Artykuły 7 drinków do grilla

7 drinków do grilla

„Grill to nie zjawisko – to stan umysłu”. Grillowanie nie jest już w naszym kraju tylko chwilową modą, nie jest też jakimś odświętnym obrzędem – jest normą, do której jednak przywiązujemy bardzo dużo wagi. Kiedy tylko sezon grillowy się rozpocznie, dymny aromat karkówki apetycznie unosi się w powietrzu. Grillują mali i duzi, starzy i młodzi. Grillują na działce, podwórku, a nawet na balkonach. Coraz większą rolę odgrywa to, na czym grillujemy, co grillujemy oraz co do tego wszystkiego pijemy. Oczywiście najczęstszym trunkiem „na grilla” jest piwo, jednak mocne alkohole pod postacią drinków coraz częściej goszczą na tarasach. Poniżej nasze najlepsze propozycje drinków stworzonych w sam raz do grilla.

Cuba Libre

Klasyczna „Kubanka” pod grilla jest idealna. Po pierwsze Coca Cola i mięsiwo to połączenie rodem z Ameryki, a tam znają się na grillowaniu. Po drugie Cuba Libre to taka bardziej ekskluzywna wódka z Colą, a ta jest normą, jeżeli chodzi o zabawy w plenerze. Cuba Libre nie jest zbyt skomplikowana, wymaga jednak poczynienia dobrej jakości zakupów – dobrego rumu i skrzynki limonek ☺

Potrzebne składniki:

  • ½ limonki
  • 40 ml jasnego rumu
  • 80 ml Coca Cola

Sposób przygotowania:

Do szklanki wypełnionej lodem wlej rum, wciśnij ćwiartkę limonki. Dopełnij Colą i zamieszaj.

Pisco Sour

O Pisco, a zwłaszcza chilijskim robi się u nas coraz głośniej. Alkohol produkowany ze słodkich winogron w połączeniu z sokiem cytrynowym i limonkowym oraz podawany pod postacią Pisco Sour jest wręcz idealny do plenerowego biesiadowania i dzielenia się potrawami. Kto raz spróbuje Pisco Sour z miejsca się uzależni, tak więc ostrożnie 😉

Potrzebne składniki:

  • 40 ml Pisco
  • 10 ml soku limonowego
  • 10 ml soku cytrynowego
  • 20 ml syropu cukrowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wstrząśnij mocno w szejkerze z lodem. Odcedź do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Na wierzch można dać 2d Angostura Bitter.

Truskawkowa Margarita

Słodko-kwaśny i orzeźwiający drink, czego więcej potrzeba. Idealne połączenie, które kojarzy nam się z relaksem i wypoczynkiem, czyli grillem. Poniższy przepis jest na Truskawkową Margaritę bez lodu, natomiast jeżeli chcemy przygotować jej wersję mrożoną, należy wszystkie składniki zmiksować z lodem w blenderze kielichowym.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml srebrnej tequili
  • 40 ml puree z truskawek
  • 20 ml soku z limonki
  • 20 ml syropu cukrowego

Sposób przygotowania:

Schłódź kieliszek – wypełniając go kostkami lodu lub wstawiając do zamrażarki. Jeśli nie masz gotowego puree z truskawek wystarczy, że ręcznym blenderem “zmielisz” 1/3 szklanki truskawek. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 20 ml soku z limonki. Aby odmierzyć potrzebną ilość, użyj jigger lub miarkę kuchenną. Następnie do szklanicy lub wysokiego słoika wlej wszystkie składniki. Uzupełnij szklanicę lodem i dokładnie wstrząśnij. Praktyczna porada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć dużego słoika! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 15 sekund!
Za pomocą sitka barmańskiego odcedź zawartość szklanicy do wcześniej schłodzonego kieliszka.

Rant kieliszka udekoruj truskawką.

Bramble

Dla tych, którzy grillują na leśnych polanach, najlepszym drinkiem będzie właśnie Bramble. Dlaczego? Ano dlatego, iż kluczowy składnik, czyli jeżyny rosną na otaczających polanę krzaczkach. Wystarczy się schylić i zerwać kilka dojrzałych owocków. W oryginalnej recepturze wykorzystuje się likier jeżynowy, ale w naturalnych warunkach warto wziąć garść jeżyn, wygnieść z cukrem i dodać pozostałe składniki.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml ginu
  • 20 ml likieru jeżynowego
  • 20 ml soku z limonki
  • 10 ml syropu cukrowego

Sposób przygotowania:

Do szejkera wlej kolejno wszystkie składniki. Za pomocą jiggera lub miarki kuchennej odmierz dokładne ilości alkoholi. Całość energicznie wstrząśnij z lodem (przez około 10-15 sekund), a następnie odcedź do niskiego szkła wypełnionego kruszonym lodem. Ostatnim krokiem do koktajlu doskonałego jest garnish – dekoracją naszego koktajlu będą świeże jeżyny ułożone na wierzchu drinka.

Bloody Mary

Bloody Mary to nie tylko połączenie wódki i soku pomidorowego. Dochodzą tu również przyprawy: sól, pieprz, tabasco, chrzan etc. Właściwie wszystko, co mamy pod ręką. Bloody Mary w sam raz nadaje się jako drink towarzyszący posiłkowi. Te same użyte przyprawy do drinka, jak i grillowanego mięsa to sekret znany niewielkiemu gronu smakoszy.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml wódki
  • 100 ml soku pomidorowego
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • sos worcester
  • tabasco
  • chrzan

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w szklance wypełnionej lodem. Przyprawy odmierzaj według własnego uznania.

Eclipse

Na grillu łatwo przesadzić i to nie tylko z jedzeniem 😉 Aby w miarę kontrolować ilość wypitego alkoholu, warto pomyśleć o alkoholowych lemoniadach, gdzie moc jest dość słusznie rozcieńczona składnikami bezalkoholowymi. Likier Chambord można zastąpić syropem malinowym w ilości 15 ml, a sok żurawinowy sokiem porzeczkowym.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml American Tennessee Whiskey
  • 20 ml likier Chambord
  • 40 ml soku żurawinowego
  • 10 ml soku z limonki
  • 60 ml przecieru z malin

Sposób przygotowania:

Schłódź wysoką szklankę – napełniając ją lodem lub wstawiając ją do zamrażarki. W tym czasie zmiksuj maliny blenderem ręcznym. Następnie do szejkera wypełnionego lodem odmierz wszystkie składniki i mocno wstrząśnij. Zawartość odcedź bez lodu do schłodzonego wysokiego szkła wypełnionego lodem.

Bourbon Skin

Od grilla do wieczornego ogniska jest już bardzo blisko. Jeżeli wieczór nie należy do tych ciepłych, warto pomyśleć o rozgrzewającym drinku podanym na ciepło. Poniższa receptura sprawdza się idealnie.

Potrzebne składniki:

  • 80 ml amerykańskiej bourbon whiskey
  • 20 ml syropu cukrowego
  • wrzątek

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania szkła z uchem, w którym podasz koktajl. Do szkła wlej dokładnie składniki (użyj jiggera lub miarki kuchennej). Zamieszaj. Jako dekoracji użyj skórki z pomarańczy.

 

Obserwuj nas:

Najnowsze:

Sababa – recenzja

Nie ma chyba w Polsce drugiego takiego miejsca, gdzie ulokowanych byłoby tak wiele barów, kafejek czy restauracji jak...

Cosmo bar – recenzja

Jeżeli jesteś osobą, która systematycznie odwiedza nowo powstające bary, wydaje Ci się, że jesteś koktajlowym aficionado i że znasz się na alkoholach oraz kulturze...

Pisco z Chile i jej chroniona nazwa pochodzenia

15 maja to dla Chilijczyków wielkie święto, jest to również bardzo ważna data dla wszystkich miłośników Pisco z Chile. W roku 2009 ówczesny rząd...

Scena 54 – Recenzja

Nie jestem fanem klubów. Chyba jestem już za stary, a może jeszcze za młody 😉 Tak czy siak, nie kręci mnie ten klimat – karki...