W dziale tym zamieszczamy wszelkie wiadomości nie tylko z naszego rodzimego rynku ale również ze świata. Dzielimy się tutaj z Wami wszelkimi ciekawostkami i nowinkami. Chcemy abyście dzięki naszym wpisom byli zawsze na bieżąco.
Woda jest istotnym składnikiem nie tylko dla naszego organizmu, ale również ważnym składnikiem w miksturach tworzonych przez barmanów. W jakim celu barmani operują wodą,...
W poprzedniej części artykułu przyjrzeliśmy się alkoholom i koktajlom niskokalorycznym o dość niskiej zawartości alkoholu. Wina, cydry, piwo… wszystko super, ale co mają zrobić...
Wina musujące z Biedronki, Lidl, Kaufland, Tesco i Aldi. Czyli test jakości Cava, Prosecco, Cremant i oczywiście Sowietskoje Igristoje. Czym są wina gazowane i...
Historia tak zwanych "amerykańskich napojów" w Polsce jest bardzo długa. Ciężko określić kiedy dokładnie na terenie Polski pojawiły się amerykańskie mieszanki alkoholowe. Pewne jest...
Ponoć whisky dymną albo się kocha albo nienawidzi. Popularność tej odmiany złotego trunku rośnie w takim stopniu, iż nawet destylarnie spoza „smolistego”, wyspiarskiego, szkockiego...
Moda na sygnowanie własnym nazwiskiem lub nazwą zespołu konkretnych marek alkoholowych przybiera na sile. Ostatnim razem wspominaliśmy o celebrytach zaangażowanych w firmy alkoholowe, dziś...
Umówmy się - w szale mody na dbanie o zdrowe żywienie, ćwiczenia i poprawę tężyzny fizycznej teoretycznie nie ma miejsca na alkohol. „Puste kalorie”,...
Pojęcie „alkohole bezglutenowe” ostatnio dość zyskało na popularności, zapewne dzięki modzie na dietę bezglutenową. Co tak na prawdę kryje się pod tymi słowami? Z...
Bourbon – etapy produkcji, prohibicja w USA oraz Tennessee Whiskey
Drogi czytelniku, przed Tobą trzecia i zarazem ostatnia część artykułu dotycząca bourbona. W poprzednich publikacjach...
Za wieloma znanymi markami alkoholi kryją się znani nam celebryci, którzy po osiągnięciu szczytu kariery zaczęli podbijać rynek alkoholowy. Większość jest jedynie twarzą w...
Bourbon – trunek wywodzący się z rewolucji. Historia, sukces, wypalanie beczek i prawo.
Drogi Czytelniku, w poprzedniej części artykułu zaznaczyłem, że każdy bourbon to whisky....
Zacznijmy od podstaw, czyli od wyjaśnienia, czym tak naprawdę ten trunek różni się od standardowej wódki? Czarna wódka to nic innego, jak klasyczna, 40%...
Każda pamiętna impreza zawsze kończy się piciem szotów. Na hasło „shoty” część imprezowiczów wywraca z politowaniem oczami, zaś druga część skrzętnie zabiera się do...
"Co to jest piwo smakowe? Jakie wybrać? Jak podawać?"Wyobrażam sobie minę Patryka w momencie, gdy zadawał mi pytanie czy napiszę tekst o piwach smakowych....
American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział.
Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie. Ze spokojem można posłużyć się tutaj...
Mogłoby się wydawać, że to wysokoprocentowy alkohol uderza do głowy z wyższą prędkością, tymczasem naukowcy już od lat wiedzą, że to nie prawda. Czym...
Skąd pochodzi Wściekły Pies? Jak wykonać ten kultowy drink? Skąd pochodzi jego międzynarodowa sława? W poniższym artykule opiszemy genezę tego shota, jak również jego...
Rum to niezwykła kategoria alkoholi. Z jednej strony jest bardzo powszechny, z drugiej natomiast wciąż pozostaje tajemniczy dla wielu osób. Jego wyjątkowość tkwi w...
Czy genever jest ginem? Jednym z rodzajów ginu? Czy może tylko podobnym trunkiem ze względu na fakt aromatyzowania go jagodami jałowca? W poniższym artykule...
Czym różni się brandy od whisky?
Chcesz uporządkować swoją wiedzę na temat mocnych alkoholi, ale toniesz w powodzi internetowych zabobonów? Niech będzie dla Ciebie pocieszeniem,...
Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa liczba produktów...
Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki trunek, przy...
Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z okresu międzywojennego....
W nazwie koktajlu Old Fashioned (tłum. starodawny) ukryty jest paradoks. Chociaż jest to prawdopodobnie drink historycznie najstarszy, nazywano go “starodawnym” już wtedy, gdy był...
Kahlua dla smakoszy alkoholi może brzmieć nieco obco. Ten słodki meksykański kawowy likier, który wywodzi się z Meksyku, jest jednak częściej w Waszych drinkach,...
Płonąca Sambuca to bardzo chwytliwa nazwa wśród „imprezowych” atrakcji. Czym jest sama Sambuca? Jak pić Sambuca? Zapraszamy do krótkiej lektury na temat tego...
Jesteś entuzjastą robienia drinków, który został zaproszony na domówkę. Sfatygowany po podwójnej zmianie liczysz na relaks, ale gospodarz radośnie oznajmia gościom, że oto jesteś,...
Margarita, słodko kwaśna jak romans, który kończy się słonym dramatem. Jedna z legend głosi, że drink ten powstał na cześć ukochanej. Możemy się tylko...
Grecja to niewątpliwie kolebka cywilizacji zachodniej. Jej kultura, sztuka, mitologia, nauka czy filozofia wywarły ogromny wpływ na mieszkańców Starego Kontynentu. Członkowie społeczeństwa, które...
Vermouth zwany jest dziś często ulubionym „winem barmanów”. Nie bez powodu, gdyż z kategorii win wzmacnianych to właśnie on jest najczęściej używany do cocktaili na...
Lada dzień przywitamy Nowy Rok, by uczcić ten moment proponuję byśmy wystrzelili kilka korków wina musującego (to godnie zastąpi fajerwerki). Zastanawiasz się Szanowny Czytelniku,...
Sylwester to niepowtarzalna okazja do świętowania. Jak co roku spędzimy go na zorganizowanych imprezach, domówkach czy nawet w plenerze. Poza wykwintnymi potrawami nie może...
Malibu, och, Malibu! Słodki, wyrazisty zapach, klasycznie łączony z mlekiem lub śmietaną i doprawiany cynamonem. Ma swoich fanów na całym świecie - w dowolnym...
Wchodzisz do klubu, gdzie znajomi sączą kolorowe drinki z palemkami, ale Ty jako kierowca nie pijesz, więc prosisz o propozycje dla siebie i dostajesz...
Włochy to jeden z największych producentów alkoholu na świecie. Wśród wszystkich trunków wytwarzanych na płw. apenińskim są kategorie, które pozostają charakterystyczne dla mieszkańców tego...
Andrzejki - magia, przelewanie wosku, świece, noc zabawy i święto wszystkich Andrzejów. Właściwie skąd wzięło się to święto? Według powszechnych źródeł historycznych, wróżby ...
Robi się coraz zimniej, w związku z czym nasze zmarznięte organizmy potrzebują zostać odpowiednio dogrzane. Możemy się ocieplać od zewnątrz nakładając na siebie grube...
Jeżeli jesteś profilerem, znanym z książek Bondy czy Lacha, albo zwykłym analitykiem pracującym dla organów ścigania i masz dość pracy w „budżetówce”, zatrudnij się...
Syndrom dnia następnego, czyli posiłkując się definicją słownikową “złe samopoczucie występujące kilka godzin po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu” w staropolszczyźnie określano mianem kociokwiku. Jakieś...
Perła w koronie. Bardzo często przytaczamy to określenie opisując rzecz, która wybija się na tle pozostałych pośród swojego rodzaju czy kategorii. Mówimy w ten...
Historia zaczyna się w 1934, w Wolfenbüttel gdzieś w Niemczech. Po wielu latach eksperymentów, Curt Mast opracowuje finalny skład trunku, z którego jest zadowolony....
Syntetyczne pytanie na początek. Jaki alkohol kojarzy nam się kiedy myślimy o USA? Oczywiste jest, że pierwszy na myśl przychodzi nam Bourbon lub Rye...
Wielkimi krokami zbliża się tegoroczny Halloween. Moje dzieci już się do niego przygotowały; potworne stroje zostały zakupione, a trasa nawiedzania sąsiadów, celem osiągnięcia korzyści...
Język polski jest niezwykle bogaty, jeśli chodzi o różnorodność słownictwa, natomiast epitetów na określenie przyjemności płynącej z konsumpcji zdaje się być nieskończenie wiele. Czy...
Pink Gin to hit ostatniego lata. Zaraz po tym jak na naszym rynku alkoholowym pojawiły się Lubuski, Beefeater i Gordon’s, półki sklepowe wzbogaciły się...
Gdy w latach 20tych z piany morskiej wyłaniała się z małej wioski rybackiej nowoczesna Gdynia, nieliczni wizjonerzy widzieli oczyma wyobrażani potężne transatlantyki pływające do...
Sztuka tworzenia drinków od pewnego czasu staje się coraz bardziej popularną na świecie. Nie jest już tylko umiejętnością zarezerwowaną dla osób pracujących w gastronomi....
Drinki z arbuzem są idealne na upalne lato. Są rześkie, aromatyczne i co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Arbuz możemy wykorzystać nie tylko jako składnik...
Blue Lagoon czy też Niebieska Laguna jest obok Kamikaze najbardziej rozpoznawalnym niebieskim drinkiem. Swój niebieski kolor zawdzięcza likierowi Blue Curacao. Niektórzy twierdzą, iż produkowany...
Są takie smaki choć poprawnie należy powiedzieć aromaty, które kochamy najbardziej. Oczywiście znajdą się i Ci którzy w nich nie gustują, jednak trzeba spojrzeć...
Grenadyna to drugi najczęściej wykorzystywany syrop w drinkach. Oczywiście pierwszeństwo w zastosowaniu ma tak zwany prosty syrop cukrowy, jednak drugie miejsce słusznie należy się...
Pisco, choć znane od wielu lat polskim turystom odwiedzającym Chile, coraz głośniej daje o sobie znać u nas w kraju. Tylko w obecnym roku ilość importerów Pisco...
Drinki z herbatą to bardzo ciekawy sposób łączenia alkoholu z aromatycznym składnikiem, który zawsze mamy pod ręką. Herbata jest bardzo wdzięcznym składnikiem drinków zwłaszcza...
Margarita nie od dziś uznawana jest za jeden z bardziej orzeźwiających drinków. Wersji tego klasyka można spotkać tysiące. W oryginalnej recepturze tego drinka występuje...
Lato za pasem, warto zatem przypomnieć sobie kilka najlepszych przepisów na drinki z ginem. Gin to nic innego jak wódka aromatyzowana, mniej lub bardziej...
Drinki tropikalne to jedna z częściej wyszukiwanych pozycji. W wynikach wyszukiwania zazwyczaj znajdą się karaibskie drinki takie jak Pińa Colada, Daiquiri czy Mohito. Co, jednak jeżeli zwrócimy głowę w drugą stronę...
W Polsce gości tradycyjnie wita się chlebem i solą. Ministerstwo Gospodarki uznało jednak, że to zbyt skromne powitanie i wprowadziło rozporządzenie, zgodnie z którym na polskich lotniskach zagranicznych pasażerów wita się chlebem i… wódką. Fakt, że rozporządzenie dotyczy tylko cudzoziemców nie jest w smak niektórym naszym rodakom, którzy sami chcieliby być witani równie serdecznie.
Fani serialu „Sex and the City” na pewno nie mieli problemu z odgadnięciem, skąd pochodzi ten fragment konwersacji. Tak, Cosmopolitan swój światowy rozgłos zawdzięcza w dużym stopniu udziałowi w wyżej wymienionym serialu, bo przecież wielkim dziełem sztuki to on nie jest.
Whiskey Sour to najprostszy do przygotowania drink z grona tych najchętniej wybieranych w barach (oczywiście nie licząc whiskey neat, czyli podawanej w formie czystej). Whiskey Sour jest również łatwym do przygotowania w domu, w swojej najprostszej wersji stanowi połączenie whiskey, soku z cytryny i cukru w proporcjach 4:2:1. Poniżej prezentujemy 7 naszych ulubionych i wartych wypróbowania „wariacji” na Whiskey Sour.
Pisco to alkohol, który dopiero od niedawna zaczyna mocniej pokazywać się na naszym rynku. Warto zatem przytoczyć najważniejsze wydarzenia historyczne, które przyczyniły się do...
Moda na alternatywne metody parzenia kawy trwa w naszym kraju na dobre. Nie wystarcza już kawa z expresu, teraz w modzie są aeropress, chemex, dripper, frenchpress czy syfon. Alkoholowe drinki z kawą znane były od wieków, teraz przyszedł czas na drinki z „alternatywami”.
Negroni to drink, który obecnie bije rekordy popularności. Jest najchętniej rekomendowanym drinkiem przez barmanów i drugim najchętniej zamawianym przez Gości barowych. Historia powstania Negroni sięga początków XX w. i głosi, iż drink ten, był ewolucją popularnego we Włoszech Americano. Obecnie możemy obserwować wielki powrót Negroni, jednocześnie wiodące koktajlbary starają się propagować swoje wariacje na tym klasyku.
Walczące koguty, a może tajemnicza księżniczka? Jak to się stało, że pite przez miliony osób każdego wieczoru mieszanki alkoholowe, nazywają się cocktail?
Jak powszechnie wiadomo, kocham dobre koktajlbary i wszystko to, co wokół nich się kreci, zwłaszcza wyborne koktajle i wysokiej klasy gościnność. Oczywiście, nie jestem w stanie odwiedzić wszystkich miejsc, które bym chciał, jednak do tych, do których było mi po drodze, zajrzałem i starannie wszystko zbadałem. Czas w związku z tym na pewne podsumowanie recenzji koktajlbarów odwiedzonych przeze mnie w Polsce w 2018 roku. Bilans barów hotelowych już niedługo w oddzielnym raporcie.
Odpowiedź na powyższe pytanie jest prosta – wszystko. Barów, klubów, pijalni i wszelakich innych przybytków serwujących alkohol i drinki jest bardzo wiele. W związku z tym zróżnicowanie oferty będzie ogromne. Przewidywanie tego, czego możemy się spodziewać w polskich barach w roku 2019 jest jak wróżenie z fusów, dlatego zawężę swoje spiskowe teorie do najbliższych memu sercu koktajl barów.
Czasem wydaje się, że wszystko już było i wszystkie możliwe barmańskie wymysły już poznaliśmy. Jednak życie lubi zaskakiwać, a barmani wymyślają nowe drinki z...
Zazwyczaj gdy świętujemy urodziny raczymy się wódeczką i przeróżnymi zakąskami. Co bardziej wymagający decydują się kupić z tej okazji szampana. Jednak gdyby przyszło nam celebrować rocznicę urodzin będąc na wojnie najprawdopodobniej pilibyśmy coś innego.
„Whisky Soda please” – o taki cocktail prosi angielski książę, siadający przy stole w warszawskim lokalu „Alhambra”. Scena pochodzi z filmu „Co mój mąż robi w nocy” z 1934 roku. Znaczna część filmu nakręcona została w „Alhambrze”, która w 1934 roku mieściła się przy Belwederskiej 15. Rewelacyjnie został pokazany tamtejszy cocktail bar oraz mikserzy, którzy na pewno wiedzieli jak przygotować whisky soda. Wiedzieli ale skąd? Dziś postaram się Wam opowiedzieć o polskich poradnikach dla barmanów lub inaczej o publikacjach z recepturami na cocktaile.
Sylwester, czyli czas robienia postanowień noworocznych. Mój bar spieszy z pomocą i podsuwa kilka propozycji takich postanowień, oczywiście utrzymanych w naszym stylu…
Wiadomo już, że smartfony zrewolucjonizowały świat. Szef może robić nam wyrzuty, że nie sprawdziliśmy w piątek o północy mejla, mówiąc, że przecież mieliśmy dostęp do poczty poprzez telefon. Ponadto facebook jest cały czas w zasięgu ręki i ludzie są tak zajęci rozdzielaniem lajków, że przestali ze sobą rozmawiać w realu. O ciągłym robieniu zdjęć i filmów nie warto nawet wspominać...
Przez cały rok w dziecięcych latach wmawiano nam abyśmy byli grzeczni, bo inaczej Święty Mikołaj do nas nie przyjdzie i nic nie znajdziemy pod choinką, bądź dostaniemy - ale rózgę lub węgiel. Czasem braliśmy sobie to do serca, a czasem nie. I tak samo prezenty bywały czasem „bardziej lepsze”, a czasem mniej.
„Przygotowując koktel musimy mieć naczynie do kokteli (mikser – czyli puszka metalowa) Do naczynia kładziemy drobno tłuczonego lodu, leje się odpowiednie dodatki, które wywołują szum. Po dodaniu wszystkich dodatków szybko rusza się naczyniem z czego powstaje mieszanina szumiąca”. Tak opisał shaker jak i jego zastosowanie Władysław Bawarski w swoim poradniku barmańskim „ Napoje francuskie, amerykańskie, wiedeńskie, angielskie” z 1930 roku. Jak wiecie z poprzedniego artykułu cocktail shaker narodził się w XIX w Stanach Zjednoczonych. W pierwszych dekadach wieku XX jego popularność była ogromna a w Europie shakery produkowane były m.in. w Niemczech, Francji, Czechosłowacji czy Anglii. Szał na cocktaile nie ominął też naszej ojczyzny. Dodatkowo aby nie być w tyle i dobrze zarobić na cocktailowej modzie polskie firmy zaczęły produkować cocktail shakery i tak powstały piękne i niezwykle rzadkie obecnie przedmioty poszukiwane przez kolekcjonerów oraz barmanów.
Istnieje wiele barów inspirowanych pisarzami oraz ich dziełami. Jednym z nich jest The Hobbit Bar, położony niedaleko Southampton Univeristy przy Bevois Valley Road w południowej Anglii.
Dobrze wiadomo o tym, że mocne alkohole rozgrzewają pijące je osoby. Spróbujmy jednak na moment odwrócić ten proces, niechaj to pijący zwiększają temperaturę mocnych alkoholi.
Przez lata wokół piwa narosło wiele legend i mitów. Dotyczą one zarówno jego produkcji, jak i samych właściwości napoju. Każdy piwosz zachwycający się harnoldem wysokochmielonym będzie chciał nam wmówić, że piwo to jego paliwo i jest najzdrowszym napojem, bo już przecież w średniowieczu podawano je dzieciom, co by duże rosły. Dziś postaramy się zadać kłam mitom na temat wartości prozdrowotnych piwa, ale też, w większości, przedłożyć kilka faktów o korzystnych właściwościach tego trunku na nasze zdrowie i samopoczucie.
Przypuszczalnie najbardziej rozpoznawanym filmowym koktajlem na świecie jest Martini, wstrząśnięte niezmieszane, które regularnie i ze smakiem popijał James Bond. Ciekawe, czy podobny efekt udałoby się uzyskać, gdyby nie zmieniono w ostatniej poprawce do przygód agenta 007, oryginalnie planowanego ginu z tonikiem na teraz już kultowe ,Martini ...
Przedstawiamy drugą cześć mitów dotyczących alkoholu. Obalmy je!
1. Napoje energetyzujące dodają alkoholowi skrzydeł
Niektórzy amatorzy koktajli robionych na bazie napojów energetyzujących twierdzą, że takie mikstury...