Air Mail

Połączenie złotego rumu z sokiem z limonki i pomarańczowym jest rewelacyjne. Natomiast po dodaniu szampana otrzymujemy Air Mail, czyli wyjątkowo wytworny koktajl. Przepis na ten drink pochodzi z 1949 roku z magazynu Esquire Handbook for Hosts, a nazwa została nadana na cześć poczty lotniczej.

***

Air Mail – Przepis

  • 40 ml rumu złotego
  • 40 ml szampana
  • 20 ml soku pomarańczowego
  • 20 ml soku z limonki

Sposób przygotowania:

Kieliszek, w którym podasz koktajl wstaw na kilka minut do zamrażarki lub wypełnij lodem i odstaw w celu schłodzenia. Do szejkera nasyp lodu, wlej odpowiednie ilości złotego rumu, soku z pomarańczy oraz soku z limonki i energicznie wstrząśnij. Do odmierzenia składników użyj jiggera lub miarki kuchennej – pomoże Ci to zachować recepturę koktajlu, a co za tym idzie idealny smak. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź koktajl do schłodzonego kieliszka (bez lodu). Na samym końcu wlej szampana. Jako dekoracji użyj gałązkę mięty. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here