Poradniki Jak pić na firmowym spotkaniu?

Jak pić na firmowym spotkaniu?

Zmorą większości z nas są imprezy pracownicze i kolacje biznesowe, gdyż jest to choć mniej formalne, ale jednak spotkanie w gronie osób, przed którymi nie tylko chcemy, lecz wręcz musimy wypaść poprawnie. Spotkaniom tym zazwyczaj towarzyszy alkohol i odwieczne pytanie: “co pić, żeby nie wypaść negatywnie i nie stracić w oczach towarzyszących nam osób, a szczególnie tych wyżej hierarchią?” Ponadto, nie chcemy, by alkohol za szybko trafił nam do głowy. Nie chcielibyśmy też wypaść na bacznie wszystkich obserwującego abstynenta. W końcu wszystkim znane jest powiedzenie: “Kto nie pije ten kabluje”. Zatem, co i jak?

1. Staraj się pić to, co zamawia szef, albo inna osoba na świeczniku, nawet, jeżeli jest to anyżówka lub inny nie do końca „nasz” smak. Jest to zawsze mile widziane, o ile oczywiście szef nie zamówił Jack Daniel’s Sinatra Sellect za kilka stówek.

2. Wybieraj koktajle na czystej wódce. Wszelkie kolorowe trunki wpływają na jakość twojego oddechu i zamiast skracać dystans, znacznie mogą go powiększyć.

3. Pij zawsze koktajle serwowane na lodzie. Nie trzymasz pustej szklanki, zawsze masz wytłumaczenie, że coś jest na dnie, nawet jeżeli jest to tylko woda z rozpuszczonego lodu.

4. Pij koktajle z dużą ilością „wypełniacza” (sok, woda itp.) Już na wejściu rozcieńczasz spożywany alkohol. Pamiętaj jednak, że napoje gazowane przyspieszają wchłanianie alkoholu.

5. Picie przez rurkę odbiera powagi, podobnie jak parasolka wchodząca w oko, czy egzotyczna sałatka owocowa nazywana czasem dekoracją. Jeśli nie chcesz wypaść śmiesznie, pozbądź się ich jak najszybciej lub zaznacz podczas zamawiania niechęć do nich.

6. Nie zamawiaj koktajli egzotycznych, bo wyglądają infantylnie, a także nie daj się namówić na picie shotów rodem z najtańszej tancbudy, bo to pierwszy krok do tańczenia na blacie baru, ku uciesze jednych i złośliwej krytyce innych – w obu przypadkach na Twoją niekorzyść.

7. Zawsze trzymaj koktajl w lewej ręce, prawa jest do witania i powinna być sucha 😉

Patryk Le Nart
Patryk Le Narthttp://www.msbis.com
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, właściciel Bar Catering i portalu koktajlowego MojBar.pl. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Od lat występuje w roli eksperta, konsultanta, konferansjera. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.

Obserwuj nas:

8,744FaniLubię
7,151ObserwującyObserwuj
92,100SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Cachaca – czym jest brazylijski “rum”? Jakie są rodzaje Cachacy? Jak poprawnie przygotować Caipirinha? Czym różni się od Caipiroska? Jak jeszcze inaczej pić Cachaca?

Rum to produkt, który na całym świecie cieszy się wzrastającą popularnością. Nie inaczej jest w Polsce, a świadczy o tym coraz większa...

Ouzo – czym jest oraz przepisy – jak pić i podawać nie tylko z tonikiem?

Ouzo często określane jest mianem greckiej wódki anyżkowej, z którą nie do końca wiemy co zrobić. Dziś to naprawimy przybliżając ten grecki...

Gin – historia, czym jest, jakie są rodzaje i jak go pić?

Prawie każdy kojarzy gin. Kto z nas potrafi jednak dokładnie wyjaśnić czym on jest? Jaka jest jego historia? Jedni powiedzą, że był...

Koktele z rodzimych barów – koktajlowa historia Polski

Po ciekawej podróży na polskich transatlantykach pora napić się kokteli w rodzimych barach. Zapraszam Was w podróż po cocktailbarach i barach, z...