Poradniki Alasz, Kummel, Akvavit. Jak zrobić domowy likier kminkowy?

Alasz, Kummel, Akvavit. Jak zrobić domowy likier kminkowy?

Likier kminkowy to jeden z ciekawszych wariantów likierów. Słodkich alkoholi, zarówno tych mocnych, jak i tych o obniżonej zawartości alkoholu. Wytwarzanie likierów znane było od zarania dziejów. Alkohol aromatyzowano owocami, ziołami i wszelkimi przyprawami między innymi takimi, jak kminek. Najbardziej znanymi przedstawicielami kminkówek są Akvavit, Kummel i Alasz, które również w łatwy sposób można zrobić w domu i delektować się własnym likierem kminkowym.

Kummel

Kummel, to przykład kminkówki powstałej w XVI wieku na terenie Niderlandów. Producentem pierwszych wersji Kummel był, nie kto inny, jak Lucas Bols jeden z bardziej znanych producentów Genever, likierów i innych trunków. Kummel jak większość likierów kminkowych powstaje poprzez połączenie alkoholu (zbożowy lub ziemniaczany) z ziołami. Dominującym oczywiście jest kminek. Obecnie największym konsumentem Kummel są Niemcy.

Akvavit

Akvavit to skandynawski alkohol powstający z połączenia alkoholu zbożowego lub ziemniaczanego z ziołami i przyprawami. Najczęściej wykorzystywane to anyż, kardamon, koper, skórki cytrusowe i oczywiście kminek. Metody przygotowywania Akvavitu różnią się w zależności od kraju produkcji, jak i producenta. Na przykład duński producent Aalborg destyluje swój Akvavit z bursztynem. Norweskie Akvavity mogą zaś być długo starzone w beczkach dębowych.

Alasz

Alasz jest najmłodszym spośród wymienionych likierów kminkowych. Powstanie Alasz datuje się na rok 1823 kiedy to rozpoczęto jego produkcję w majątku Allash (stąd nazwa) na Łotwie w okolicach Rygi. Stamtąd jego sława dotarła do Europy Środkowej. Do produkcji wykorzystuje się, poza kminkiem i innymi przyprawami, migdały i skórki pomarańczy. 

Jak zrobić domowy likier kminkowy?

Likier kminkowy ma bardzo wiele zastosowań. Najczęściej wykorzystywany jest jednak, jako digestif, czyli trunek łagodzący skutki przejedzenia. Podawany po posiłku wspiera trawienie oraz pozostawia odświeżające wrażenie w ustach. Poniżej przedstawiamy przepis jak zrobić domowy likier kminkowy.

Potrzebne składniki:

  • 1l spirytusu
  • 1l wody
  • 1kg cukru
  • ¼ szklanki kminku
  • 6 gorzkich migdałów
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 ziarnko kardamonu
  • Starta skórka z jednej pomarańczy

Sposób przygotowania:

W moździerzu rozgnieć kminek, anyż, kardamon i migdały. W rondelku zagotuj cukier z wodą. Dodaj do niego przyprawy oraz skórkę z pomarańczy. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj spirytus i przelej do wyparzonego słoja. Odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Następnie przefiltruj przez gazę i rozlej do wyparzonych butelek. Odstaw na minimum miesiąc do pełnej maceracji. Miłej zabawy!

Obserwuj nas:

8,739FaniLubię
7,143ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...