Alexandra

Panna Alexandra to nic innego jak kawa z prądem na zimno. Połączenie rumu, kawy i śmietanki jest bardzo przyjemne i daje niezłego kopniaka. Koktajl ten świetnie sprawdzi się jako opcja deserowa. Dodatek pasteryzowanego białka kurzego sprawi, że koktajl zyska aksamitną strukturę i będzie rozpływał się w ustach.

Składniki:

  • 45 ml Navy rum
  • 30 ml likieru kawowego
  • 30 ml śmietanki 30%
  • 7.5 ml pasteryzowanego białka kurzego (opcjonalne)

Sposób przygotowania:

Zacznij od wypełnienia kieliszka lodem lub wstawienia go do zamrażarki na kilka minut. W tym czasie przygotuj wszystkie potrzebne akcesoria. Do odmierzenia dokładnych ilości użyj jiggera lub miarki kuchennej. Do szejkera wypełnionego lodem wlej wszystkie składniki i energicznie wstrząśnij. Przelej tak przygotowanego drinka do schłodzonego kieliszka. Podpowiedź: Szejker możesz zastąpić dużym słoikiem. Wsyp do niego lód, następnie wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i wstrząśnij. Koktajl możesz udekorować odrobiną startej gałki muszkatołowej.

Obserwuj nas:

6,987FaniLubię
3,342ObserwującyObserwuj
52,042SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Iluzja – recenzja

Nic, co jest zbyt zimne lub zbyt ciepłe w pełni nie odda swojego smaku czy charakteru. Lokal, który jako pierwszy wybrałem do...

Loreta Bar – recenzja

Kobiety takiej, jak ona brakowało na warszawskiej mapie barowej. Przypuszczalnie, można natknąć się gdzieś na zbliżone stylem do niej, ale nie spotkałem...

Sztuka tworzenia drinków – jak zacząć?

Sztuka tworzenia drinków od pewnego czasu staje się coraz bardziej popularną na świecie. Nie jest już tylko umiejętnością zarezerwowaną dla osób pracujących...

Szklarnia – recenzja

Jeżeli kiedykolwiek miałbym przenieść się do pięknego miasta Wrocław, wizja codziennego odwiedzania tego lokalu na pewno pomogłaby mi w podjęciu takiej decyzji....

Instagram: