Artykuły 7 drinków apres-ski, czyli co pić po całym dniu na stoku

7 drinków apres-ski, czyli co pić po całym dniu na stoku

Zimowe szaleństwo to nie tylko narty, czy deska. To również nieodłączna zabawa. Nie od dziś wiadomo, że dobry dzień spędzony na stoku warto ukoronować rozgrzewającym lub sytym, energetycznym drinkiem. Czasem wystarczy grzane wino lub piwo, ale od czasu do czasu, warto spróbować czegoś innego. Poniżej prezentujemy nasze sprawdzone drinki, które świetnie sprawdzą się podczas relaksacyjnych wieczorów apres-ski.

Bourbon Skin

Rozgrzewający drink dla tych, którzy w szybki sposób chcą się rozgrzać, zarówno temperaturą płynu, jak i procentami. Bardzo prosty w wykonaniu drink, nie wymaga wyszukanych składników i dodatkowych alkoholi. Co lepsze, może być przygotowany we wszystkich warunkach i okolicznościach przyrody.

Potrzebne składniki:

  • 80 ml amerykańskiej bourbon whiskey
  • 20 ml syropu cukrowego
  • wrzątek
  • skórka z całej pomarańczy

Sposób przygotowania:

Dokładnie sparz pomarańcz i obierz skórkę, starając się nie zedrzeć zbyt dużo białego albedo. Wrzuć skórkę do szklanki. W kolejności wlej bourbon, syrop cukrowy, a następnie wrzątek. Dokładnie zamieszaj.

Nutella

Sama nazwa drinka już pobudza ślinianki. Ten drink ma wszystko to co potrzebujemy po wyczerpującym dniu na stoku – odpowiednio rozgrzewającą temperaturę, procenty i słodycz. Poniżej prosta wersja przygotowania Nutelli. Jeżeli jednak chcecie się bardziej pobawić to sprawdźcie nasz instruktarzowy film.

Potrzebne składniki:

  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki stołowe Nutelli
  • 40 ml „whiskey” miodowej 

Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzej mleko i Nutellę aż do pełnego jej rozpuszczenia. Pamiętaj o mieszaniu. Następnie dodaj alkohol i dokładnie zamieszaj. Przelej do szklanki lub kubka z uchem. Możesz dekorować bitą śmietaną i szczyptą sproszkowanego chilli. 

Toasted Almond

Klasyczny deserowy drink, w którym idealnie komponują się wszystkie aromaty. Toasted Almond można również przygotować w wersji na ciepło, podgrzewając wszystkie składniki i podając w grubej szklance lub kubku z uchem.

Potrzebne składniki:

  • 30 ml likieru migdałowego
  • 30 ml likieru kawowego
  • 30 ml śmietanki

Sposób przygotowania:

Kieliszek, w którym podasz koktajl wstaw na kilka minut do zamrażarki lub wypełnij lodem i odstaw w celu schłodzenia. Do szejkera nasyp lodu, wlej odpowiednie ilości składników i energicznie wstrząśnij. Do odmierzenia składników użyj jiggera lub miarki kuchennej – pomoże Ci to zachować recepturę koktajlu, a co za tym idzie – idealny smak. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź koktajl do schłodzonego kieliszka (bez lodu). Tak przygotowany koktajl udekoruj przyprószonym kakao.

Gorąca Margarita

Margarita bardziej kojarzy nam się z latem, słońcem i upałami niż z zimową aura. Niewiele jednak osób wie, iż tequila która jest bazowym alkoholem w Margaricie jest najbardziej rozgrzewającym alkoholem. Poniżej nasza sprawdzona receptura na Hot Margaritę.

Potrzebne składniki:

  • 30 ml konfitury truskawkowej
  • 30 ml marmolady z pomarańczy
  • 80 ml wody
  • 10 ml soku z limonki
  • 10 ml soku z cytryny
  • 40 ml srebrnej tequili
  • do dekoracji: suszony plasterek pomarańczy, szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzej wodę, konfiturę truskawkową i marmoladę pomarańczową. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, dodaj sok z cytryny i limonki. Dodaj tequilę i dokładnie zamieszaj. Przelej do żaroodpornego kieliszka lub szklanki z uchem. Dekoruj suszonym plasterkiem pomarańczy i cynamonem.

Gazpacho Wódka i Bloody Mary Shots

Poniższa propozycja potrzebuje trochę czasu na przygotowanie. Może nie jest bardzo pracochłonna ale czas potrzebny do maceracji wszystkich składników jest kluczowy. Dlatego należy już pomyśleć o przygotowaniu Gazpacho Wódki, tak aby w wieczorne zimowe dni raczyć się pikantnymi szotami Bloody Mary.

Potrzebne składniki:

  • 700 ml czystej wódki
  • 3 zielone papryczki chili
  • 1 czerwona papryka
  • 4 pomidory średniej wielkości
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 zielony ogórek
  • 2 łodygi zielonego selera
  • 1 ząbek czosnku

oraz

  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • gumowe / lateksowe rękawiczki
  • deska do krojenia
  • nóż
  • sitko szczegółowe
  • słój z wieczkiem o pojemności 1 litra
  • lejek
  • 2 zamykane butelki o pojemności 0,7 litra

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury około 200 stopni. Używając rękawiczek przekrój chilli, usuń nasiona i ogonki. Podobnie zrób w wypadku papryki. Pokrój każdą chilli i paprykę na cztery ćwiartki. Przekrój wzdłuż ogórek i usuń pestki z każdej połówki. Przekrój cebulę i każdego pomidora na ćwiartki. Tak przygotowane składniki przełóż na papier do pieczenia i umieść w rozgrzanym piekarniku. Piecz obustronnie przez około 20 minut lub do momentu, kiedy składniki zaczną się delikatnie przypiekać. Wyjmij z piekarnika i po ostudzeniu pokrój wszystkie składniki w drobną kostkę. Przełóż składniki do słoja, zalej wódką i zakręć wieczko. Tak przygotowaną miksturę przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu przez miesiąc. Wstrząsaj słojem przynajmniej raz dziennie. Po około miesiącu lub wtedy, kiedy uzyskasz żądany smak, odcedź miksturę przez szczegółowe sito do przygotowanych butelek. Przechowuj w lodówce. Aby przygotować Bloody Mary Shots, wlej wódkę i sok pomidorowy do kieliszka. Zamieszaj i posyp szczyptą pieprzu.

Creme Brulee

Ten przepyszny drink na pewno wprowadzi każdego w błogi nastrój. Typowo deserowy drink zawierający wszystkie te smaki i aromaty, które kochamy w tym popularnym deserze. Tym razem nasz deser wzbogacimy o procenty. W sam raz na apres-ski.

Potrzebne składniki:

  • 30 ml śmietanki 18%
  • żółtko (z jaja kurzego)
  • białko (z jaja kurzego)
  • laska wanilii (w ostateczności ekstrakt z wanilii)
  • 40 ml rumu pomarańczowego (można użyć też likieru pomarańczowego i rumu)
  • 10 ml syropu karmelowego
  • ubite białko
  • cukier brązowy
  • do dekoracji: wykałaczka i 2 maliny (mogą być mrożone)

oraz 

  • kieliszek na drinka
  • jigger lub miarka kuchenna
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • kostki lodu
  • strainer lub sitko barmańskie
  • palnik gazowy

Sposób przygotowania:

Na początek ubij białko na sztywno. Odstaw na bok. Do szklanicy lub wysokiego słoika  wlej: 30 ml śmietanki, całe żółtko, szczyptę nasion z laski wanilii.
Następnie dodaj 40 ml rumu pomarańczowego (lub likieru pomarańczowego wymieszanego z białym rumem w równych proporcjach) i 10 ml polewy karmelowej. Uzupełnij szklanicę kostkami lodu i dokładnie wstrząśnij. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź zawartość szklanicy do kieliszka na drinka. Na wierzch drinka nałóż zawczasu ubite białko. Górę drinka posyp cukrem, my użyliśmy brązowego cukru. Za pomocą palnika delikatnie skarmelizuj cukier z wierzchu. Na wykałaczkę nabij dwie maliny (mogą być mrożone). Koktajl creme brulle jest gotowy. Smacznego!

Ajerkoniak

Syty, deserowy, rozgrzewający – cóż więcej potrzeba na zimowy wieczór po dniu spędzonym na stoku? Ajerkoniak, Eggnog, czy Advocaat to najlepsi towarzysze apres-ski. Poniżej przedstawiamy recepturę na Ajerkoniak, w sam raz do przygotowania przed wyjazdem na narty lub deskę. 

Potrzebne składniki:

  • 8 żółtek (wysokiej jakości kurzych jaj)
  • 200g cukru
  • 2 laski wanilii
  • 350 ml alkoholu (nam najlepiej smakuje brandy lub ciemny rum)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania: 

Przekrój laski wanilii wzdłuż. Wyjmij nasiona i przełóż do metalowej miski. Dodaj żółtka i cukier. Wszystko połącz mikserem przez około 3 minuty, aż do osiągnięcia regularnej konsystencji. Następnie, nadal mieszając, dodawaj powoli alkohol. Miskę połóż na garnek z gotującą się wodą i mieszaj do uzyskania trwałej gęstości. Dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Przelej do wyparzonej butelki i przechowuj w lodówce.

Obserwuj nas:

6,987FaniLubię
3,342ObserwującyObserwuj
52,042SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze:

Iluzja – recenzja

Nic, co jest zbyt zimne lub zbyt ciepłe w pełni nie odda swojego smaku czy charakteru. Lokal, który jako pierwszy wybrałem do...

Loreta Bar – recenzja

Kobiety takiej, jak ona brakowało na warszawskiej mapie barowej. Przypuszczalnie, można natknąć się gdzieś na zbliżone stylem do niej, ale nie spotkałem...

Sztuka tworzenia drinków – jak zacząć?

Sztuka tworzenia drinków od pewnego czasu staje się coraz bardziej popularną na świecie. Nie jest już tylko umiejętnością zarezerwowaną dla osób pracujących...

Szklarnia – recenzja

Jeżeli kiedykolwiek miałbym przenieść się do pięknego miasta Wrocław, wizja codziennego odwiedzania tego lokalu na pewno pomogłaby mi w podjęciu takiej decyzji....

Instagram: