Poradniki Jak zrobić likier jajeczny? Advokaat, Eggnog, Ajerkoniak

Jak zrobić likier jajeczny? Advokaat, Eggnog, Ajerkoniak

Ajerkoniak, to chyba najczęściej przygotowywany domowy likier. Można oczywiście kupić wszelkiej maści rodzimej produkcji likiery jajeczne, holenderski Advocaat, czy amerykański Eggnog, ale nic nie zastąpi, w jakości i smaku, likieru własnej roboty. Poniżej prezentujemy recepturę, którą sprawdziliśmy niejednokrotnie i którą mamy zamiar wykorzystać ponownie w najbliższe święta.

Advocaat

Etymologia słowa jest dwojaka. Niektóre źródła twierdzą, iż nazwa pochodzi od awokado, przy użyciu którego wytwarzano alkoholowy likier na Holenderskich Antylach w XVII wieku. Druga stawiana teza mówi, iż nazwę Advocaat wziął stąd, iż był ulubionym napitkiem prawników, którzy mieszaniną jajek i alkoholu leczyli strudzone rozprawami sądowymi gardła. Oryginalny holenderski Advocaat powstaje z połączenia utartych z cukrem żółtek i brandy. Może być wzbogacany aromatycznie wanilią, czekoladą, czy kawą.

Eggnog

Eggnog to typowo amerykańska wersja likieru jajecznego, spożywana głównie w okresie świątecznym. Sprzedawana w kartonach, podobnych do tych od mleka, popularna jest w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, a nawet Australii. Produkowana przy użyciu jajek, cukru i śmietanki wspartych rumem, whiskey lub brandy. Bardzo często aromatyzowany jest dodatkowo gałką muszkatołową lub cynamonem.

Ajerkoniak

Obok Advocaat, Eggnog czy niemieckiego Eierlikor, polski Ajerkoniak jest najczęściej wspominanym jajecznym likierem w światowych publikacjach. Oczywiście wszędzie zaznaczane jest, iż bazowym alkoholem jest rodzima wódka. My dobrze wiemy, że w domowych kuchniach, często przygotowuje się Ajerkoniak na spirytusie lub na bimbrze.

Jak zrobić Ajerkoniak?

Zaletą Ajerkoniaku jest nie tylko jego niepowtarzalny smak, ale również unikalna konsystencja. Przygotowując w domu Ajerkoniak należy dokładnie przestrzegać miar oraz wskazówek, co do wykonywania kolejnych czynności.

Potrzebne składniki:

  • 8 żółtek (wysokiej jakości kurzych jaj)
  • 200g cukru
  • 2 laski wanilii
  • 350 ml alkoholu (nam najlepiej smakuje brandy lub ciemny rum)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Przekrój laski wanilii wzdłuż. Wyjmij nasiona i przełóż do metalowej miski. Dodaj żółtka i cukier. Wszystko połącz mikserem przez około 3 minuty, aż do osiągnięcia regularnej konsystencji. Następnie, nadal mieszając, dodawaj powoli alkohol. Miskę połóż na garnek z gotującą się wodą i mieszaj do uzyskania trwałej gęstości. Dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Przelej do wyparzonej butelki i przechowuj w lodówce. 

Miłej zabawy!

Obserwuj nas:

8,747FaniLubię
7,157ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...