Panna Alexandra to nic innego jak kawa z prądem na zimno. Połączenie rumu, kawy i śmietanki jest bardzo przyjemne i daje niezłego kopniaka. Koktajl ten świetnie sprawdzi się jako opcja deserowa. Dodatek pasteryzowanego białka kurzego sprawi, że koktajl zyska aksamitną strukturę i będzie rozpływał się w ustach.
Składniki:
- 45 ml Navy rum
- 30 ml likieru kawowego
- 30 ml śmietanki 30%
- 7.5 ml pasteryzowanego białka kurzego (opcjonalne)
Sposób przygotowania:
Zacznij od wypełnienia kieliszka lodem lub wstawienia go do zamrażarki na kilka minut. W tym czasie przygotuj wszystkie potrzebne akcesoria. Do odmierzenia dokładnych ilości użyj jiggera lub miarki kuchennej. Do szejkera wypełnionego lodem wlej wszystkie składniki i energicznie wstrząśnij. Przelej tak przygotowanego drinka do schłodzonego kieliszka. Podpowiedź: Szejker możesz zastąpić dużym słoikiem. Wsyp do niego lód, następnie wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i wstrząśnij. Koktajl możesz udekorować odrobiną startej gałki muszkatołowej.