Artykuły 7 mitów na temat whiskey i whisky

7 mitów na temat whiskey i whisky

Whisky na dobre już zadomowiła się w świadomości Polaków. Może daleko jej jeszcze do osiągnięcia pułapu spożycia takiego, jak wódka, ale statystyczny mieszkaniec kraju nad Wisłą swoje już wypił i swoje wie. Niestety wiedza na temat “rudej” często obfituje w wiele mitów, które pozwolę sobie obalić.

1. Czym starsza tym lepsza
Fakt, najdroższy jest czas, ale liczy się jeszcze jakość beczek i składników użytych do produkcji, kunszt gorzelników oraz miejsce magazynowania. Nie zawsze starsza jest lepsza, ale w większości wypadków, starsza jest droższa.

2. Whisky jest ze Szkocji, a whiskey z USA
Nie do końca, gdyż szkocką pisownię można znaleźć na kilku produktach amerykańskich. Dodatkowo należy pamiętać iż pisownia whiskey jest odpowiednia dla produktów z Irlandii, natomiast „szkocką” pisownie znajdziemy na butelkach z Kanady, Japonii i wielu innych krajów. Pisownią przypisaną dla całej kategorii jest whisky, z uwagi na przewagę tej pisowni na świecie.

3. Aromaty w whisky zależą głównie od użytego surowca
Wszystkie czynniki, które towarzyszyły powstaniu whisky mają wpływ na ostateczny wygląd, smak i oczywiście, aromat. Jednak nos nawet zaawansowanego konesera tego trunku, w większości wypadków, wyłapie przede wszystkim różnice wynikające z użytej beczki i miejsca magazynowania.

4. Ciemniejsza whisky jest starsza
Rzeczywiście długo leżakująca whisky ma ciemny kolor, ale intensywność barwy jest również zależna od tego który raz napełniana była beczka lub co wcześniej w niej pływało. Wiadomo że większość amerykańskich whiskey leżakuje w świeżych, wcześniej nie użytych beczkach co powoduje iż wyciągają z nich więcej aromatu i oczywiście koloru. Drogie szkockie starzone są często przez pewien czas w beczkach użytych wcześniej do leżakowania czerwonego sherry (hiszpańskie wino wzmocnione)stad ich bardzo ciemna barwa.

5. Bourbon to nie whiskey
Bourbon jest rzeczywiście największym graczem w rodzinie amerykańskiej whiskey i może to powoduje iż niektórzy mówią o nim jak o oddzielnej kategorii. Prawo stanowe w USA określa istnienie kilku kategorii whiskey, gdzie po za Bourbonem są to między innymi Tennessee, Rye, Corn i Blended.

6. Słowa starzenie i leżakowanie oznaczają to samo
Ktoś mądrzejszy ode mnie napisał kiedyś, że “leżakowanie” określa “w czym” zaś “starzenie – jak długo”. Tak więc szkocka leżakuje w beczkach dębowych ale starzona jest przez np.: 12 lat.

7. Whisky powinno się pić czystą
Dodanie odrobiny wody do whisky uwypukla jej bukiet ale jak kto woli pić w formie czystej to proszę bardzo. Każda metoda jest dobra o ile nam odpowiada. Jest nawet takie powiedzenie “Nigdy nie pij whisky z wodą i nigdy nie pij wody bez whisky”.

Obserwuj nas:

9,561FaniLubię
8,430ObserwującyObserwuj
109,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Shoty imprezowe – kolorowe i warstwowe, łatwe w zrobieniu i nie zawsze mocne

Każda pamiętna impreza zawsze kończy się piciem szotów. Na hasło „shoty” część imprezowiczów wywraca z politowaniem oczami, zaś druga część skrzętnie zabiera...

Kordiał limonkowy – czyli jak samemu zrobić lime cordial i jak go wykorzystać w drinkach.

Nazwy kordiał czy też cordial dla amatorów domowego „drinkowania” mogą brzmieć staropolsko lub wręcz egzotycznie. W naszej historii gorzelniczej odnaleźć możemy bardzo...

Ink Above – recenzja

Nie jestem osobą, która długo się nad czymś zastanawia lub analizuje. Działam dosyć szybko, czasem spontanicznie – z lepszym lub gorszym rezultatem....

Craft Cocktails – recenzja

Moja koktajlowa mapa Gdańska rokrocznie poszerza się o kolejne przybytki. Podczas niedawnej wizyty w tym jednym z moich ulubionych miast, miałem możliwość...