Poradniki Aperol Spritz oraz inne przepisy na drinki

Aperol Spritz oraz inne przepisy na drinki

Aperol, do niedawna mało rozpoznawalny trunek, od pewnego czasu robi wielką furorę w naszym kraju. Sam produkt, podobnie jak i flagowy Spritz znane jednak były już od dawna w Europie Południowej. Aperol  powstał w 1919 roku i miał spełniać funkcję lekkiego aperitifu pitego w formie czystej przed posiłkiem. W latach 50-tych ubiegłego wieku opracowano drink na bazie Aperolu, który zawładnął podniebieniami konsumentów. Tym drinkiem był Aperol Spritz. Jakieś dziesięć lat temu modnym stało się u nas w kraju picie Aperol Spritz i choć drink ten w zależności od lokalu może różnić się przepisem, to jednak charakter zachowuje ten sam. Aperol to jednak nie tylko Spritz, ma on zastosowanie w bardzo wielu rożnych przepisach na drinki.

Aperol Spritz – przepis oryginalny

Ile barów świata, tyle wariacji na punkcie tego drinka. Najczęściej spotykanym przepisem jest jednak ten, którego proporcje łatwo jest zapamiętać: 3 części Prosecco, 2 części Aperol i 1 część wody gazowanej. Do kieliszka od wina wypełnionego lodem wlewamy Prosecco i Aperol, mieszamy delikatnie i dolewamy na wierzch wodę gazowaną. Dekorujemy kawałkiem pomarańczy. Oryginalny przepis możemy oczywiście modyfikować łącząc składniki drinka w równych proporcjach lub w takich jakie najlepiej nam odpowiadają. Ciekawym jest serwowanie Aperol Spritz z długim paskiem zielonego ogórka, który dodatkowo dodaje świeżości do naszego drinka.

The Lighter Side – przepis na drink z Aperolem

Aperol to oczywiście nie tylko Spritz. Jego podobieństwo do mocniejszego i bardziej wyrazistego Campari powoduje iż swobodnie można go wykorzystywać w drinkach flagowych dla Campari takich jak Negroni, Milanese czy Dolce Havana. Aperol nie jest jednak tylko delikatniejszym bratem Campari, sam posiada unikalne aromaty, które odpowiednio podbite powodują iż jest niezastąpiony w bardzo wielu kompozycjach.

  • 40 ml Bourbon Whiskey
  • 10 ml Aperol
  • 5 ml likier brzoskwiniowy
  • 3 dashe Angostura Bitter

Wszystkie składniki należy wymieszać z lodem w szklanicy barmańskiej, a następnie odcedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Najlepiej dekorować skórką z cytryny.

212 Cocktail – przepis na drink z Aperolem

Najtrudniejszym w zapamiętywaniu drinków są chyba proporcje. Jednak jeżeli nazwą drinka jest udział proporcjonalny jego składników, to zapamiętanie przepisu nie jest już takie trudne. 212 Cocktail jest bardzo łatwym i nie skomplikowanym drinkiem, który możemy przemienić na wersję 212 Royal dolewając do oryginalnej wersji odrobinę wytrawnego wina musującego na wierzch. Poniżej przepis na mniej znany ale rewelacyjny drink z Aperolem.

  • 212 Cocktail
  • 2 części (40 ml)Tequila Reposado
  • 1 część (20ml) Aperol
  • 2 części (40 ml) sok grejpfrutowy

Wszystkie składniki należy mocno wstrząsnąć w szejkerze z lodem i odcedzić do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Do dekoracji najlepiej użyć cząstkę limonki. 

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,151ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...