Poradniki Jak zrobić likier jajeczny? Advokaat, Eggnog, Ajerkoniak

Jak zrobić likier jajeczny? Advokaat, Eggnog, Ajerkoniak

Ajerkoniak, to chyba najczęściej przygotowywany domowy likier. Można oczywiście kupić wszelkiej maści rodzimej produkcji likiery jajeczne, holenderski Advocaat, czy amerykański Eggnog, ale nic nie zastąpi, w jakości i smaku, likieru własnej roboty. Poniżej prezentujemy recepturę, którą sprawdziliśmy niejednokrotnie i którą mamy zamiar wykorzystać ponownie w najbliższe święta.

Advocaat

Etymologia słowa jest dwojaka. Niektóre źródła twierdzą, iż nazwa pochodzi od awokado, przy użyciu którego wytwarzano alkoholowy likier na Holenderskich Antylach w XVII wieku. Druga stawiana teza mówi, iż nazwę Advocaat wziął stąd, iż był ulubionym napitkiem prawników, którzy mieszaniną jajek i alkoholu leczyli strudzone rozprawami sądowymi gardła. Oryginalny holenderski Advocaat powstaje z połączenia utartych z cukrem żółtek i brandy. Może być wzbogacany aromatycznie wanilią, czekoladą, czy kawą.

Eggnog

Eggnog to typowo amerykańska wersja likieru jajecznego, spożywana głównie w okresie świątecznym. Sprzedawana w kartonach, podobnych do tych od mleka, popularna jest w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, a nawet Australii. Produkowana przy użyciu jajek, cukru i śmietanki wspartych rumem, whiskey lub brandy. Bardzo często aromatyzowany jest dodatkowo gałką muszkatołową lub cynamonem.

Ajerkoniak

Obok Advocaat, Eggnog czy niemieckiego Eierlikor, polski Ajerkoniak jest najczęściej wspominanym jajecznym likierem w światowych publikacjach. Oczywiście wszędzie zaznaczane jest, iż bazowym alkoholem jest rodzima wódka. My dobrze wiemy, że w domowych kuchniach, często przygotowuje się Ajerkoniak na spirytusie lub na bimbrze.

Jak zrobić Ajerkoniak?

Zaletą Ajerkoniaku jest nie tylko jego niepowtarzalny smak, ale również unikalna konsystencja. Przygotowując w domu Ajerkoniak należy dokładnie przestrzegać miar oraz wskazówek, co do wykonywania kolejnych czynności.

Potrzebne składniki:

  • 8 żółtek (wysokiej jakości kurzych jaj)
  • 200g cukru
  • 2 laski wanilii
  • 350 ml alkoholu (nam najlepiej smakuje brandy lub ciemny rum)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Przekrój laski wanilii wzdłuż. Wyjmij nasiona i przełóż do metalowej miski. Dodaj żółtka i cukier. Wszystko połącz mikserem przez około 3 minuty, aż do osiągnięcia regularnej konsystencji. Następnie, nadal mieszając, dodawaj powoli alkohol. Miskę połóż na garnek z gotującą się wodą i mieszaj do uzyskania trwałej gęstości. Dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Przelej do wyparzonej butelki i przechowuj w lodówce. 

Miłej zabawy!

Obserwuj nas:

9,333FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
103,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Mała Sztuka – recenzja

Rok rocznie jestem pod coraz większym wrażeniem Gdańska. Miasto, przynajmniej, jeżeli chodzi o kwestię gastronomiczną, rozwija się w zawrotnym tempie. Z roku...

Bourbon – Legendarny trunek Ameryki. Część 1

American Whisky – pochodzenie, historia, narodziny oraz podział. Często spotykam się z pytaniem: „Czy bourbon to whisky?” Tak, zdecydowanie....

Paloma nad Wisłą – recenzja

Zazwyczaj wchodząc do nowego lokalu najpierw zwracamy uwagę na wystrój, muzykę, czy zaopatrzenie baru (choć w tym ostatnim wypadku może to tylko...

Ray – recenzja

Ray to kolejny koktajlbar, który odwiedziłem podczas mojej krótkiej wizyty w Szczecinie. Usytuowany jest w kamienicy w samym środku rozrywkowej części zachodniopomorskiej...