ArtykułyAlkohol a dieta - o drinkach niskokalorycznych cz.II

Alkohol a dieta – o drinkach niskokalorycznych cz.II

W poprzedniej części artykułu przyjrzeliśmy się alkoholom i koktajlom niskokalorycznym o dość niskiej zawartości alkoholu. Wina, cydry, piwo… wszystko super, ale co mają zrobić osoby, które dbają o sylwetkę, a nie wyobrażają sobie sobotniego wieczoru bez ulubionej whisky czy porcji rumu? Wszystko jest do zrobienia! Zapraszam na mini przewodnik po niskokalorycznych drinkach bazujących na mocnych alkoholach.

Ile kalorii ma mocny alkohol?

Z poprzedniej części wiemy już, że 1 g alkoholu etylowego to ok. 7 kcal. Zarówno w kieliszku wódki/rumu/whisky/ginu, jak i porcji wina czy małym piwie mamy tę samą ilość alkoholu – 10 g – chociaż występuje on w nich w różnych stężeniach. Porcja mocnego alkoholu to zwykle 40 ml, co oznacza, że „kielon” naszego ulubionego trunku o wartości 40% ma ok. 70 kcal. W rzeczywistości   wartość ta waha się między 88, a nawet 100 kcal w 40 ml (220-250 kcal/100 ml!). Co raz częściej możemy znaleźć na tylnej etykiecie informację o kaloryczności oraz o składnikach, jakie zostały użyte do produkcji napitku, którego butelkę trzymamy w dłoniach.

Mało kto jednak poprzestanie na jednym – dwóch „czystych” szotach. Zazwyczaj do samego głównego bohatera dobieramy dodatki – soki, napoje gazowane, słodki alkohol. O tłusto-słonych przekąskach nie wspominając! Chyba nie znam nikogo, kto Pornstar Martini „zagryza” owsianym bio ciasteczkiem 😉 Ile niechcianego ładunku kalorycznego możemy na własne życzenie dodać do – i tak już pokaźnej – wartości jednego składnika?

Likiery i syropy vs. niskokaloryczne drinki

Niestety, likiery, kremy naturalne i nalewki wypadałoby pożegnać, kiedy mówimy o niskokalorycznych koktajlach. W likierach ilość cukru dodawana w trakcie produkcji to ok. 200-350g/litr, natomiast w kremach – 300-450 g/litr! Liczby te przekładają się na ok. 15-30 g cukru w porcji 40 ml (!!!). W przeliczeniu na kalorie, wraz z procentową objętością alkoholu w butelce daje nam to od 110 do ponad 200 kcal w porcji! Lepiej dla naszego zdrowia będzie z nich zrezygnować lub poszukać odpowiedników naszych ulubionych słodziaków i sprawdzić, jakie są między nimi różnice.

Robiąc nalewki starajmy się nastawiać je w szczycie sezonu na dany owoc, korzystać z ich naturalnie słodkich odmian i zastępować cukier jego zdrowymi odpowiednikami.

A skoro o cukrze mowa… Biały słodziak ma wiele „fit” odpowiedników. Kilka z nich idealnie nadają się do koktajli! Maltitol i erytrytol mają nawet dziesięciokrotnie mniej kalorii niż kryształ z buraka cukrowego! Dodatkowo, aby je spalić organizm musi zużyć więcej energii niż same dostarczają, co wpływa na ujemny bilans kaloryczny. Ponadto użyte np. w Mojito czy Caipirinhi pomogą nam dłużej cieszyć się chłodnym drinkiem – utrzymują nieco dłużej niską temperaturę niż znany nam cukier, nawet trzcinowy. Ksylitol świetnie zastąpi cukier w likierach, nalewkach i przecierach owocowych, nie podbijając znacznie ich kaloryczności.

Nie zapominajmy o miodzie czy syropie z agawy, lub syropie klonowym.

Sok zamiast Coli – i mam drink niskokaloryczny?

Nie od dziś wiadomo, że napoje gazowane to bomba cukrowa i nie uwzględniamy ich w rankingach zdrowej żywności. W 100 ml płynu znaleźć możemy 10,5 g cukru i „niepozorne” 42 kcal. Z punktu widzenia osoby, która liczy kalorie, mikro- i makroskładniki, wskaźnik ilości cukru w tym wypadku jest zabójczy. Niestety, w większości popularnych soków znanych i dostępnych w dyskontach marek znajdziemy podobną lub nieznacznie niższą wartość w rubryce „cukry”. Jeśli decydujemy się na soki to znowu – sprawdzajmy etykiety!

Mając sposobność używajmy soków świeżo wyciskanych; ich kaloryczność zwykle oscyluje wokół 45 kcal/100 ml dla pomarańczy, a dla grejpfruta ok. 40 kcal/100 ml. Soki z limonki i cytryny to ok. 30 kcal w 100 ml. Chociaż ilość kalorii i cukru jest podobna, to w „wycisku” są to cukry naturalne i wpływają one na nasz organizm z ciut większą korzyścią.

Jeśli już bardzo jesteśmy stęsknieni za bąbelkami muskającymi nasze podniebienie sięgnijmy po tonik (ok.30-35 kcal/100 ml) albo domowe fermenty, jak tepache (fermentowany napój z ananasa), kwasy (np. miodowy, chlebowy) lub piwo imbirowe. Ewentualnie skuśmy się na wino musujące 😉

Cała prawda o drinkach niskokalorycznych

Takowe nie istnieją 😉 Możemy jedynie nie podbijać kalorii lub postarać się je maksymalnie ograniczyć. Najlepiej zrezygnować z soków i softów na rzecz wody gazowanej. Odrobina soku z cytryny czy limonki idealnie będzie balansować słodki smak alkoholu. Jeśli decydujesz się na dodatek słodyczy niech będą to świeże przeciery owocowe lub syropy na bazie zdrowych zamienników cukru. Nie podjadaj! Ale to się odnosi do każdej diety 😉 Nie zapominaj o piciu wody.

Pamiętajcie, proszę, o czytaniu etykiet. A przede wszystkim – nie dajcie się zwariować! Obsesyjne licznie kalorii odbiera przyjemność spędzania czasu z najbliższymi i celebrowania chwil… Małe grzeszki są dozwolone, a wręcz wskazane! Zrób mocniejszy trening lub odpuść sobie serniczek cioci Bożeny, a wszechświat jakoś to wyrówna 😉

Drinki niskokaloryczne na mocnych alkoholach

Tom Collins

Potrzebne składniki:

  • 40 ml ginu
  • 10 ml sok z cytryny
  • 10 ml sok z limonki
  • 20 ml syrop z erytrytol
  • 80 ml wody gazowanej

Sposób przygotowania:

Przygotuj syrop – 100 g erytrytolu rozpuść w 100 ml gorącej wody. Przestudź.

Gin, soki z cytrusów i syrop z ertyrytolu wlej do szejkera/słoika. Dodaj lód i energicznie wstrząśnij. Przelej miksturę do wysokiej szklanki wypełnionej lodem i uzupełnij wodą gazowaną. Do dekoracji użyj dwóch plastrów cytryny.
Kcal: ok. 120 kcal

Moscow Mule

Potrzebne składniki:

  • 50 ml wódka
  • Pół limonki
  • 150 ml piwo imbirowe

Sposób przygotowania:

Blaszany kubek/wysokie szkło uzupełnij lodem. Wlej po kolei wódkę, wciśnij limonkę i uzupełnij piwem imbirowym. Udekoruj ćwiartką limonki.

Kcal: 153 kcal

Hot Toddy

Potrzebne składniki:

  • 40 ml whiskey
  • 20 ml sok z cytryny
  • Łyżka miodu
  • Wrzątek

Sposób przygotowania:

Do szklanki z uchem/kubka wlej sok z cytryny, miód i whiskey. Wymieszaj. Dolej wrzątek, zamieszaj 2 razy. Wrzuć laskę cynamonu lub pół plastra pomarańczy z wbitymi goździkami.

Caipirinha

Potrzebne składniki:

  • 40 ml Cachaça
  • 20 ml syrop z agawy
  • 2 ćwiartki limonki

Sposób przygotowania:

Do szklanki, w której podasz koktajl wrzuć ćwiartki limonki i dodaj syrop z agawy. Używając muddlera ugnieć limonkę z syropem, zasyp lodem kruszonym. Delikatnie wlej Cachaçę, zamieszaj łyżką barmańską i ponownie uzupełnij lodem kruszonym. Gotowe!

Mojito

Potrzebne składniki:

  • 40 ml rumu
  • 3 łyżki maltitolu/erytytolu/ksylitolu (wedle preferencji)
  • 2 ćwiartki limonki
  • 6 listków mięty
  • Woda gazowana

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki, w której będziemy serwować koktajl wrzuć limonkę. Zasyp ją wybranym odpowiednikiem cukru i używając muddlera ugnieć limonkę z „cukrem”. Dodaj miętę. Uzupełnij szklankę kruszonym lodem, dodaj rum i odrobinę wody gazowanej. Używając łyżki barmańskiej wymieszaj składniki w szklance. Ponownie uzupełnij szkło kruszonym lodem. Udekoruj swojego drinka szczytem mięty i ćwiartką limonki.

Angelika Leśniewicz
Barman, absolwentka Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów. Zanim trafiła na stołeczne salony zbierała doświadczenie w nadmorskich kurortach i Gdańsku w hotelach, klubach i restauracjach. Cztery lata fizyki technicznej zrobiła w dwa dni 😉 Przez długi czas związana była z warszawskim cocktailbarem Kita Koguta, obecnie kieruje barem w Niewinnych Czarodziejach 2.0 na Powiślu. Od 2019 r wykładowca i trener w MSBiS. Konkursowo zadebiutowała w 2019 r w World Class Competition, gdzie dostała się do top 30. polskich barmanów jako najmłodsza uczestniczka. Mol książkowy, miłośniczka czekolady, tatuaży i dobrego Old Fashioned. Gaduła jakich mało, pragnie, aby goście odwiedzający ją w lokalu czuli się jak w domu.

Obserwuj nas:

12,216FaniLubię
16,527ObserwującyObserwuj
144,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: