Artykuły Alkohol starzony w kosmosie

Alkohol starzony w kosmosie

Kiedyś w kosmos wysyłano zwierzęta, by sprawdzić jak sobie poradzą w tak specyficznych warunkach. Potem zaczęli latać tam ludzie. Teraz wysyłają za nimi alkohol. Nie do degustacji, ale do badań naukowych. W sierpniu tego roku na Międzynarodową Stację Kosmiczną zabrano w kosmos na bezzałogowym pokładzie HTV – 5 pięć rodzajów whisky z firmy Suntory Holding Limited, która uznawana jest za najstarszy i najlepszy tego typu trunek japoński.

Po co whisky leci do gwiazd? Japończycy postanowili zmienić warunki starzenia whisky na totalnie odwrotne do tych tradycyjnych, by sprawdzić w jaki sposób zmieni się jej smak i aromat. Do tej pory, w warunkach ziemskich chodziło o to, by whisky leżakowała w jednym miejscu i temperaturze. Ziemska grawitacja powoduje, że cięższy alkohol spada na dół beczki. Z kolei whisky wystrzelona w kosmos ma starzeć się bez grawitacji. Eksperyment potrwa przez dwa lata. Po powrocie próbki przejdą szereg skomplikowanych badań, między innymi jądrowy rezonans magnetyczny. Zostaną porównane z identycznymi próbkami tej samej whisky, która nie miała tyle szczęścia i została na Ziemi.

O dziwo, Japończycy, nie są pierwsi, którzy wpadli na taki pomysł. W 2011 roku producenci szkockiej whisky Ardbeg zrobili dokładnie to samo, dodając jeszcze do słodu Ardbega kawałki dębowego drewna palonego. Próbki wróciły na Ziemię 12 września 2014 roku. Sonda z alkoholowymi próbkami spadła w Kazachstanie. O wynikach badań możecie przeczytać tu.

Dora Rosłońska
Dora Rosłońska
Dora Rosłońska - niezależna dziennikarka i scenarzystka współpracująca z takimi tytułami jak Kukbuk, Newsweek oraz TVP1, TVP2. Tajniki barmaństwa poznała w MSBiS oraz podczas pracy jako event manager w jednym z warszawskich klubów. Pisanie i sympatię do barmańskiej sztuki połączyła w „Moim Barze”.

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,151ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...