Alkohol i gotowanie

Przyjęło się uważać, że alkohol dodany do jedzenia całkowicie ulatnia się podczas obróbki termicznej jedzenia z takim dodatkiem. Tymczasem badania naukowe pokazują, że nawet...

Dekoracja do drinków: marynowana fasolka szparagowa

Marynaty zajmują wysoką pozycję wśród wszelkiego rodzaju dekoracji do drinków. Marynaty są przede wszystkim łatwe do przygotowywania jak i  do przechowywania. Marynowane dodatki dobrze sprawdzają się jako dekoracje tak klasycznych drinków jak Bloody Mary czy Gibson. Oto prosty i sprawdzony przepis na własnej roboty marynowaną fasolkę szparagową.

Zawiany Kucharz: przepis na sos żurawinowy z wódką

Sos żurawinowy sprawdzi się jako idealny dodatek na świąteczny stół! Lepiej zrezygnować z tego sklepowego na rzecz własnego - oto wyjątkowo prosty przepis do zrobienia, a do tego zawiera alkohol, który podbije słodko-kwaśny smak. W tej recepturze użyjemy wódki, ale też można wykorzystać koniak czy burbon

Zawiany Kucharz: przepis na pieczarki w piwie

Pieczarki są na tyle aromatyczne, że doskonale sprawdzą się jako dodatek do każdego dania obiadowego. Małe pieczarki świetnie absorbują wszelkie ziołowe aromaty, a piwo podkreśli ich wyrazisty smak.

Prażone pestki dyni – smakowita zakąska do drinka!

Jako zakąskę, zamiast popcornu proponujemy chrupiące, upajające pieczone pestki dyni. Świetnie pasują do koktajli na bazie whisky, rumu, a nawet tequili.

Zawiany Kucharz: tarta z jabłkami, whiskey i miodem.

Lekko kwaśne jabłka idealnie komponują się z półkruchym spodem, miodem gryczanym, i rozgrzewającą nutą whiskey.