Poradniki Alasz, Kummel, Akvavit. Jak zrobić domowy likier kminkowy?

Alasz, Kummel, Akvavit. Jak zrobić domowy likier kminkowy?

Likier kminkowy to jeden z ciekawszych wariantów likierów. Słodkich alkoholi, zarówno tych mocnych, jak i tych o obniżonej zawartości alkoholu. Wytwarzanie likierów znane było od zarania dziejów. Alkohol aromatyzowano owocami, ziołami i wszelkimi przyprawami między innymi takimi, jak kminek. Najbardziej znanymi przedstawicielami kminkówek są Akvavit, Kummel i Alasz, które również w łatwy sposób można zrobić w domu i delektować się własnym likierem kminkowym.

Kummel

Kummel, to przykład kminkówki powstałej w XVI wieku na terenie Niderlandów. Producentem pierwszych wersji Kummel był, nie kto inny, jak Lucas Bols jeden z bardziej znanych producentów Genever, likierów i innych trunków. Kummel jak większość likierów kminkowych powstaje poprzez połączenie alkoholu (zbożowy lub ziemniaczany) z ziołami. Dominującym oczywiście jest kminek. Obecnie największym konsumentem Kummel są Niemcy.

Akvavit

Akvavit to skandynawski alkohol powstający z połączenia alkoholu zbożowego lub ziemniaczanego z ziołami i przyprawami. Najczęściej wykorzystywane to anyż, kardamon, koper, skórki cytrusowe i oczywiście kminek. Metody przygotowywania Akvavitu różnią się w zależności od kraju produkcji, jak i producenta. Na przykład duński producent Aalborg destyluje swój Akvavit z bursztynem. Norweskie Akvavity mogą zaś być długo starzone w beczkach dębowych.

Alasz

Alasz jest najmłodszym spośród wymienionych likierów kminkowych. Powstanie Alasz datuje się na rok 1823 kiedy to rozpoczęto jego produkcję w majątku Allash (stąd nazwa) na Łotwie w okolicach Rygi. Stamtąd jego sława dotarła do Europy Środkowej. Do produkcji wykorzystuje się, poza kminkiem i innymi przyprawami, migdały i skórki pomarańczy. 

Jak zrobić domowy likier kminkowy?

Likier kminkowy ma bardzo wiele zastosowań. Najczęściej wykorzystywany jest jednak, jako digestif, czyli trunek łagodzący skutki przejedzenia. Podawany po posiłku wspiera trawienie oraz pozostawia odświeżające wrażenie w ustach. Poniżej przedstawiamy przepis jak zrobić domowy likier kminkowy.

Potrzebne składniki:

  • 1l spirytusu
  • 1l wody
  • 1kg cukru
  • ¼ szklanki kminku
  • 6 gorzkich migdałów
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 ziarnko kardamonu
  • Starta skórka z jednej pomarańczy

Sposób przygotowania:

W moździerzu rozgnieć kminek, anyż, kardamon i migdały. W rondelku zagotuj cukier z wodą. Dodaj do niego przyprawy oraz skórkę z pomarańczy. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj spirytus i przelej do wyparzonego słoja. Odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Następnie przefiltruj przez gazę i rozlej do wyparzonych butelek. Odstaw na minimum miesiąc do pełnej maceracji. Miłej zabawy!

Obserwuj nas:

7,247FaniLubię
3,813ObserwującyObserwuj
57,500SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Shoku – recenzja

Nazwa tego lokalu w języku japońskim oznacza posiłek, a być tutaj, to cieszyć się dobrym jedzeniem w dobrym towarzystwie. Miejsce to tak...

Soju – co to jest, jak i z czego jest wytwarzane oraz jak pić?

Soju to koreański, tradycyjny alkohol będący najlepiej sprzedającym się alkoholem na świecie. Tak, nie wódka, whisky czy rum, a soju jest numerem...

Jak zrobić domowy bitters?

Ktoś kiedyś powiedział, iż „dodanie bittersa do koktajlu to jak nasypanie piasku do słoja z kamieniami – wypełni on wszelkie zakamarki i...

Miejscówka – recenzja

Dawno nie było mi tak trudno zabrać się do napisania recenzji lokalu, jak tym razem. Zazwyczaj z miejsca wiem co napisać, a...