Artykuły

Drinki z palemką – czyli o TIKI słów kilka

Słoneczne dni możemy policzyć na palcach jednej ręki, za oknem szaro, dni co raz krótsze… Nie da się ukryć, że zima za pasem. Możemy...

Najlepsze drinki na whisky dymnej

Ponoć whisky dymną albo się kocha albo nienawidzi. Popularność tej odmiany złotego trunku rośnie w takim stopniu, iż nawet destylarnie spoza „smolistego”, wyspiarskiego, szkockiego...

Alkohole w służbie muzyki

Moda na sygnowanie własnym nazwiskiem lub nazwą zespołu konkretnych marek alkoholowych przybiera na sile. Ostatnim razem wspominaliśmy o celebrytach zaangażowanych w firmy alkoholowe, dziś...

Alkohol a dieta – Drinki niskokaloryczne cz.I

Umówmy się - w szale mody na dbanie o zdrowe żywienie, ćwiczenia i poprawę tężyzny fizycznej teoretycznie nie ma miejsca na alkohol. „Puste kalorie”,...

Alkohole bezglutenowe – Co pić, gdy z glutenem nam nie po drodze? Jak wybrać alkohol gluten free i jakie drinki przygotować?

Pojęcie „alkohole bezglutenowe” ostatnio dość zyskało na popularności, zapewne dzięki modzie na dietę bezglutenową. Co tak na prawdę kryje się pod tymi słowami? Z...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 3

Bourbon – etapy produkcji, prohibicja w USA oraz Tennessee Whiskey Drogi czytelniku, przed Tobą trzecia i zarazem ostatnia część artykułu dotycząca bourbona. W poprzednich publikacjach...

Rozpici celebryci, czyli jak zaopatrzyć się na lata

Za wieloma znanymi markami alkoholi kryją się znani nam celebryci, którzy po osiągnięciu szczytu kariery zaczęli podbijać rynek alkoholowy. Większość jest jedynie twarzą w...

Pimento – czyli czym jest allspice likier, jak zrobić samemu i jak wykorzystać w drinkach?

Pimento to dusza koktajli TiKi. Jeżeli ktoś jest smakoszem drinków na rumie to na pewno spotkał się z tą nazwą i prawdopodobnie miał przyjemność...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 2

Bourbon – trunek wywodzący się z rewolucji. Historia, sukces, wypalanie beczek i prawo. Drogi Czytelniku, w poprzedniej części artykułu zaznaczyłem, że każdy bourbon to whisky....

Czarna wódka – skąd pochodzi jej kolor? Z czym ją pić?

Zacznijmy od podstaw, czyli od wyjaśnienia, czym tak naprawdę ten trunek różni się od standardowej wódki? Czarna wódka to nic innego, jak klasyczna, 40%...

Shoty imprezowe – kolorowe i warstwowe, łatwe w zrobieniu i nie zawsze mocne

Każda pamiętna impreza zawsze kończy się piciem szotów. Na hasło „shoty” część imprezowiczów wywraca z politowaniem oczami, zaś druga część skrzętnie zabiera się do...

Wszystko o piwach smakowych!

"Co to jest piwo smakowe? Jakie wybrać? Jak podawać?"Wyobrażam sobie minę Patryka w momencie, gdy zadawał mi pytanie czy napiszę tekst o piwach smakowych....

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie. Ze spokojem można posłużyć się tutaj...

Czym upijamy się najszybciej czyli dlaczego woda sodowa uderza do głowy.

Mogłoby się wydawać, że to wysokoprocentowy alkohol uderza do głowy z wyższą prędkością, tymczasem naukowcy już od lat wiedzą, że to nie prawda. Czym...

Cynar. Co wyróżnia go spośród Amaro? Jaka jest historia Cynar? Kto stworzył Cynar? Czym się charakteryzuje Cynar i jak go pić?

Jeżeli ktoś uważa, że o Amari zostało napisane już wszystko, to jest w dużym błędzie. Jeżeli też ktoś uważa, że wszystkie te likiery ziołowe...

Wściekły pies – wszystko, co musisz wiedzieć!

Skąd pochodzi Wściekły Pies? Jak wykonać ten kultowy drink? Skąd pochodzi jego międzynarodowa sława? W poniższym artykule opiszemy genezę tego shota, jak również jego...

Piwowarstwo domowe, czyli jak zrobić piwo samemu w domu krok po kroku, a przede wszystkim – dlaczego?

Kiedy Patryk zapytał mnie czy nie chciałbym napisać czegoś na temat piwowarstwa domowego na Mój Bar w zasadzie moim głównym pytaniem było „na ile...

Sake – historia, jak powstaje, jakie są odmiany i jak pić?

Sake czy to wódka? Czy to piwo? A może jednak wino?  Jak wiele historii, niewiadomych i sekretów skrywa ten jeden wyraz. Niestety alkohol ten...

Jamajski rum. Co czyni go tak specyficznym? Jaka jest jego historia? Ile pozostało obecnie czynnych destylarni? Jak pić jamajski rum?

Rum to niezwykła kategoria alkoholi. Z jednej strony jest bardzo powszechny, z drugiej natomiast wciąż pozostaje tajemniczy dla wielu osób. Jego wyjątkowość tkwi w...

Genever, Jenever, Genièvre – czym jest, jakie są rodzaje, produkcja I jak pić?

Czy genever jest ginem? Jednym z rodzajów ginu? Czy może tylko podobnym trunkiem ze względu na fakt aromatyzowania go jagodami jałowca? W poniższym artykule...

Amaro Averna. Czym w ogóle jest Amaro? Jaka jest historia Averny? Jak się produkuję Avernę i jak ją pić?

Włochy to specyficzny kraj, jeśli spojrzymy na niego pod kątem alkoholu. O ile to największy producent wina na świecie, a ogólnie trunków w...

Czym różni się brandy od whisky?

Czym różni się brandy od whisky? Chcesz uporządkować swoją wiedzę na temat mocnych alkoholi, ale toniesz w powodzi internetowych zabobonów? Niech będzie dla Ciebie pocieszeniem,...

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa liczba produktów...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki trunek, przy...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był to holenderski...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z okresu międzywojennego....

Old Fashioned – powrót klasyka. Jak zrobić, jak serwować, jakie podawać wariacje?

W nazwie koktajlu Old Fashioned (tłum. starodawny) ukryty jest paradoks. Chociaż jest to prawdopodobnie drink historycznie najstarszy, nazywano go “starodawnym”  już wtedy, gdy był...

Polska wódka, wódka z polski czy też wódka udająca Polską. O co w tym chodzi i jaką wódkę wybrać?

Polska wódka, wódka z polski czy też wódka udająca polską. O co w tym chodzi i jaką wódkę wybrać? Polska jest ojczyzną wódki i...

Kahlua – czym jest, z czym pić?

Kahlua dla smakoszy alkoholi może brzmieć nieco obco. Ten słodki meksykański kawowy likier, który wywodzi się z Meksyku, jest jednak częściej w Waszych drinkach,...

Sambuca – czym jest, jak ją pić?

Płonąca Sambuca to bardzo chwytliwa nazwa wśród „imprezowych” atrakcji. Czym jest sama Sambuca? Jak pić Sambuca? Zapraszamy do krótkiej lektury na temat tego...

Barmaństwo survivalowe. Czyli jak zrobić dobry koktajl, kiedy „nie ma nic”?

Jesteś entuzjastą robienia drinków, który został zaproszony na domówkę. Sfatygowany po podwójnej zmianie liczysz na relaks, ale gospodarz radośnie oznajmia gościom, że oto jesteś,...

Gin z tonikiem – historia powstania, jak poprawnie przygotować i jakie składniki najlepiej ze sobą połączyć?

Istnieje taka teoria, że dzięki ginowi z tonikiem Brytyjczycy zajęli i utrzymali Indie. Na pierwszy rzut oka sugerować to może picie na umór i...

Margarita – przepis na drink klasyczny, na złotej tequili, mezcalu i nie tylko.

Margarita, słodko kwaśna jak romans, który kończy się słonym dramatem. Jedna z legend głosi, że drink ten powstał na cześć ukochanej. Możemy się tylko...

Metaxa – grecka „brandy” o bogatej historii. Jak pić i o co chodzi z tymi gwiazdkami?

Grecja to niewątpliwie kolebka cywilizacji zachodniej. Jej kultura, sztuka, mitologia, nauka czy filozofia wywarły ogromny wpływ na mieszkańców Starego Kontynentu. Członkowie społeczeństwa, które...

Vermouth w dwudziestoleciu międzywojennym. Aperitivo w II RP?

Vermouth zwany jest dziś często ulubionym „winem barmanów”. Nie bez powodu, gdyż z kategorii win wzmacnianych to właśnie on jest najczęściej używany do cocktaili na...

Jakie wino musujące wybrać – Prosecco, Cava, Champagne? Jakie drinki przygotować?

Lada dzień przywitamy Nowy Rok, by uczcić ten moment proponuję byśmy wystrzelili kilka korków wina musującego (to godnie zastąpi fajerwerki). Zastanawiasz się Szanowny Czytelniku,...

10 najlepszych drinków na Sylwestra

Sylwester to niepowtarzalna okazja do świętowania. Jak co roku spędzimy go na zorganizowanych imprezach, domówkach czy nawet w plenerze. Poza wykwintnymi potrawami nie może...

Japońskie bary – niedościgniony wzór, czy chwilowa moda?

Zazwyczaj trawa u sąsiada jest bardziej zielona, a… drinki w obcym kraju smaczniejsze. Czy tak jest z kulturą barową w Japonii, która już od...

Malibu – kokosowy likier czy rum? Jak pić, nie tylko z mlekiem i czym zastąpić?

Malibu, och, Malibu! Słodki, wyrazisty zapach, klasycznie łączony z mlekiem lub śmietaną i doprawiany cynamonem. Ma swoich fanów na całym świecie - w dowolnym...

Jak zrobić 11 najsmaczniejszych drinków bezalkoholowych?

Wchodzisz do klubu, gdzie znajomi sączą kolorowe drinki z palemkami, ale Ty jako kierowca  nie pijesz,  więc prosisz o propozycje dla siebie i dostajesz...

Wermut – co to jest bianco, rosso, extra dry i z czym pić?

Włochy to jeden z największych producentów alkoholu na świecie. Wśród wszystkich trunków wytwarzanych na płw. apenińskim są kategorie, które pozostają charakterystyczne dla mieszkańców tego...

Andrzejki last minute – 5 najlepszych drinków!

Andrzejki - magia, przelewanie wosku, świece, noc zabawy i święto wszystkich Andrzejów. Właściwie skąd wzięło się to święto? Według powszechnych źródeł historycznych, wróżby ...

Jak zrobić domowy grzaniec z piwa, wina lub miodu oraz wersję bez alkoholu?

Robi się coraz zimniej, w związku z czym nasze zmarznięte organizmy potrzebują zostać odpowiednio dogrzane. Możemy się ocieplać od zewnątrz nakładając na siebie grube...

„Ekskluzywna restauracja zatrudni barmana, kelnera… agenta CIA”

Jeżeli jesteś profilerem, znanym z książek Bondy czy Lacha, albo zwykłym analitykiem pracującym dla organów ścigania i masz dość pracy w „budżetówce”, zatrudnij się...

Kac, czyli między kociokwikiem, a glątwą. Czym jest spowodowany i jak go uniknąć?

Syndrom dnia następnego, czyli posiłkując się definicją słownikową “złe samopoczucie występujące kilka godzin po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu” w staropolszczyźnie określano mianem kociokwiku. Jakieś...

Campari Bitter – historia, z czego jest zrobione, jak smakuje, jak pić w drinkach i czym zastąpić

Perła w koronie. Bardzo często przytaczamy to określenie opisując rzecz, która wybija się na tle pozostałych pośród swojego rodzaju czy kategorii. Mówimy w ten...

Jägermeister – „trunek, który pokochały masy” – jego historia, czym jest, skład i sposób produkcji

Historia zaczyna się w  1934, w  Wolfenbüttel gdzieś w Niemczech. Po wielu latach eksperymentów, Curt Mast opracowuje finalny skład trunku, z którego jest zadowolony....

Jak Stany Zjednoczone na rumie zbudowano

Syntetyczne pytanie na początek. Jaki alkohol kojarzy nam się kiedy myślimy o USA? Oczywiste jest, że pierwszy na myśl przychodzi nam Bourbon lub Rye...

Drink na Halloween – czyli przepis na czarny Irish Cream z dyni.

Wielkimi krokami zbliża się tegoroczny Halloween. Moje dzieci już się do niego przygotowały; potworne stroje zostały zakupione, a trasa nawiedzania sąsiadów, celem osiągnięcia korzyści...

Pisco i potrawy. Jakich zasad się trzymać i jaką odmianę Pisco wybrać?

Kiedy tylko myślimy o doborze alkoholu do potrawy to pierwsza myśl pada oczywiście w kierunku wina. Choć na pewno nie wyobrażamy sobie golonki bez...

Za co kochamy Campari, Jagermeister i Amaro czyli przyjemność zapisana w genach

Język polski jest niezwykle bogaty, jeśli chodzi o różnorodność słownictwa, natomiast epitetów na określenie przyjemności płynącej z konsumpcji zdaje się być nieskończenie wiele. Czy...

Drinki z Pink Gin – Royal, Bosford, Lubuski, Gordon’s i Beefeater. Który lepszy I jak pić?

Pink Gin to hit ostatniego lata. Zaraz po tym jak na naszym rynku alkoholowym pojawiły się Lubuski, Beefeater i Gordon’s, półki sklepowe wzbogaciły się...

Morskie koktele – słów kilka o cocktail barach i mixerach pływających na polskich transatlantykach

Gdy w latach 20tych z piany morskiej wyłaniała się z małej wioski rybackiej nowoczesna Gdynia, nieliczni wizjonerzy widzieli oczyma wyobrażani potężne transatlantyki pływające do...

Sztuka tworzenia drinków – jak zacząć?

Sztuka tworzenia drinków od pewnego czasu staje się coraz bardziej popularną na świecie. Nie jest już tylko umiejętnością zarezerwowaną dla osób pracujących w gastronomi....

Drinki z arbuzem

Drinki z arbuzem są idealne na upalne lato. Są rześkie, aromatyczne i co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Arbuz możemy wykorzystać nie tylko jako składnik...

Jak zrobić drink Blue Lagoon? Historia powstania i odmiany.

Blue Lagoon czy też Niebieska Laguna jest obok Kamikaze najbardziej rozpoznawalnym niebieskim drinkiem. Swój niebieski kolor zawdzięcza likierowi Blue Curacao. Niektórzy twierdzą, iż produkowany...

Drinki z Mango, Kokosem i Marakują.

Są takie smaki choć poprawnie należy powiedzieć aromaty, które kochamy najbardziej. Oczywiście znajdą się i Ci którzy w nich nie gustują, jednak trzeba spojrzeć...

Grenadina lub Grenadyna – co to jest, jak zrobić i z czym pić?

Grenadyna to drugi najczęściej wykorzystywany syrop w drinkach. Oczywiście pierwszeństwo w zastosowaniu ma tak zwany prosty syrop cukrowy, jednak drugie miejsce słusznie należy się...

Pisco, czyli alkohol uniwersalny

Pisco, choć znane od wielu lat polskim turystom odwiedzającym Chile, coraz głośniej daje o sobie znać u nas w kraju. Tylko w obecnym roku ilość importerów Pisco...

Drinki z herbatą earl grey, oolong i rooibos

Drinki z herbatą to bardzo ciekawy sposób łączenia alkoholu z aromatycznym składnikiem, który zawsze mamy pod ręką. Herbata jest bardzo wdzięcznym składnikiem drinków zwłaszcza...

Grillowana Margarita – drink idealny

Margarita nie od dziś uznawana jest za jeden z bardziej orzeźwiających drinków. Wersji tego klasyka można spotkać tysiące. W oryginalnej recepturze tego drinka występuje...

Drinki z ginem – 7 najlepszych receptur

Lato za pasem, warto zatem przypomnieć sobie kilka najlepszych przepisów na drinki z ginem. Gin to nic innego jak wódka aromatyzowana, mniej lub bardziej...

Drinki tropikalne i egzotyczne

Drinki tropikalne to jedna z częściej wyszukiwanych pozycji. W wynikach wyszukiwania zazwyczaj znajdą się karaibskie drinki takie jak Pińa Colada, Daiquiri czy Mohito. Co, jednak jeżeli zwrócimy głowę w drugą stronę...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Co kraj to obyczaj

W Polsce gości tradycyjnie wita się chlebem i solą. Ministerstwo Gospodarki uznało jednak, że to zbyt skromne powitanie i wprowadziło rozporządzenie, zgodnie z którym na polskich lotniskach zagranicznych pasażerów wita się chlebem i… wódką. Fakt, że rozporządzenie dotyczy tylko cudzoziemców nie jest w smak niektórym naszym rodakom, którzy sami chcieliby być witani równie serdecznie.

Dlaczego przestałyśmy pić Cosmo?

Fani serialu „Sex and the City” na pewno nie mieli problemu z odgadnięciem, skąd pochodzi ten fragment konwersacji. Tak, Cosmopolitan swój światowy rozgłos zawdzięcza w dużym stopniu udziałowi w wyżej wymienionym serialu, bo przecież wielkim dziełem sztuki to on nie jest.

Whiskey Sour – 7 najlepszych przepisów

Whiskey Sour to najprostszy do przygotowania drink z grona tych najchętniej wybieranych w barach (oczywiście nie licząc whiskey neat, czyli podawanej w formie czystej). Whiskey Sour jest również łatwym do przygotowania w domu, w swojej najprostszej wersji stanowi połączenie whiskey, soku z cytryny i cukru w proporcjach 4:2:1. Poniżej prezentujemy 7 naszych ulubionych i wartych wypróbowania „wariacji” na Whiskey Sour.

Pisco z Chile – historia i rozwój

Pisco to alkohol, który dopiero od niedawna zaczyna mocniej pokazywać się na naszym rynku. Warto zatem przytoczyć najważniejsze wydarzenia historyczne, które przyczyniły się do...

Drinki z cold brew, czyli kawą “parzoną” na zimno

Moda na alternatywne metody parzenia kawy trwa w naszym kraju na dobre. Nie wystarcza już kawa z expresu, teraz w modzie są aeropress, chemex, dripper, frenchpress czy syfon. Alkoholowe drinki z kawą znane były od wieków, teraz przyszedł czas na drinki z „alternatywami”.

Negroni – 7 najlepszych przepisów

Negroni to drink, który obecnie bije rekordy popularności. Jest najchętniej rekomendowanym drinkiem przez barmanów i drugim najchętniej zamawianym przez Gości barowych. Historia powstania Negroni sięga początków XX w. i głosi, iż drink ten, był ewolucją popularnego we Włoszech Americano. Obecnie możemy obserwować wielki powrót Negroni, jednocześnie wiodące koktajlbary starają się propagować swoje wariacje na tym klasyku.

Historia cocktailu

Walczące koguty, a może tajemnicza księżniczka? Jak to się stało, że pite przez miliony osób każdego wieczoru mieszanki alkoholowe, nazywają się cocktail? 

Recenzje barów 2018 – podsumowanie

Jak powszechnie wiadomo, kocham dobre koktajlbary i wszystko to, co wokół nich się kreci, zwłaszcza wyborne koktajle i wysokiej klasy gościnność. Oczywiście, nie jestem w stanie odwiedzić wszystkich miejsc, które bym chciał, jednak do tych, do których było mi po drodze, zajrzałem i starannie wszystko zbadałem. Czas w związku z tym na pewne podsumowanie recenzji koktajlbarów odwiedzonych przeze mnie w Polsce w 2018 roku. Bilans barów hotelowych już niedługo w oddzielnym raporcie.

Trendy 2019, czyli co będzie modne w barach w tym roku?

Odpowiedź na powyższe pytanie jest prosta – wszystko. Barów, klubów, pijalni i wszelakich innych przybytków serwujących alkohol i drinki jest bardzo wiele. W związku z tym zróżnicowanie oferty będzie ogromne. Przewidywanie tego, czego możemy się spodziewać w polskich barach w roku 2019 jest jak wróżenie z fusów, dlatego zawężę swoje spiskowe teorie do najbliższych memu sercu koktajl barów.

Drinki z miso, tofu, czy sosem sojowym – naprawdę?

Czasem wydaje się, że wszystko już było i wszystkie możliwe barmańskie wymysły już poznaliśmy. Jednak życie lubi zaskakiwać, a barmani wymyślają nowe drinki z...

Za zwycięstwo!

Zazwyczaj gdy świętujemy urodziny raczymy się wódeczką i przeróżnymi zakąskami. Co bardziej wymagający decydują się kupić z tej okazji szampana. Jednak gdyby przyszło nam celebrować rocznicę urodzin będąc na wojnie najprawdopodobniej pilibyśmy coś innego.

Whisky Soda please

„Whisky Soda please” – o taki cocktail prosi angielski książę, siadający przy stole w warszawskim lokalu „Alhambra”. Scena pochodzi z filmu „Co mój mąż robi w nocy” z 1934 roku. Znaczna część filmu nakręcona została w „Alhambrze”, która w 1934 roku mieściła się przy Belwederskiej 15. Rewelacyjnie został pokazany tamtejszy cocktail bar oraz mikserzy, którzy na pewno wiedzieli jak przygotować whisky soda. Wiedzieli ale skąd? Dziś postaram się Wam opowiedzieć o polskich poradnikach dla barmanów lub inaczej o publikacjach z recepturami na cocktaile. 

Najlepsze postanowienia noworoczne

Sylwester, czyli czas robienia postanowień noworocznych. Mój bar spieszy z pomocą i podsuwa kilka propozycji takich postanowień, oczywiście utrzymanych w naszym stylu…

Gadżet – Dmuchapka

Wiadomo już, że smartfony zrewolucjonizowały świat. Szef może robić nam wyrzuty, że nie sprawdziliśmy w piątek o północy mejla, mówiąc, że przecież mieliśmy dostęp do poczty poprzez telefon. Ponadto facebook jest cały czas w zasięgu ręki i ludzie są tak zajęci rozdzielaniem lajków, że przestali ze sobą rozmawiać w realu. O ciągłym robieniu zdjęć i filmów nie warto nawet wspominać...

Czym powitać Św. Mikołaja

Przez cały rok w dziecięcych latach wmawiano nam abyśmy byli grzeczni, bo inaczej Święty Mikołaj do nas nie przyjdzie i nic nie znajdziemy pod choinką, bądź dostaniemy - ale rózgę lub węgiel. Czasem braliśmy sobie to do serca, a czasem nie. I tak samo prezenty bywały czasem „bardziej lepsze”, a czasem mniej.

Z cyklu „cudze chwalicie, swego nie znacie”, czyli historia polskich shakerów

„Przygotowując koktel musimy mieć naczynie do kokteli (mikser – czyli puszka metalowa) Do naczynia kładziemy drobno tłuczonego lodu, leje się odpowiednie dodatki, które wywołują szum. Po dodaniu wszystkich dodatków szybko rusza się naczyniem z czego powstaje mieszanina szumiąca”. Tak opisał shaker jak i jego zastosowanie Władysław Bawarski w swoim poradniku barmańskim „ Napoje francuskie, amerykańskie, wiedeńskie, angielskie” z 1930 roku. Jak wiecie z poprzedniego artykułu cocktail shaker narodził się w XIX w Stanach Zjednoczonych. W pierwszych dekadach wieku XX jego popularność była ogromna a w Europie shakery produkowane były m.in. w Niemczech, Francji, Czechosłowacji czy Anglii. Szał na cocktaile nie ominął też naszej ojczyzny. Dodatkowo aby nie być w tyle i dobrze zarobić na cocktailowej modzie polskie firmy zaczęły produkować cocktail shakery i tak powstały piękne i niezwykle rzadkie obecnie przedmioty poszukiwane przez kolekcjonerów oraz barmanów.

The Hobbit Pub

Istnieje wiele barów inspirowanych pisarzami oraz ich dziełami. Jednym z nich jest The Hobbit Bar, położony niedaleko Southampton Univeristy przy Bevois Valley Road w południowej Anglii.

Rozgrzane whiskey

Dobrze wiadomo o tym, że mocne alkohole rozgrzewają pijące je osoby. Spróbujmy jednak na moment odwrócić ten proces, niechaj to pijący zwiększają temperaturę mocnych alkoholi.

Czy prawdą jest, że piwo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie?

Przez lata wokół piwa narosło wiele legend i mitów. Dotyczą one zarówno jego produkcji, jak i samych właściwości napoju. Każdy piwosz zachwycający się harnoldem wysokochmielonym będzie chciał nam wmówić, że piwo to jego paliwo i jest najzdrowszym napojem, bo już przecież w średniowieczu podawano je dzieciom, co by duże rosły. Dziś postaramy się zadać kłam mitom na temat wartości prozdrowotnych piwa, ale też, w większości, przedłożyć kilka faktów o korzystnych właściwościach tego trunku na nasze zdrowie i samopoczucie.

Z limonką, nie cytryną

Przypuszczalnie najbardziej rozpoznawanym filmowym koktajlem na świecie jest Martini, wstrząśnięte niezmieszane, które regularnie i ze smakiem popijał James Bond. Ciekawe, czy podobny efekt udałoby się uzyskać, gdyby nie zmieniono w ostatniej poprawce do przygód agenta 007, oryginalnie planowanego ginu z tonikiem na teraz już kultowe ,Martini ... 

Obalmy to! Pokutujące mity na temat alkoholi, cz. 2

Przedstawiamy drugą cześć mitów dotyczących alkoholu. Obalmy je! 1. Napoje energetyzujące dodają alkoholowi skrzydeł Niektórzy amatorzy koktajli robionych na bazie napojów energetyzujących twierdzą, że takie mikstury...

Gadżet – Alkowarcaby

Istnieje zwyczaj urozmaicania spotkań towarzyskich różnymi grami. Domyślacie się już zapewno z czym związana jest nasza propozycja gadżetu tygodnia

Bar sałatkowy

Dzisiaj Mójbar.pl zabiera swoich drogich czytelników na wycieczkę do ... baru sałatkowego. Nie będziemy jednak serwować sałatek nicejskich, ani greckich. Zamiast tego będziemy się raczyć sałatkami w płynie, które będą zawierać odrobinę procentów. Czas opowiedzieć o jednym z coraz bardziej popularnych trendów w świecie koktajli alkoholowych- o drinkach robionych z dodatkiem warzyw.

Obalmy to! Pokutujące mity na temat alkoholi, cz. 1

Znacie mity na temat alkoholu? Wiele osób ma często błędne przekonanie na temat jego działania. Przedstawiamy pierwszą część pokutujących mitów na temat alkoholu.

Alkogadżet – Beer Foamer

Puszysta, biała, gęsta ... Mowa o koronie piwa, czyli piance. Jak się okazuje, oprócz efektów wizualnych, piana również podnosi walory smakowe naszego piwa. Izoluje piwo przed dostępem tlenu, tym samym chroni napój przed zbyt szybką utratą zapachu i smaku. Piana pozwala nam cieszyć się dłużej smakiem i aromatem trunku.

Bar Harry’ego Pottera

Czy Harry Potter oprócz magicznych eliksirów pił alkohol? Kanadyjczycy wierzą, tak, bo w Toronto stworzyli bar dla miłośników tego literackiego czarodzieja.