Artykuły

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...

Old Fashioned – powrót klasyka. Jak zrobić, jak serwować, jakie podawać wariacje?

W nazwie koktajlu Old Fashioned (tłum. starodawny) ukryty jest paradoks. Chociaż jest to prawdopodobnie drink historycznie najstarszy, nazywano go “starodawnym”  już wtedy,...

Polska wódka, wódka z polski czy też wódka udająca Polską. O co w tym chodzi i jaką wódkę wybrać?

Polska wódka, wódka z polski czy też wódka udająca polską. O co w tym chodzi i jaką wódkę wybrać? Polska jest ojczyzną...

Kahlua – czym jest, z czym pić?

Kahlua dla smakoszy alkoholi może brzmieć nieco obco. Ten słodki meksykański kawowy likier, który wywodzi się z Meksyku, jest jednak częściej w...

Sambuca – czym jest, jak ją pić?

Płonąca Sambuca to bardzo chwytliwa nazwa wśród „imprezowych” atrakcji. Czym jest sama Sambuca? Jak pić Sambuca? Zapraszamy do krótkiej lektury na...

Barmaństwo survivalowe. Czyli jak zrobić dobry koktajl, kiedy „nie ma nic”?

Jesteś entuzjastą robienia drinków, który został zaproszony na domówkę. Sfatygowany po podwójnej zmianie liczysz na relaks, ale gospodarz radośnie oznajmia gościom, że...

Gin z tonikiem – historia powstania, jak poprawnie przygotować i jakie składniki najlepiej ze sobą połączyć?

Istnieje taka teoria, że dzięki ginowi z tonikiem Brytyjczycy zajęli i utrzymali Indie. Na pierwszy rzut oka sugerować to może picie na...

Margarita – przepis na drink klasyczny, na złotej tequili, mezcalu i nie tylko.

Margarita, słodko kwaśna jak romans, który kończy się słonym dramatem. Jedna z legend głosi, że drink ten powstał na cześć ukochanej. Możemy...

Metaxa – grecka „brandy” o bogatej historii. Jak pić i o co chodzi z tymi gwiazdkami?

Grecja to niewątpliwie kolebka cywilizacji zachodniej. Jej kultura, sztuka, mitologia, nauka czy filozofia wywarły ogromny wpływ na mieszkańców Starego Kontynentu. Członkowie...

Vermouth w dwudziestoleciu międzywojennym. Aperitivo w II RP?

Vermouth zwany jest dziś często ulubionym „winem barmanów”. Nie bez powodu, gdyż z kategorii win wzmacnianych to właśnie on jest najczęściej używany do...

Jakie wino musujące wybrać – Prosecco, Cava, Champagne? Jakie drinki przygotować?

Lada dzień przywitamy Nowy Rok, by uczcić ten moment proponuję byśmy wystrzelili kilka korków wina musującego (to godnie zastąpi fajerwerki). Zastanawiasz się...

10 najlepszych drinków na Sylwestra

Sylwester to niepowtarzalna okazja do świętowania. Jak co roku spędzimy go na zorganizowanych imprezach, domówkach czy nawet w plenerze. Poza wykwintnymi potrawami...

Japońskie bary – niedościgniony wzór, czy chwilowa moda?

Zazwyczaj trawa u sąsiada jest bardziej zielona, a… drinki w obcym kraju smaczniejsze. Czy tak jest z kulturą barową w Japonii, która...

Malibu – kokosowy likier czy rum? Jak pić nie tylko z mlekiem i czym zastąpić?

Malibu, och, Malibu! Słodki, wyrazisty zapach, klasycznie łączony z mlekiem lub śmietaną i doprawiany cynamonem. Ma swoich fanów na całym świecie -...

Jak zrobić 11 najsmaczniejszych drinków bezalkoholowych?

Wchodzisz do klubu, gdzie znajomi sączą kolorowe drinki z palemkami, ale Ty jako kierowca  nie pijesz,  więc prosisz o propozycje dla siebie...

Wermut – co to jest bianco, rosso, extra dry i z czym pić?

Włochy to jeden z największych producentów alkoholu na świecie. Wśród wszystkich trunków wytwarzanych na płw. apenińskim są kategorie, które pozostają charakterystyczne dla...

Andrzejki last minute – 5 najlepszych drinków!

Andrzejki - magia, przelewanie wosku, świece, noc zabawy i święto wszystkich Andrzejów. Właściwie skąd wzięło się to święto? Według powszechnych źródeł...

Jak zrobić domowy grzaniec z piwa, wina lub miodu oraz wersję bez alkoholu?

Robi się coraz zimniej, w związku z czym nasze zmarznięte organizmy potrzebują zostać odpowiednio dogrzane. Możemy się ocieplać od zewnątrz nakładając na...

„Ekskluzywna restauracja zatrudni barmana, kelnera… agenta CIA”

Jeżeli jesteś profilerem, znanym z książek Bondy czy Lacha, albo zwykłym analitykiem pracującym dla organów ścigania i masz dość pracy w „budżetówce”,...

Kac, czyli między kociokwikiem, a glątwą. Czym jest spowodowany i jak go uniknąć?

Syndrom dnia następnego, czyli posiłkując się definicją słownikową “złe samopoczucie występujące kilka godzin po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu” w staropolszczyźnie określano mianem...

Campari Bitter – historia, z czego jest zrobione, jak smakuje, jak pić w drinkach i czym zastąpić

Perła w koronie. Bardzo często przytaczamy to określenie opisując rzecz, która wybija się na tle pozostałych pośród swojego rodzaju czy kategorii. Mówimy...

Jägermeister – „trunek, który pokochały masy” – jego historia, czym jest, skład i sposób produkcji

Historia zaczyna się w  1934, w  Wolfenbüttel gdzieś w Niemczech. Po wielu latach eksperymentów, Curt Mast opracowuje finalny skład trunku, z którego...

Jak Stany Zjednoczone na rumie zbudowano

Syntetyczne pytanie na początek. Jaki alkohol kojarzy nam się kiedy myślimy o USA? Oczywiste jest, że pierwszy na myśl przychodzi nam Bourbon...

Drink na Halloween – czyli przepis na czarny Irish Cream z dyni.

Wielkimi krokami zbliża się tegoroczny Halloween. Moje dzieci już się do niego przygotowały; potworne stroje zostały zakupione, a trasa nawiedzania sąsiadów, celem...

Pisco i potrawy. Jakich zasad się trzymać i jaką odmianę Pisco wybrać?

Kiedy tylko myślimy o doborze alkoholu do potrawy to pierwsza myśl pada oczywiście w kierunku wina. Choć na...

Za co kochamy Campari, Jagermeister i Amaro czyli przyjemność zapisana w genach

Język polski jest niezwykle bogaty, jeśli chodzi o różnorodność słownictwa, natomiast epitetów na określenie przyjemności płynącej z konsumpcji zdaje się być nieskończenie...

Drinki z Pink Gin – Royal, Bosford, Lubuski, Gordon’s i Beefeater. Który lepszy I jak pić?

Pink Gin to hit ostatniego lata. Zaraz po tym jak na naszym rynku alkoholowym pojawiły się Lubuski, Beefeater...

Morskie koktele – słów kilka o cocktail barach i mixerach pływających na polskich transatlantykach

Gdy w latach 20tych z piany morskiej wyłaniała się z małej wioski rybackiej nowoczesna Gdynia, nieliczni wizjonerzy widzieli oczyma wyobrażani potężne transatlantyki...

Sztuka tworzenia drinków – jak zacząć?

Sztuka tworzenia drinków od pewnego czasu staje się coraz bardziej popularną na świecie. Nie jest już tylko umiejętnością zarezerwowaną dla osób pracujących...

Drinki z arbuzem

Drinki z arbuzem są idealne na upalne lato. Są rześkie, aromatyczne i co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Arbuz możemy wykorzystać nie tylko...

Jak zrobić drink Blue Lagoon? Historia powstania i odmiany.

Blue Lagoon czy też Niebieska Laguna jest obok Kamikaze najbardziej rozpoznawalnym niebieskim drinkiem. Swój niebieski kolor zawdzięcza likierowi Blue Curacao. Niektórzy twierdzą,...

Drinki z Mango, Kokosem i Marakują.

Są takie smaki choć poprawnie należy powiedzieć aromaty, które kochamy najbardziej. Oczywiście znajdą się i Ci którzy w nich nie gustują, jednak...

Grenadina lub Grenadyna – co to jest, jak zrobić i z czym pić?

Grenadyna to drugi najczęściej wykorzystywany syrop w drinkach. Oczywiście pierwszeństwo w zastosowaniu ma tak zwany prosty syrop cukrowy, jednak drugie miejsce słusznie...

Pisco, czyli alkohol uniwersalny

Pisco, choć znane od wielu lat polskim turystom odwiedzającym Chile, coraz głośniej daje o sobie znać u nas w kraju. Tylko w obecnym roku ilość...

Drinki z herbatą earl grey, oolong i rooibos

Drinki z herbatą to bardzo ciekawy sposób łączenia alkoholu z aromatycznym składnikiem, który zawsze mamy pod ręką. Herbata jest bardzo wdzięcznym składnikiem...

Grillowana Margarita – drink idealny

Margarita nie od dziś uznawana jest za jeden z bardziej orzeźwiających drinków. Wersji tego klasyka można spotkać tysiące. W oryginalnej recepturze tego...

Drinki z ginem – 7 najlepszych receptur

Lato za pasem, warto zatem przypomnieć sobie kilka najlepszych przepisów na drinki z ginem. Gin to nic innego jak wódka aromatyzowana, mniej...

Drinki tropikalne i egzotyczne

Drinki tropikalne to jedna z częściej wyszukiwanych pozycji. W wynikach wyszukiwania zazwyczaj znajdą się karaibskie drinki takie jak Pińa Colada, Daiquiri czy Mohito. Co, jednak jeżeli zwrócimy głowę w...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Co kraj to obyczaj

W Polsce gości tradycyjnie wita się chlebem i solą. Ministerstwo Gospodarki uznało jednak, że to zbyt skromne powitanie i wprowadziło rozporządzenie, zgodnie z którym na polskich lotniskach zagranicznych pasażerów wita się chlebem i… wódką. Fakt, że rozporządzenie dotyczy tylko cudzoziemców nie jest w smak niektórym naszym rodakom, którzy sami chcieliby być witani równie serdecznie.

Dlaczego przestałyśmy pić Cosmo?

Fani serialu „Sex and the City” na pewno nie mieli problemu z odgadnięciem, skąd pochodzi ten fragment konwersacji. Tak, Cosmopolitan swój światowy rozgłos zawdzięcza w dużym stopniu udziałowi w wyżej wymienionym serialu, bo przecież wielkim dziełem sztuki to on nie jest.

Whiskey Sour – 7 najlepszych przepisów

Whiskey Sour to najprostszy do przygotowania drink z grona tych najchętniej wybieranych w barach (oczywiście nie licząc whiskey neat, czyli podawanej w formie czystej). Whiskey Sour jest również łatwym do przygotowania w domu, w swojej najprostszej wersji stanowi połączenie whiskey, soku z cytryny i cukru w proporcjach 4:2:1. Poniżej prezentujemy 7 naszych ulubionych i wartych wypróbowania „wariacji” na Whiskey Sour.

Pisco z Chile – historia i rozwój

Pisco to alkohol, który dopiero od niedawna zaczyna mocniej pokazywać się na naszym rynku. Warto zatem przytoczyć najważniejsze wydarzenia historyczne, które przyczyniły się do...

Drinki z cold brew, czyli kawą “parzoną” na zimno

Moda na alternatywne metody parzenia kawy trwa w naszym kraju na dobre. Nie wystarcza już kawa z expresu, teraz w modzie są aeropress, chemex, dripper, frenchpress czy syfon. Alkoholowe drinki z kawą znane były od wieków, teraz przyszedł czas na drinki z „alternatywami”.

Negroni – 7 najlepszych przepisów

Negroni to drink, który obecnie bije rekordy popularności. Jest najchętniej rekomendowanym drinkiem przez barmanów i drugim najchętniej zamawianym przez Gości barowych. Historia powstania Negroni sięga początków XX w. i głosi, iż drink ten, był ewolucją popularnego we Włoszech Americano. Obecnie możemy obserwować wielki powrót Negroni, jednocześnie wiodące koktajlbary starają się propagować swoje wariacje na tym klasyku.

Historia cocktailu

Walczące koguty, a może tajemnicza księżniczka? Jak to się stało, że pite przez miliony osób każdego wieczoru mieszanki alkoholowe, nazywają się cocktail? 

Recenzje barów 2018 – podsumowanie

Jak powszechnie wiadomo, kocham dobre koktajlbary i wszystko to, co wokół nich się kreci, zwłaszcza wyborne koktajle i wysokiej klasy gościnność. Oczywiście, nie jestem w stanie odwiedzić wszystkich miejsc, które bym chciał, jednak do tych, do których było mi po drodze, zajrzałem i starannie wszystko zbadałem. Czas w związku z tym na pewne podsumowanie recenzji koktajlbarów odwiedzonych przeze mnie w Polsce w 2018 roku. Bilans barów hotelowych już niedługo w oddzielnym raporcie.

Trendy 2019, czyli co będzie modne w barach w tym roku?

Odpowiedź na powyższe pytanie jest prosta – wszystko. Barów, klubów, pijalni i wszelakich innych przybytków serwujących alkohol i drinki jest bardzo wiele. W związku z tym zróżnicowanie oferty będzie ogromne. Przewidywanie tego, czego możemy się spodziewać w polskich barach w roku 2019 jest jak wróżenie z fusów, dlatego zawężę swoje spiskowe teorie do najbliższych memu sercu koktajl barów.

Drinki z miso, tofu, czy sosem sojowym – naprawdę?

Czasem wydaje się, że wszystko już było i wszystkie możliwe barmańskie wymysły już poznaliśmy. Jednak życie lubi zaskakiwać, a barmani wymyślają nowe drinki z...

Za zwycięstwo!

Zazwyczaj gdy świętujemy urodziny raczymy się wódeczką i przeróżnymi zakąskami. Co bardziej wymagający decydują się kupić z tej okazji szampana. Jednak gdyby przyszło nam celebrować rocznicę urodzin będąc na wojnie najprawdopodobniej pilibyśmy coś innego.

Whisky Soda please

„Whisky Soda please” – o taki cocktail prosi angielski książę, siadający przy stole w warszawskim lokalu „Alhambra”. Scena pochodzi z filmu „Co mój mąż robi w nocy” z 1934 roku. Znaczna część filmu nakręcona została w „Alhambrze”, która w 1934 roku mieściła się przy Belwederskiej 15. Rewelacyjnie został pokazany tamtejszy cocktail bar oraz mikserzy, którzy na pewno wiedzieli jak przygotować whisky soda. Wiedzieli ale skąd? Dziś postaram się Wam opowiedzieć o polskich poradnikach dla barmanów lub inaczej o publikacjach z recepturami na cocktaile. 

Najlepsze postanowienia noworoczne

Sylwester, czyli czas robienia postanowień noworocznych. Mój bar spieszy z pomocą i podsuwa kilka propozycji takich postanowień, oczywiście utrzymanych w naszym stylu…

Gadżet – Dmuchapka

Wiadomo już, że smartfony zrewolucjonizowały świat. Szef może robić nam wyrzuty, że nie sprawdziliśmy w piątek o północy mejla, mówiąc, że przecież mieliśmy dostęp do poczty poprzez telefon. Ponadto facebook jest cały czas w zasięgu ręki i ludzie są tak zajęci rozdzielaniem lajków, że przestali ze sobą rozmawiać w realu. O ciągłym robieniu zdjęć i filmów nie warto nawet wspominać...

Czym powitać Św. Mikołaja

Przez cały rok w dziecięcych latach wmawiano nam abyśmy byli grzeczni, bo inaczej Święty Mikołaj do nas nie przyjdzie i nic nie znajdziemy pod choinką, bądź dostaniemy - ale rózgę lub węgiel. Czasem braliśmy sobie to do serca, a czasem nie. I tak samo prezenty bywały czasem „bardziej lepsze”, a czasem mniej.

Z cyklu „cudze chwalicie, swego nie znacie”, czyli historia polskich shakerów

„Przygotowując koktel musimy mieć naczynie do kokteli (mikser – czyli puszka metalowa) Do naczynia kładziemy drobno tłuczonego lodu, leje się odpowiednie dodatki, które wywołują szum. Po dodaniu wszystkich dodatków szybko rusza się naczyniem z czego powstaje mieszanina szumiąca”. Tak opisał shaker jak i jego zastosowanie Władysław Bawarski w swoim poradniku barmańskim „ Napoje francuskie, amerykańskie, wiedeńskie, angielskie” z 1930 roku. Jak wiecie z poprzedniego artykułu cocktail shaker narodził się w XIX w Stanach Zjednoczonych. W pierwszych dekadach wieku XX jego popularność była ogromna a w Europie shakery produkowane były m.in. w Niemczech, Francji, Czechosłowacji czy Anglii. Szał na cocktaile nie ominął też naszej ojczyzny. Dodatkowo aby nie być w tyle i dobrze zarobić na cocktailowej modzie polskie firmy zaczęły produkować cocktail shakery i tak powstały piękne i niezwykle rzadkie obecnie przedmioty poszukiwane przez kolekcjonerów oraz barmanów.

The Hobbit Pub

Istnieje wiele barów inspirowanych pisarzami oraz ich dziełami. Jednym z nich jest The Hobbit Bar, położony niedaleko Southampton Univeristy przy Bevois Valley Road w południowej Anglii.

Rozgrzane whiskey

Dobrze wiadomo o tym, że mocne alkohole rozgrzewają pijące je osoby. Spróbujmy jednak na moment odwrócić ten proces, niechaj to pijący zwiększają temperaturę mocnych alkoholi.

Czy prawdą jest, że piwo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie?

Przez lata wokół piwa narosło wiele legend i mitów. Dotyczą one zarówno jego produkcji, jak i samych właściwości napoju. Każdy piwosz zachwycający się harnoldem wysokochmielonym będzie chciał nam wmówić, że piwo to jego paliwo i jest najzdrowszym napojem, bo już przecież w średniowieczu podawano je dzieciom, co by duże rosły. Dziś postaramy się zadać kłam mitom na temat wartości prozdrowotnych piwa, ale też, w większości, przedłożyć kilka faktów o korzystnych właściwościach tego trunku na nasze zdrowie i samopoczucie.

Z limonką, nie cytryną

Przypuszczalnie najbardziej rozpoznawanym filmowym koktajlem na świecie jest Martini, wstrząśnięte niezmieszane, które regularnie i ze smakiem popijał James Bond. Ciekawe, czy podobny efekt udałoby się uzyskać, gdyby nie zmieniono w ostatniej poprawce do przygód agenta 007, oryginalnie planowanego ginu z tonikiem na teraz już kultowe ,Martini ... 

Obalmy to! Pokutujące mity na temat alkoholi, cz. 2

Przedstawiamy drugą cześć mitów dotyczących alkoholu. Obalmy je! 1. Napoje energetyzujące dodają alkoholowi skrzydeł Niektórzy amatorzy koktajli robionych na bazie napojów energetyzujących twierdzą, że takie mikstury...

Gadżet – Alkowarcaby

Istnieje zwyczaj urozmaicania spotkań towarzyskich różnymi grami. Domyślacie się już zapewno z czym związana jest nasza propozycja gadżetu tygodnia

Bar sałatkowy

Dzisiaj Mójbar.pl zabiera swoich drogich czytelników na wycieczkę do ... baru sałatkowego. Nie będziemy jednak serwować sałatek nicejskich, ani greckich. Zamiast tego będziemy się raczyć sałatkami w płynie, które będą zawierać odrobinę procentów. Czas opowiedzieć o jednym z coraz bardziej popularnych trendów w świecie koktajli alkoholowych- o drinkach robionych z dodatkiem warzyw.

Obalmy to! Pokutujące mity na temat alkoholi, cz. 1

Znacie mity na temat alkoholu? Wiele osób ma często błędne przekonanie na temat jego działania. Przedstawiamy pierwszą część pokutujących mitów na temat alkoholu.

Alkogadżet – Beer Foamer

Puszysta, biała, gęsta ... Mowa o koronie piwa, czyli piance. Jak się okazuje, oprócz efektów wizualnych, piana również podnosi walory smakowe naszego piwa. Izoluje piwo przed dostępem tlenu, tym samym chroni napój przed zbyt szybką utratą zapachu i smaku. Piana pozwala nam cieszyć się dłużej smakiem i aromatem trunku.

Bar Harry’ego Pottera

Czy Harry Potter oprócz magicznych eliksirów pił alkohol? Kanadyjczycy wierzą, tak, bo w Toronto stworzyli bar dla miłośników tego literackiego czarodzieja.

28 HONGKONG STREET

W jednej z bocznych uliczek mieszczących się w centrum Singapuru znajduje się fantastyczny bar o nazwie Hongkong 28 Street. Nie jest tam łatwo trafić, ale jeśli chcemy napić się czegoś pysznego, to warto podjąć wysiłek żeby odnaleźć ten przybytek - serwuje się tam wyjątkowo dobre koktajle.

Jesień na Hawajach?

Nie trzeba od razu być meteopatą żeby nie przepadać za aktualną pogodą. Złota polska jesień minęłą (tfu tfu), za oknem przeważnie szaro i zimno. Jest jednak prosty sposób by na chwilę przenieść się w przyjemniejsze rewiry i to bez konieczności odbywania męczącego, wielogodzinnego lotu.

Moscow Mule, czyli Moskiewski Muł

Naprawdę nie wiem, co kierowało twórcami koktajlu aby nazwać go tym imieniem. Ten drink nie jest „za-mulający”, wręcz przeciwnie - jest rześki, ostry i daje fajnego kopa. Do tego jeszcze jest tak prosty w przygotowaniu, że dziw jak przez wiele lat był wykluczony z grona klasyków. Na szczęście powraca i to w wielkim stylu. Jak to jednak bywa z genialnymi wynalazkami, tworzone są przez przypadek, z Moscow Mule nie było inaczej.

Niezły Meksyk, czyli parę słów o Tequili

Oprócz meksykańskiej fali, sąsiadujący od południa ze Stanami Zjednoczonymi kraj podarował światu przynajmniej jeszcze jeden genialny wynalazek... Tequila - jeden z najpopularniejszych mocnych alkoholi na ziemi. 

4 filary … piwa

Nadaliśmy już rys historyczny samej tematyce piwa. Dzisiaj opiszemy produkty, które śmiało możemy nazwać filarami piwa, ponieważ bez nich o jego powstaniu nie byłoby mowy. Przedstawiamy cztery główne filary piwa.

Clairin – Rum z Haiti

Rumy z Haiti są bardzo cenione przez koneserów, ale stosunkowo mało znane wśród szerokiego odbiorcy. Powód jest bardzo prosty. Haiti oparło się postępującej i tak powszechnie stosowanej nowoczesnej technologii wykorzystywanej do masowej produkcji rumów w innych krajach. Destylaty z Haiti powstają w wyniku zastosowania tak zwanej spontanicznej fermentacji oraz wykorzystania niemalże „archaicznej’ metody destylacji. Brak jakiejkolwiek dodatkowej filtracji powoduje iż w smaku raczyć się możemy wyjątkowymi aromatami. Można by powiedzieć iż jest to jedyny naturalny rum na świecie. Tak zwany „Clairin” jest stylem typowym dla Haiti. Zarówno w produkcji jak i w charakterze podobnym do rumu Agricole czyli typowo francuskiej metody wytwarzania rumu ze świeżego soku trzcinowego, a nie tak jak większość rumów z melasy.

Laboratorium barmana

Barmani używają obecnie całej gamy skomplikowanych sprzętów by wytwarzać coraz bardziej wyrafinowane drinki. Urządzenia rodem z laboratoriów czy zakładów przemysłowych na dobre zawitały w pobliżu szynkwasów.

Suntory Ice – niesamowity lód do whisky

Japończycy nie bez kozery kojarzeni są z zaawansowanymi technologiami. W kraju kwitnącej wiśni projektuje się skomplikowane sprzęty elektroniczne i konstruuje pociągi unoszące się nad...

Barman czy miksolog?

Ostatnimi czasy zawrotną karierę robi może nieco niezręcznie brzmiące słówko „miksolog”. Określa się nim osobę specjalizującą się w miksologii czyli w robieniu napojów mieszanych. Do tej pory na określenie takiego człowieka używało się wyrazu barman. Czasy jednak się zmieniają…

Piwo, czyli „złoty trunek”

Piwo, napój towarzyszący ludzkości od zarania dziejów po dziś dzień. Wraz z powstającą kulturą Sumerów pojawiają się też  pisemne wzmianki o tym napoju datujące na 4000 tyś. Lat p.n.e.  a wagę jaką przykładali ludzie żyjący między Eufratem a Tygrysem do piwa potwierdzają regulacje zawarte w Kodeksie Hammurabiego odnośnie tegoż trunku. Na chwilę zapomniane przez Greków i Rzymian na korzyść wina, do łask zaczęło powracać wraz z rozpowszechnianiem chrześcijaństwa w Europie. 

Alkogadżet – Whiskey Elements

Różnica między drogą a tanią whisky nie sprowadza się niestety tylko do ceny. Kosztowna whisky zazwyczaj ma lepszy smak i lepszy skład chemiczny, niż jej tańszy odpowiednik. Chyba, że ten tańszy odpowiednik zostanie poddany działaniu nowego amerykańskiego wynalazku o nazwie Whiskey Elements…

Drinki na ciepło z rumem kokosowym, brązowym i ciemnym.

Jesienne zimne wieczory nie napawają optymizmem. Zacinający deszcz i szybko zapadający zmrok sprawiają iż najchętniej schronilibyśmy się w objęciach ukochanego fotela lub kanapy. Aby dodatkowo się rozgrzać i błogo „odpłynąć” potrzebujemy filiżankę gorącego płynu najlepiej wspartego kilkoma procentami. Wręcz  stworzonym do tego rodzaju zabiegu jest rum, a drinki z nim na ciepło należą do najlepszych „poprawiaczy humoru”. Poniżej trzy receptury na drinki z rumem w sam raz na jesienne wieczory.

Drinki na Halloween

Halloween przed nami, tak więc szykujemy oryginalne przebrania i ruszamy na łowy by wyrwać garść cukierków lub skosztować wyjątkowych drinków. Niestety dla większości twórców halloweenowych kompozycji koktajlowych ten wieczór musi wyróżniać się swoją... obrzydliwością. Tak więc napotkamy na swojej drodze drinki wzdrygające nas swoim wyglądem, w kolorach od zielono-błotnych po szaro-bure. W smakach przypominających najgorsze fasolki Bertiego Bottsa rodem z Harrego Pottera. Ostre lub mdłe, wykrzywiające kwasem lub ulepkowato słodkie. Jednym słowem… fatalne.

Miksujący Hemingway

Wszyscy wiemy, że wielka literatura często idzie w parze ze skłonnością do wypijania wielkich ilości alkoholu. Rosjanie mieli Dostojewskiego, który pił jak smok, Polacy czczą pamięć Marka Hłaski, który za kołnierz raczej nie wylewał, no a w Ameryce, nie stroniący od kieliszka Hemingway uznawany jest klasyką. Picie odgrywało znaczącą rolę w życiu autora "Pożegnania z bronią", jednak dotychczasowe opracowania nie poświęcały temu tematowi należytej uwagi. Ukazanie się książki "To Have and Have Another" wiele zmieniło w tej kwestii. 

Piwa smakowe bezalkoholowe i … bez kalorii

Piwa smakowe zawładnęły półkami naszych sklepów już kilka lat temu. Ogólnodostępne są piwa o smaku cytryny, wiśni, grejpfruta i imbiru, a smaki takie jak tequila, mojito czy czarny bez dopełniają całą tęczę smaków. Jednak to co możemy zaobserwować tego roku to wysyp piw bezalkoholowych. Każda marka stara się mieć w swojej ofercie piwa bezalkoholowe, a niektórzy producenci posunęli się również do tego, iż wypuszczają na rynek piwa bezalkoholowe smakowe. Istne lemoniadki niestety nie są pozbawione dużej dawki kalorii. Należy zadać sobie pytanie czy możemy raczyć się piwem bezalkoholowym i w dodatku bez kalorii?

Dawno temu w Hollywood

W dawnych obrazach, które redakcja chciałaby polecić w niniejszym artykule, oprócz gwiazd minionych epok pojawiają się także alkoholowe trunki. Nikogo nie powinno dziwić, że Mojbar.pl w swoim filmowym przeglądzie skupi się w równym stopniu na wybranych dawnych dziełach kinematograficznych co na pokazanych w nich wyskokowych napojach.

Alkohol starzony w kosmosie

Kiedyś w kosmos wysyłano zwierzęta, by sprawdzić jak sobie poradzą w tak specyficznych warunkach. Potem zaczęli latać tam ludzie. Teraz wysyłają za nimi alkohol. Nie do degustacji, ale do badań naukowych.

Agent 21, Campers … czyli slang barmanów

W krajach anglosaskich barmani porozumiewają się pomiędzy sobą swoistym szyfrem. Dla postronnej osoby brzmi to jak bezsensowna paplanina, jednak profesjonalistom pozwala zorientować się w panującej sytuacji. Chodzi o to by przekazać dokładną treść kodem nie zrozumiałym dla gości siedzących przy barze. Poniżej kilka przykładów:

Baijiu – co to jest, jak smakuje i jak pić?

Baijiu przykuwa uwagę, przede wszystkim wielkością sprzedaży na rocznym poziomie około 5 miliardów litrów!!! Chiński narodowy trunek jakim właśnie jest Baijiu przyciąga zatem również uwagę globalnych inwestorów. Takie potęgi alkoholowe jak Diagio (Smirnoff, Johny Walker) czy LVMH (Moet Chandon, Hennessy) ulokowały pokaźne fundusze aby uszczknąć coś z tego olbrzymiego tortu. Baijiu występujące również pod nazwą Shaojiu i stanowi ponad połowę konsumowanego w Chinach alkoholu!!!

Alkohol nie zabija szarych komórek

Niektóre osoby twierdzą, że konsumpcja alkoholu powoduje zanik szarych komórek. Pogląd ten jest tyleż rozpowszechniony co fałszywy. Nie znaczy to jednak, że picie alkoholu nie ma żadnego ma wpływu na mózg.

Zabawy imprezowe i gry alkoholowe

Istnieje zwyczaj urozmaicania spotkań towarzyskich różnymi grami. Niektórzy preferują gry planszowe, inni lubią gry karciane itd. Mój bar ma zaś kilka propozycji dla tych, którzy chcieliby połączyć granie z piciem.

Konsument koktajlu

Sukcesem w każdej dziedzinie jest zrozumienie potrzeb odbiorcy; nie inaczej jest z tworzeniem koktajli, gdzie dobra obserwacja stanowi podstawę odpowiednio dobranego drinka. Preferencje alkoholowe różnią się przecież w zależności od kultury kraju, wieku oraz płci konsumenta. 

Na czym polega praca barmana

Ile razy obserwując barmana przy pracy myśleliście: to nic trudnego, na pewno też bym tak potrafił. Otóż pozory mylą. Praca barmana to o wiele więcej, niż tylko robienie drinków i przyjmowanie napiwków. A jednak odpowiednie podejście może czynić mistrza z ambitnego laika.