A jakby tak mieć własny bar? – nachodzi cię czasem tego typu marzenie. Najczęściej kiedy świetnie bawisz się z przyjaciółmi przy barze w weekendowy wieczór. Albo jesteś barmanem i zza baru zerkasz na swojego szefa, który rozmawia z szerokim uśmiechem z gośćmi popijając twoje drinki. Każde marzenie jest do spełnienia. Warto jednak poznać kilka rad w tym temacie od doświadczonych managerów i właścicieli barów, by marzenie nie stało się koszmarem.

1. Zainwestuj w wiedzę biznesową
Dobrze otwierać bar z osobą, która wykłada na to pieniądze. Wtedy łatwiej robi się błędy, kiedy to nie z twojej kieszeni znika kasa na ich naprawę. Gdy jednak decydujesz się na własny biznes, zainwestuj w wiedzę biznesową, by już na wstępie zabezpieczyć się przed marnotrawieniem pieniędzy na głupie błędy. Różne szkolenia można przejść webinarowo lub korespondencyjnie. Można też skorzystać ze stacjonarnych szkoleń menadżerskich. Dzięki nim poznasz podstawowe standardy i narzędzia, dzięki którym prowadzenie baru nie będzie czarną magią. Popularnym rozwiązaniem jest również współpraca z konsultantem gastronomicznym.

2. Wynajmij dobrych prawników
Zainwestowane pieniędzy w dobrego prawnika pozwoli ci nie zakopać się w problemy w miarę ich powstawania. Prawnicy kosztują sporo ale mimo to, z perspektywy czasu, zaoszczędzisz i czas i pieniądze. Pozwoli ci to też lepiej zrozumieć pewne procesy. Prawnicy potrafią rozwiązywać te problemy, które pojawiają się niespodziewanie i spędzają sen z powiek. Dzięki temu, że rzeczy prawne oddajesz w ręce specjalistów, ze spokojem i koncentracją możesz oddać się wymyślaniu menu i karty koktajli. A to przecież lubisz najbardziej.

3. Otocz się ludźmi, którym ufasz
Dobrze mieć przy sobie ekspertów, o których wiesz, że powiedzą ci prawdę. Dobrze skonsultować z zaufaną osobą każdą umowę i papier jeszcze przed jego podpisaniem. Spojrzenie drugiej osoby, która nie podchodzi do twojego baru tak emocjonalnie jak ty, pozwoli tobie spojrzeć na problem lub wyzwanie z szerszej perspektywy.

4. Bądź cierpliwy
Kiedy otworzysz własny bar, problemy będą pojawiać się tam, gdzie wydawało ci się, że pojawić się nie mogą. Poznasz tyle spraw wymagających twojej uwagi, o których jako barman nigdy nie miałeś pojęcia. Ale wszystko można przejść i nauczyć się jeśli mamy dobre nastawienie. Doświadczeni właściciele barów zalecają cierpliwość i optymizm. Każdy problem to wyzwanie, po którym będziesz mądrzejszy.

5. Bądź wierny swojej wizji
Trzymanie się swoich marzeń, konsekwencja w dążeniu do celu – to pomaga na każdym etapie budowania własnej koktajlowej marki. Ważne by w tym wszystkim używać inwencji i kreatywności. Jeśli w coś wierzysz, zrealizuj to z całego serca. Tak jak czujesz. Nie zwracaj uwagi na rankingi czy standardy. Rob to takm jak chcesz (choć zwracaj czasem uwagę na regulamin przeciwpożarowy) i nie zawracaj sobie głowy opiniami konkurencji.

Dora Rosłońska
Dora Rosłońska - niezależna dziennikarka i scenarzystka współpracująca z takimi tytułami jak Kukbuk, Newsweek oraz TVP1, TVP2. Tajniki barmaństwa poznała w MSBiS oraz podczas pracy jako event manager w jednym z warszawskich klubów. Pisanie i sympatię do barmańskiej sztuki połączyła w „Moim Barze”.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here