Drinki z whisky to nie tylko Manhattan, czy Old Fashioned. Bogatą historię drinków przede wszystkim zapoczątkowały drinki pite na ciepło, potem dopiero z pomocą nieocenionych kostek lodu powstały te kompozycje, które znamy najlepiej. Podobnie było z whisky, do której zanim zaczęto wrzucać kostki lodu, wlewano gorącej wody, by rozgrzać się w zimowe, chłodne wieczory. Zimowa aura za oknem ułatwia podjęcie decyzji o sięgnięciu po kubek rozgrzewającego napoju lub kremowego słodkiego drinka. Poniżej przedstawiamy 7 naszych ulubionych drinków z whisky, w sam raz na zimowe, chłodne wieczory. 

Bourbon Skin

W jesienno-zimowe wieczory potrzebujemy kubka gorącego płynu, najlepiej wspartego kilkoma procentami. Bourbon Skin to mocno rozgrzewająca propozycja, idealna na chłodne wieczory.

Potrzebne składniki:

  • skórka z całej cytryny
  • 80 ml amerykańskiej Bourbon whiskey
  • 20 ml syropu cukrowego
  • wrzątek

Sposób przygotowania:

Umyj dokładnie cytrynę. Zetnij jej wierzchnią warstwę (najlepiej jeden długi pasek) i umieść w szklance z uchem. Do środka włóż łyżkę (odprowadzi nadmiar ciepła, które mogłoby spowodować pęknięcie szklanki). Nalej whisky i wrzątek. Dodaj syropu cukrowego i dokładnie zamieszaj.

Popcorn Hot Chocolate:

Na początku chcemy przestrzec, iż ten Popcorn Hot Chocolate uzależnia. Swobodnie można go zaklasyfikować jako typowy Porn Food. Whiskey, gorąca czekolada, popcorn i karmel. Cóż może być lepszego niż zasiąść w zimowy wieczór na kanapie z kubkiem gorącej czekolady zwłaszcza jeżeli to jest nasza wersja czekolady na gorąco.

Potrzebne składniki:

  • 30 ml whiskey
  • 20 ml syropu o smaku popcornu
  • 200 ml gorącej czekolady
  • popcorn
  • karmel

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj popcorn – możesz po prostu uprażyć ziarna kukurydzy z odrobiną oleju i solą w garnku pod przykrywką. Następnie przygotuj według ulubionego przepisu gorącą czekoladę. Odstaw na bok. Póki czekolada jest jeszcze ciepła, do szklanki wlej 30 ml whiskey, 20 ml syropu o smaku popcornu i  200 ml gorącej czekolady (niech będzie lekko ostudzona, powinna być gorąca, a nie wrząca).Zamieszaj miksturę łyżką barmańską. Na wierzch koktajlu umieść garść popcornu i udekoruj go syropem karmelowym.

New York Flip

Nie jest to drink serwowany na ciepło, jednak swoją konsystencją i słodyczą jest w stanie wyleczyć nas z jesienno-zimowej melancholii. New York Flip jest jednym z bardziej znanych z kategorii drinków jakimi są Flipy. Do ich przygotowania używa się całego jajka, a w niektórych przypadkach nawet i dwóch żółtek. Samo słowo “Flip” pochodzi ze starej praktyki, która polegała na przelewaniu stworzonej mieszanki pomiędzy naczyniami, w przód i w tył, w celu spienienia i wygładzenia koktajlu.

Potrzebne składniki:

  • 60 ml amerykańskiej Bourbon whiskey
  • 20 ml tawny port
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania kieliszka, w którym podasz koktajl. Wypełnij go lodem i odstaw na jakiś czas lub wstaw do zamrażarki na kilka minut w celu schłodzenia. Do szejkera wlej dokładnie odmierzone składniki (użyj jiggera lub miarki kuchennej), a następnie energicznie wstrząśnij. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź koktajl do schłodzonego kieliszka (bez lodu). Jako dekoracji użyj startej gałki muszkatołowej.

Hot Tennessee Toddy

Toddy to król drinków serwowanych na ciepło. Pierwszymi mieszającymi whisky z gorącą wodą byli w XVIII wieku londyńscy bywalcy pubów. Z czasem zaczęto dodawać miód i wszelkiego rodzaju zioła i przyprawy. Hot Tennessee Toddy wymaga użycia „whiskey” miodowej ale równie dobrze można go przygotować z wykorzystaniem dowolnej jej odmiany.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml Jack Daniel’s Tennessee Honey
  • łyżka miodu
  • 20 ml soku z cytryny
  • wrzątek
  • laska cynamonu

Sposób przygotowania:

Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 20 ml soku z cytryny. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Odstaw na bok. Do małego kufla, szklanki z grubszego szkła lub kubka (ważne, żeby wytrzymało wysoką temperaturę i miało ucho) nalej niewielką ilość wrzątku (1/5 szklanki). Następnie dodaj pozostałe składniki: 20 ml wcześniej wyciśniętego soku z cytryny, dużą łyżkę miodu i 40 ml Jack Daniel’s Tennessee Honey. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką barmańską. Uzupełnij wrzątkiem i na koniec do szklanki włóż laskę cynamonu.

Bourbon Cookie

Marakuja, whiskey i smietanka. Czy to nie brzmi bardzo apetycznie? Połączenie może nie jest takie oczywiste, ale uwierzcie nam, Bourbon Cookie jest w sam raz na deserowe ukoronowanie zimowego wieczoru. Jeżeli nie posiadacie likieru z marakuji to możecie zastąpić go syropem lub spróbować użyć innego likieru/syropu egzotycznego.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml amerykańskiej bourbon whiskey
  • 10 ml likieru z marakuji
  • 10 ml likieru karmelowego/toffi
  • 20 ml śmietanki

Sposób przygotowania:

Zacznij od schłodzenia kieliszka, w którym podasz koktajl – wypełnij go lodem i odstaw na kilka minut lub wstaw do zamrażarki na czas przygotowania koktajlu. Do szejkera nasyp lodu, a następnie wlej dokładnie odmierzone (za pomocą jiggera lub miarki kuchennej) składniki drinka. Całość energicznie wstrząsaj przez około 10-15 sekund i tak przygotowany koktajl odcedź (bez lodu) do schłodzonego wcześniej kieliszka. Dekoracją Bourbon Cookie będzie cynamon, którym należy przyprószyć wierzch drinka.

Tennessee Fire Beer

Whiskey z piwem? A właśnie, że tak! Niespotykana kombinacja jest idealna na zimowe, wieczorne spotkanie w gronie przyjaciół. Słodycz „whiskey” cynamonowej, złagodzona goryczą piwa i do tego podana w shotach. Spróbujcie i sami przekonajcie się, że Tennessee Fire Beer to nie tylko smaczny drink, ale i fajna zabawa. 

Potrzebne składniki:

  • 50 ml Jack Daniel’s Tennessee Fire
  • 50 ml jasnego piwa
  • do dekoracji: cynamon w proszku

Sposób przygotowania:

Do szklanicy lub wysokiego słoika wlej: 50 ml Jack Daniel’s Tenneesse Fire oraz 50 ml jasnego piwa.
Uzupełnij szklanicę lodem i dokładnie wstrząśnij. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź zawartość szklanicy do trzech kieliszków na szoty. Dla dodatkowego aromatu można podpalić cynamon w proszku i posypać wierzch drinka.

God Father

Klasyczny drink na bazie szkockiej whisky. Idealny na deser lub jako lekarstwo na zimową melancholię. God Father jest łatwy i szybki do przygotowania. Proporcje składników można dowolnie zmieniać. My prezentujemy ich klasyczny układ, ale osobiście pijemy słodszą wersje czyli 50/50.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml szkockiej whisky
  • 20 ml likieru amaretto

Sposób przygotowania:

Do szklanki z lodem wlej odmierzając Jaggerem lub miarką kuchenną szkocka whisky. Następnie na wierzch wlej likier. Wszystko dokładnie zamieszaj. Dekorować można płatkami migdałów. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here