nielegalny sposób powoduje, że konsument może poważnie się rozchorować lub nawet stracić życie....

Viagra w chińskich alkoholach

Policja przesłuchuje dwóch destylatorów alkoholu z południowo-wschodniego regionu Guangxi  w Chinach. Policjanci zarekwirowali z ich magazynów ponad pięć tysięcy trzysta butelek alkoholu. Podejrzewają bowiem, że znajduje się w nich Sildenafil, lek podtrzymujący erekcję, czyli Viagra pod innym imieniem.

Przepis na Drink z rumem, liczi i kokosem

Egzotycznych drinków ciąg dalszy! Oprócz super przepisu zdradzamy dziś też kilka prostych zasad łączenia smaków - co z czym, jak i kiedy 😉

Tom Bullock – barman idealny

Pierwszy Afroamerykanin, który opublikował książkę o koktajlach. Pozycja "Ideal Bartender" (Barman idealny) jego autorstwa została wydana w 1917 roku. Publikacja ta stawiana jest na...

Dzień Świętego Patryka – co to za święto?

Święty Patryk to patron Irlandczyków. 17 marca jest jego dniem, hucznie obchodzonym w wielu miejscach na świecie. Obchody nie ominą i Mojego Baru, gdzie z tej okazji przypomnimy historię tego wyjątkowego człowieka.

Belvedere Single Estate – premiera dwóch nowych luksusowych wódek

„Wódka powinna być czysta, ogólnodostępna i darmowa”. To definicja, z którą spotykam się najczęściej w kontekście charakterystyki naszego dobra narodowego. Aromatyzowanie wódki ziołami czy...

Rozmowa z Nicole Kot – jak wygląda praca barmanki

Zaprosiliśmy do rozmowy Nicole Kot - brand ambasador marki Cointreau. Tematem są kobiety, a konkretnie ich praca i życie za barem. Czy w polskich realiach praca barmanki może być karierą na całe życie?

7 zasad odpowiedzialnego gospodarza

Serwowanie alkoholu jest bardzo odpowiedzialną czynnością. Jako gospodarze nie tylko odpowiadamy za dobrą zabawę, przekąski i pełne kieliszki. Oto 7 głównych zasad, które pomogą zachować tylko dobre wspomnienia Twojej imprezy.

Przepis na Drink z Piwem Imbirowym i Whiskey

Jeśli lubisz whiskey z Colą, to ten przepis jest dla Ciebie!

Polska wódka – definicja

Choć oczywiste jest, ze polska wódka jest polska i stąd właśnie pochodzi, nadal musimy przypominać i udowadniać światu, że to nasze dobro narodowe. Bo sukces ma zawsze kilka matek.

7 grzechów barmana

Jakiś czas temu pisaliśmy o najgorszym koszmarze barmana. Natomiast dziś o tym, czego to barman nie powinien czynić...

Sekretna receptura

Każdy, kto opracował w swoim życiu oryginalną recepturę na porządny koktajl, rozpatrywał następującą kwestię: zachować przepis dla siebie, czy podzielić się nim z innymi?...

Co się pije na Wyspie Wielkanocnej?

Wszyscy dobrze wiedzą co jeść na Wielkanoc - białą kiełbasę, jajka i mazurki. Cóż ma jednak począć amator drinków chcący zrobić koktajl pasujący do...

Barowe życzenia noworoczne

Przeprowadziliśmy ankietę noworoczną w środowisku gastronomicznym - oto 7 wzajemnych życzeń od osób stojących po przeciwnych stronach lady barowej.

Koszerny alkohol – wszystko co musisz wiedzieć

Ortodoksyjny Żyd nie powinien pić trunku z winogron, jednak istnieją koszerne wina. Wódka natomiast jest jak najbardziej koszerna, poza jednym specjalnym tygodniem w roku. Jak zatem poradzić sobie z piciem koszernego alkoholu? I czym to się różni od zwykłych wysokoprocentowych napojów?

Czy wiesz, że… czyli historyczne ciekawostki alkoholowe

Ile rumu dziennie dostawał brytyjski marynarz? Ile wódki musiał wypić gość Piotra Wielkiego? Każdy z nas ma ulubiony alkohol, który wskazuje barmanowi, gdy ten robi dla nas drinka na miarę. Rzadko jednak wiemy cokolwiek o tym trunku.