Artykuły Alkogadżet - Beer Foamer

Alkogadżet – Beer Foamer

Puszysta, biała, gęsta … Mowa o koronie piwa, czyli piance. Jak się okazuje, oprócz efektów wizualnych, piana również podnosi walory smakowe naszego piwa. Izoluje piwo przed dostępem tlenu, tym samym chroni napój przed zbyt szybką utratą zapachu i smaku. Piana pozwala nam cieszyć się dłużej smakiem i aromatem trunku.

Dlaczego w moim piwie nie ma piany?

Jak podaje Polski Portal Piwowarski, sposób serwowania oraz samo naczynie (szklanka, kufel) mają niebagatelny wpływ na pienistość piwa:

“Przede wszystkim należy pamiętać, że nawet śladowe ilości tłuszczu potrafią “zgasić” pianę. Najlepiej więc unikać mycia szklanek do piwa razem z pozostałymi naczyniami, a także wycierania wnętrza kufla ścierką stosowaną do innych naczyń. Lepiej pozostawić szklankę do wyschnięcia lub nalać piwo do mokrej szklanki. Nie bez znaczenia jest też kształt naczynia – najlepiej pianę eksponują wysokie, wąskie szklanki (np. szklanki do piwa Weizenbier). Ponadto niektóre pokale (np. Palm) mają na dnie specjalny grawer, dzięki któremu z dna cały czas unoszą się pęcherzyki gazu tworzące na powierzchni piwa pianę przez cały czas konsumpcji.Ważny jest też sposób nalewania piwa do szklanki. Najpierw około 2/3 objętości butelki nalewamy do szklanki po jej ściance, odczekujemy chwilę, aż piana się umocni i wlewamy powoli, z góry resztę piwa. Dość istotna informacja dla osób myjących szklanki w zmywarkach – środki nabłyszczające również mogą osłabiać pianę.”

photo: store.menudesignshop.com
photo: store.menudesignshop.com

Duńska marka Menu zaprojektowała gadżet, który pomoże zapobiec przykrej, ‘bezpiankowej’ sytuacji; spieniacz został wykonany z stali nierdzewnej oraz tworzywa, pokrytego miedzią. Jest bardzo prosty w obsłudze: wystarczy wlać do spieniacza 1/4 zawartość butelki piwa, zamknąć pokrywę spieniacza i włączyć urządzenie. Piwo z butelki przelać do szklanego naczynia, a następnie delikatnie uzupełnić je gotową pianką.

W sumie… czemu nie? Taki gadżet napewno ładnie wygląda w domowym barku.

Zakupu oryginalnego spieniacza możesz dokonać bezpośrednio u producenta tutaj. Kilka polskich sklepów internetowych też ma ten produkt w swojej ofercie m.in. fabrykaform.pl.

Obserwuj nas:

8,747FaniLubię
7,157ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...